Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 13 juli 2017 door

Update 5 augustus: De discussie loopt erg goed, we zijn over halfweg. Elsbeth, sluit jij wel aan alsjeblieft? Sinds 17 juli zagen we niet meer dan twee korte zinnetjes van je. Ik hoop vandaag te lezen wat jullie over Mestopes te vertellen hebben, tot gauw! 

Update 1 augustus: We starten vandaag met de 'echte' discussie. Vraag 3 staat klaar, morgen volgt vraag 4. We zijn maar met zijn tienen en we hebben een dun boek gelezen, dus er volgt gewoon elke dag een nieuwe vraag. Kom als het even kan elke dag langs, zodat we een boeiende discussie en veel interactie krijgen. Succes, iedereen! 

Update 17 juli: Vragen 1 en 2 staan klaar, het is de bedoeling ze te beantwoorden vooraleer je begint te lezen, vragen 3 t.e.m. 10 worden een per een gelanceerd vanaf 1 augustus.  

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Wat is je eerste indruk van het boek nu je het in handen hebt? Denk daarbij aan cover, lettertype, papier,... 

2. Wat verwacht je van dit boek? Doet de korte inhoud je aan andere boeken denken? Indien ja, welke en waarom? 

3. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Vind je die passen bij het soort roman dat we gelezen hebben? 

4. Wie van de heren (Gaspar, Viktor, Aleksei, Oszkar) vind je het meest realistisch, met wie zou je bevriend kunnen zijn? 

5. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Welke elementen zijn gebruikt om het verhaal spanning, emotie en diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen, flashbacks, flashforwards en vertelperspectief. 

6. Gaspar is tot over zijn oren verliefd op Lyssa, hij vindt het verschrikkelijk dat hij niet met haar samen kan zijn. Toch zou ze hem al na korte tijd gaan vervelen, moesten ze wel een stel zijn (dat beweert hij althans). Vind je deze uitspraak bij Gaspars karakter passen? Houdt hij echt van Lyssa, of is het eerder een gevalletje 'willen hebben wat je niet hebben kunt'?

7. De auteur koos ervoor om het verhaal in de fictieve stad Mestopes te laten spelen. Op die manier heeft hij meer vrijheid, hij hoeft o.a. geen rekening te houden met geschiedkundige gebeurtenissen. Vind je dat een geslaagde keuze of gaat je voorkeur uit naar een concrete locatie, gecombineerd met echte historische gebeurtenissen? Waar zie jij de voor- en/of nadelen van de keuze die de auteur maakte? 

8. Je hebt Lyssa nu uit. Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). 

9. Stel jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag zou je zeker gesteld hebben aan de deelnemers? Reacties van de anderen op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom! 

10. Kijk even terug naar je antwoord op vraag 2 en vertel of je verwachtingen van een paar weken geleden uitgekomen zijn. Waarom wel/niet? Hoe ver uit je comfortzone lag dit boek? Is zo'n verrassingsleesclub voor herhaling vatbaar? 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tom Hofland

Tom Hofland

Tom Hofland (1990) werd na het verschijnen van zijn debuutroman Lyssa (2017) doo...