Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De zee van meneer Max - Annette Fienieg & Koos Meinderts

op 12 juni 2018 door

Een dagje naar strand

Het Gemeentemuseum Den Haag geeft in samenwerking met uitgeverij Leopold elk jaar een kunstprentenboek uit. Ter gelegenheid van de tentoonstelling van Duitse schilder Max Liebermann verscheen het boek De zee van meneer Max.

083a00247f46e46ef79d8db3c37d36d2.jpgSchrijver Koos Meinderts en zijn vrouw illustrator Annette Fienieg lieten zich voor het boek inspireren door Liebermanns schilderij ‘Pauze in het Amsterdamse weeshuis’.                             

Meneer Max houdt ervan om gewone mensen te schilderen. Wanneer hij op een dag wat schetsjes in het Amsterdamse weeshuis maakt, komt er een nieuwsgierig meisje naar hem toe. Ze vertelt de schilder dat haar moeder overleden is en haar vader naar zee is vertrokken. Zelf heeft ze nog nooit de zee gezien. Omdat de schilder van het strand, de zee en de duinen houdt, neemt hij enkele meisjes mee naar een badplaats. Terwijl de meisjes aan het spelen zijn pakt meneer Max zijn schetsboek.

De tekst in het boek is kort en eenvoudig, maar er zijn ook maar weinig woorden nodig in het boek. De tekeningen van Fienieg vertellen de luisteraartjes zo ontzettend veel. Het is leuk om na het voorlezen van een pagina de kinderen zelf de tekst aan te laten vullen. Over een dagje strand kan ieder kind wel iets leuks vertellen. Fienieg blijft met haar strandtekeningen dicht in de buurt van de grote kunstenaar zelf.  Ze gebruikt dezelfde kleuren en ook de schilderstijl lijkt veel op elkaar. Het is daarom ontzettend leuk dat de prenten van Fienieg ook een plekje op de tentoonstelling van Liebermann in het Gemeentemuseum gekregen hebben. De prenten zijn zo ontzettend mooi dat ze ook eigenlijk wel een plekje in een museum hebben verdiend!

f3ad11f6f5953e5f12cec22d22e71559.jpgHet verhaal is geschikt voor kinderen van 4 tot en met een jaar of 7. Het boekje is eigenlijk veel meer dan een verhaaltje over een gezellig naar het strand. De kinderen leren ook over vroeger en worden tijdens het voorlezen onbewust echte kleine kunstkennertjes. Hoe bijzonder is het dat een kind van vijf je kan vertellen wie Max Liebermann is en hoe zijn werk er uit ziet? Hopelijk neemt meneer Max de kinderen niet alleen mee naar het strand, maar zorgt dit mooie prentenboek er ook voor dat ze eens een bezoekje aan een echt museum willen brengen.

Tip voor de zomervakantie  Max Liebermann logeerde elk jaar in ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk. Hij maakte maar liefst 127 olieverfschilderijen, vele pastels en honderden etsen en tekeningen van deze badplaats. Het zou dus heel goed mogelijk kunnen zijn dat het boek van meneer Max en de weesmeisjes zich in Noordwijk afspeelt. Op 1 juni 2018 werd hier de Max Liebermann route geopend. Op deze wandel/ fietsroute staan 23 panelen met schilderijen van de beroemde kunstenaar. Naast vele schilderijen van het strand en de duinen kom je ook panelen met dorpsgezichten, tuinen, huizen en een gezellig terrasje tegen.  De schilderijen geven een goed beeld van Noordwijk in het begin van de 20e eeuw. Omdat er onderweg genoeg te beleven valt, is de route (een schilderijen-speurtocht) ook leuk voor kinderen. Het brengt je langs het strand, de duinen en drie leuke museums: Museum Noordwijk, het Atlantikwall Museum en het Engelandvaarders Museum. Bij het Museum Oud Noordwijk kunt u (voor €3,00) een mooi informatieboekje over de route kopen. Dit museum is tevens de startplaats voor de route, ook kunt je hier parkeren. Na afloop breng je natuurlijk een bezoek aan de ‘De zee van meneer Max’.

53fd19fa1cc523895d69f20876d56392.jpgMeer informatie en adressen:                             

Foto's:

  • Pauze in het Amsterdamse weeshuis van Max Liebermann.
  • Het weesje Martha van Annette Fienieg.
  • Max Liebermann schilderde graag paarden.                                                                                                                                                

Deze zomervakantie daagt Libris Boekhandel van der Meer (De Keuvel 1, 2201 MB Noordwijk) kinderen uit hun 'eigen Liebermann' te maken. Raak geïnspireerd door de kunstwerken die door het dorp verspreid, langs de Max Liebermann route te vinden zijn én door het leuke prentenboek De zee van meneer Max en teken, schilder, kleur jouw eigen kunstwerk in de stijl van deze grote kunstenaar. Lever jouw werk uiterlijk zondag 26 augustus in bij van der MEER / Het Cultuurcafé zodat het een plekje krijgt in de speciale tentoonstelling. Zaterdag 1 september zullen Koos Meinderts en Annette Fienieg een prijs uitreiken aan de mooiste Liebermann van Noordwijk.

Tip! Met de picknickmand van Het Cultuurcafé én de wedstrijd 'Maak je eigen Liebermann' wordt de Liebermann route door Noordwijk ook een leuk uitje voor kinderen!

Op zondag 2 september verandert het Cultuurcafé in een collegezaal. Helmus Wilderman geeft een lesje 'Max Liebermann'. Aanvang 13.00 uur. Graag reserveren: info@boekhandelvandermeer.nlReacties op: De zee van meneer Max - Annette Fienieg & Koos Meinderts

Gerelateerd

Over

Annette Fienieg

Annette Fienieg

Annette Fienieg is illustrator en grafisch kunstenaar en woont en werkt in Utrec...

Koos Meinderts

Koos Meinderts

Koos Meinderts is een Nederlandse schrijver die in 1983 debuteerde met het kinde...