Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 13 juli 2017 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Welke indruk krijg je van het boek op basis van de kaft en de flaptekst? Wat voor soort boek verwacht je te gaan lezen? 

2.Schrijfstijl

A. Hoe zou je de schrijfstijl van Nhung Dam omschrijven? Gebruik daarbij minstens drie beschrijvende termen als mooi/doorsnee, vlot/traag of strak/omslachtig (maar dus niet noodzakelijkerwijs deze).

B. Deze auteur heeft niet veel op met het vraagteken. In het boek kom je met grote regelmaat vragende zinnen tegen die eindigen met een punt in plaats van een vraagteken. Was dat je opgevallen en zo ja had je er last van of juist niet?

3. Titel en kaft

A. Op voorhand bleek de titel Duizend vaders mysterieus genoeg om vragen op te roepen. Wat vind je, nu je het boek uit hebt, van die titel? Waarom denk je dat de auteur voor deze titel heeft gekozen?

B. Was het een goede keus, zo’n potvis op de kaft?

4. Nhung (hoofdpersoon)

A. Hoofdpersone Nhung is nog maar 11 jaar oud. Is ze een beetje geloofwaardig neergezet als zodanig?

B. Het gezichtspunt van Nhung is het enige dat we lezen in dit boek. Hoe vond je haar kijk op de wereld?

C. Wat vond je van de ontwikkeling die Nhung door het verhaal heen doormaakt?

5. Beiahhêm

Hoe vond je de alternatieve wereld van dit dorp en zijn eeuwige winter vorm gegeven?

6. Toon en sfeer

Het onderstaande is een citaat uit de recensie van de Volkskrant. In hoeverre ben je het hier wel of niet mee eens?

 “Dat contrast tussen de zompige veengrond en het consequent volgehouden magisch realisme is een effectief literair middel om de vervreemding van een vluchtelinggezin te verbeelden. … . Maar voor een echt goed boek had er meer tegenwicht tegen de soms hysterische verwikkelingen moeten zijn. Meer stiltes misschien en stilistische gevoeligheid. Nu is álles extreem en luid, waardoor de nuance, met het dorp, in het water wegzakt.” ( https://www.volkskrant.nl/recensies/duizend-vaders-ontbreekt-het-aan-stilistische-gevoeligheid~a4491295/ )

7. Het verhaal

Wat vond je van het verhaal? Vond je de ontknoping passend bij alles dat eraan vooraf is gegaan?

8. Het genre

A. Dit boek wordt officieel bestempeld als magisch realisme. Is het inderdaad een goede mix van zowel fantastische als realistische en herkenbare elementen?

B. De hoofdpersone heeft dezelfde voornaam als de auteur, wat een sterk autobiografische indruk wekt. Klopt dat ook of valt het naar jou gevoel nogal mee met dat autobiografische?

9. Nhung (auteur)

A. Zou je Nhung Dam een talentvolle nieuwkomer noemen?

B. Als er in de toekomst een nieuw boek van haar uit zou komen, wil je dat dan ook lezen, ga je de recensies afwachten of laat je het zeker liggen?

10. Verrassingsvraag (Het blijft tenslotte een verrassingsleesclub.)

 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nhung Dam

Nhung Dam

Nhung Dam (1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschoo...