Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay

op 11 januari 2018 door

Lezen voor de lijst

Mijn dochter (16, dyslexie) is druk aan het 'Lezen voor de lijst'. Voor de rubriek geschiedenis koos ze (met een beetje pushen van mijn kant) het boek Haar naam was Sarah. Een goede reden voor mij om dit prachtige boek weer eens te herlezen en gezellig samen een avondje te Netflixen. Ondanks dat ik de film voor de derde keer zag was ik bij het laatste stuk weer helemaal in tranen. 

Mijn dochters samenvatting: Het boek ‘Haar naam was Sarah’ is in het Engels geschreven en in meer dan dertig talen vertaalt. Het wisselt tussen twee tijden 1942 en 2002. Het gaat voornamelijk over Sarah Starzinski, zij is een joods meisje dat met haar broertje en ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs woonde. De meeste joodse gezinnen zijn al tijden bang voor de razzia’s die gaan komen. Dan is het zo ver 's nachts wordt er op de deur geklopt, het is de Franse politie. Sarah en haar broertje Michel hebben op hun slaap kamer een geheime kast. Wanneer de Franse politie hen komt halen stopt ze haar broertje in de kast en neemt het sleuteltje mee. Ze gaat er vanuit dat ze snel weer terug is. Sarah en haar ouders worden naar het Velodroom d’Hiver gebracht daar waren duizenden opgepakte joden. Het was daar te krap en te warm voor al die mensen om rustig te blijven. Vlak daarna worden de mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden. Sarah en haar moeder worden naar een kamp gebracht waar ook de kinderen van de moeders worden gescheiden. Hier vind ze een leeftijd genootje Rachel. Samen met Rachel probeert zij te ontsnappen en komen bij een boerenfamilie terecht. Al snel wordt Rachel ziek en de arts verraad dat zij joods is. Met haar onderduikouders gaat ze een dag naar Parijs om haar broertje te bevrijden. Er wonen inmiddels andere mensen in het huis. Ze worden binnengelaten en treffen Michel dood aan in de kast.

Mijn dochter vond het een mooi en interessant verhaal, maar had wel moeite met de tijdswisselingen. En ik? Ik vond het een gewoon ongelooflijk mooi verhaal.

Ongelooflijk......een razzia midden in Parijs, georganiseerd door de eigen Franse politie!

Ongelooflijk......Frankrijk stuurde 80.000 Franse Joden naar werkkampen!

Ongelooflijk......slechts een paar duizend mensen kwamen weer terug!

Ongelooflijk......honderden kinderen werden van hun moeders gescheiden!

Ongelooflijk......dat geen schoolboek in Frankrijk ook maar iets over het Vélodrome d'Hiver in Parijs durfde te vermelden!

Ongelooflijk......dat jarenlang slechts één kleine plaquette aan dit drama herinnert. 


Sarah opent de kast en vind haar dode broertje Michel...Reacties op: Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay

Gerelateerd

Over

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay (1961) groeide op in Parijs en later in Boston. In Engeland behaalde ze haar bachelor Engelse literatuur. Haar bekende roman Haar naam was Sarah verscheen in meer dan veertig landen ...