Advertentie

De boekenkast van... Merel

op 13 september 2020 door

In navolging van het artikel van de Hebban crew, waarin Debbie haar boekenkast laat zien, neem ik jullie vandaag mee in mijn boekenkast. Aan de boekenkasten van Debbie kan ik in de verste verte niet tippen, maar wie weet, ooit, heb ik ook zo'n prachtige verzameling. Voor nu ben ik heel blij en tevreden met mijn boekenkamer en zo blijft er nog wat te wensen over :)

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?

Mijn ouders lazen wel boeken, maar het merendeel daarvan kwam bij de bibliotheek vandaan. Er stond dus gewoon geen boekenkast in ons huis! Wij kregen wel elk jaar met de kinderboekenweek eigen boeken. Dat was een heel feestje! Mijn ouders zochten iets voor ons uit én we mochten zelf nog een boek kiezen. Heerlijk vond ik dat. Naarmate ik steeds meer ging lezen, vroeg ik ook voor mijn verjaardag boeken. Ik weet zeker dat ik die in zo'n goedkope Ikea boekenkast zette (waarvan de planken gevaarlijk doorzakten naarmate mijn verzameling groter werd), dus vanaf een jaar of 10 had ik echt een eigen boekenkast. Dat is tenminste de eerste die ik me kan herinneren. Grotendeels gevuld met de boeken van Thea Beckman, want die las ik toen graag!

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?

Dat zal Jip en Janneke geweest zijn. Daar werd ik altijd uit voorgelezen. Een groot, dik boek dat ik nog steeds in mijn boekenkast heb. Verder herinner ik met Okkie weet raad en Het kleine boek van Merel. Dat laatste was als kind natuurlijk extra leuk omdat ik zelf ook Merel heet.

Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?

In totaal, als ik ook studieboeken en werkgerelateerde boeken meereken, kom ik denk ik rond de 600 boeken uit.

Waar bestaat je boekenverzameling uit?

Het grootste deel is fictie. Ik heb vooral veel fantasyboeken, maar tegenwoordig eigenlijk ook best veel literatuur/romans. Verder heb ik nog een stapel non-fictie boeken. Een deel daarvan bestaat uit studieboeken en boeken die ik voor werk lees. Dit zijn boeken rondom pedagogiek en onderwijs. Daarnaast een aantal biografieën, boeken over natuur en milieu en diverse non-fictie boeken die ik voor Hebban mocht recenseren. Oh ja, en ik heb veel van mijn jeugdboeken ook altijd bewaard, dus die hebben ook nog een plekje gekregen.

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?

Ik ben het meest trots op mijn fictie-boekenkast. Mijn vriend heeft deze kast voor mij gemaakt. Ooit stond alles op genre, maar tegenwoordig staat alle fictie door elkaar. Ik sorteer nu op  alfabet (achternaam auteur). De kast begint langzaamaan vol te raken, dus ik denk erover om stiekem nog een kast het huis in te smokkelen, speciaal voor mijn fantasyboeken.

De studieboeken en werkgerelateerde boeken hebben hun eigen kast. Ook heb ik nog een kastje voor non-fictie boeken. Daar is nog meer dan genoeg ruimte en deze boeken probeer ik op onderwerp te sorteren (milieuboeken bij elkaar, geschiedenisboeken bij elkaar, zelfhulpachtige boeken bij elkaar etc). Bovenop dit kastje staan alle boeken die ik gekocht of gekregen heb, maar nog niet gelezen. Pas als ik een boek echt gelezen heb, krijgt deze een plaatsje in mijn boekenkast.

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?

Er is niet echt een specifiek boek waar ik het meest trots op ben. Het is meer het geheel: Gewoon een hele kamer in het huis vol met boeken! Ik vind het heerlijk om al die boeken bij elkaar te zien!

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?

Ik ben verliefd geworden op een man die niet van lezen houdt. Zelfs na 7 jaar samen is het me niet gelukt hem te enthousiasmeren. Hij leest dan ook maximaal 1 boek per jaar. En is totaal niet onder de indruk van mijn verzameling. Aan de andere kant, mag ik inmiddels wel de grootste kamer in huis gebruiken voor al mijn boeken. Je hoort mij verder dus niet klagen ;)

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?

Ja, al ben ik tegenwoordig wel wat voorzichtiger. Mijn ouders, mijn zus en een hele goede vriend mogen van mij lenen. Bij andere mensen durf ik het niet meer zo aan.

Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?

Nooit meer teruggezien! De dagen van de bluegrassliefde ligt bijvoorbeeld nog steeds bij mijn ex... Inmiddels heb ik een nieuw exemplaar van dit boek. Toch zonde...

Wat is het mooiste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?

Het is bijzonder leuk als mensen heel enthousiast worden door een boek dat ik heb aangeraden.

Leen je zelf wel eens boeken van anderen?

Soms, maar niet heel vaak. Ik heb eigenlijk zelf wel voldoende boeken in huis. Van mijn zus leen ik nog wel eens iets. Op dit moment heb ik al veel te lang Anna Karenina liggen van haar... die ga ik echt snel lezen!

Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?

Na het bekijken van een boek deze op een andere plek in de kast terugzetten! Ze staan gesorteerd, heel irritant als de volgorde niet meer klopt!

Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?

Haha, nooit meer! Nee grapje hoor. Mijn boekenkast staat sowieso niet in het zicht. Je moet eerst naar boven en dan de boekenkamer in. Daar kom je dus niet zomaar. De visite die naar de boekenkast kijkt, vraagt daar specifiek om. Mijn boekenkast is er ook niet om indruk op anderen te maken, maar voor mijn eigen plezier, dat scheelt :)

Wat mist er nog in je boekenkast?

Oh, nog heel, heel veel! Gelukkig heb ik nog ruimte. Nu non-fictie een eigen kastje heeft, is er weer ruimte zat om uit te breiden. Ik heb nog heel veel halve series staan, waarvan ik zeker nog de vervolgdelen aan wil schaffen. Ik heb me voorgenomen dat eerst te gaan doen, voor ik weer in allemaal nieuwe series ga starten...

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?

Dat is Pride and prejudice, dat vind ik zo'n heerlijk boek! Ik heb het voor het eerst gelezen op de middelbare school, voor Engels. Nu was mijn Engels niet zo goed en zonder de serie van de BBC zou ik mijn mondeling denk ik niet gered hebben... Tegenwoordig gaat het Engels lezen beter gelukkig haha. Dat maakt het wel gemakkelijker om dit boek nog meer te waarderen. Ik pak het elk jaar wel een keer uit de boekenkast!

Van welk boek dat je nu uit je boekenkast pakt wist je niet dat je het had, weet je niet wat het is en heb je nooit gelezen?

En eeuwig zingen de bossen. Ergens weet ik wel dat ik het had, het is een trilogie die van mijn opa geweest is. Ik heb me er nog altijd niet toe kunnen zetten ze te lezen... Af en toe als ik mijn boekenkast afstof, kom ik ze weer tegen.

Ga je het nu lezen?

Ik voel nog niet echt de motivatie...

Welk boek heeft het mooiste oorsprongverhaal (hoe kwam je eraan)?

Ook dat zijn boeken die van mijn opa geweest zijn, namelijk de drie delen van Gejaagd door de wind. De liefde voor boeken deelde ik met mijn opa, al las ik wel heel andere boeken. Op een dag vroeg mijn opa of ik niet eens een echt goed boek wilde lezen en toverde hij deze boeken uit de kast (mijn grootouders hadden dus wel een boekenkast! Is toch iets misgegaan in de opvoeding haha, gelukkig zorgde ik uiteindelijk voor een boekenkast in huis). Meer uit beleefdheid nam ik ze mee, maar uiteindelijk werd ik gegrepen door het verhaal. Toen ik de boeken na het lezen terugbracht en ze mocht houden, kon ik dus oprecht bedanken hiervoor.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?

Mijn zus leende ooit Maar ik wil dansen bij de bibliotheek. Het was vakantie, dus lazen we ook elkaars boeken - anders hadden we niet genoeg leesvoer voor de hele vakantie. Dit boek maakte op ons allebei heel veel indruk! Ik heb het die vakantie twee keer gelezen. En daarna leenden we het nog wel eens. Op een dag was het niet meer te leen bij de bibliotheek. Jaren later heb ik het boek toch nog kunnen kopen. Het herinnert me altijd aan die vakantie. 

Boekencarrousel

38815183a3f1a21885570aa5c51ac45d.jpg

997b2fcbd75a1ee9145bc1cbe0205066.jpg

d5d6e6d6b5eed25b26a7614c544ac054.jpg

b9337caf1146e8f71f29b5549ebac305.jpg

ae98575a9d2997ba188858244bf85dd1.jpg

f406ad28927ccd34928b57e9e7a61678.pngReacties op: De boekenkast van... Merel

Meer informatie