Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ik hou mijn boekenbeurt over... Ronja de roversdochter

op 22 maart 2018 door

Ik hou mijn boekenbeurt over Ronja de roversdochter. Dit boek verscheen voor het eerst in 1982, ik las de 24e druk uit 2018. Het boek werd bekroond met een zilveren griffel.

Ronja de roversdochter gaat over Ronja die temidden van een roversbende opgroeit. Ze is het enige kind in de bende en brengt veel tijd in haar eentje in de natuur door. Op een dag ontmoet ze Birk, de zoon van Borka. Die laatse is de aartsvijand van Ronja's vader. Ronja's roversbende wil dat de bende van Birk weghebben, maar Ronja heeft ondertussen vriendschap gesloten met Birk.

Het boek is geschreven door Astrid Lindgren. Zij werd in 1907 geboren in Zweden en overleed in 2002. Astrid Lindgren heeft veel kinderboeken geschreven, waaronder Pippi Langkous, De gebroeders Leeuwenhart en Madieke van het rode huis. Sinds 2002 is er een kinderboekenprijs naar haar vernoemd: De Astrid Lindgren Memorial Award. De tekeningen in Ronja de roversdochter zijn gemaakt door Ilon Wikland.

En dan nu een fragment uit het boek:

'Ha ha,' zei Birk en hij sprong over de kloof. 'Doe het me maar na als je durft,' zei hij grijnzend.

Dat had hij niet moeten zeggen. Het was al erg genoeg dat hij en zijn botteriken naar de burcht van Mattis waren verhuisd! Maar niemand moest het wagen een rover van Mattis uit te dagen! En Ronja sprong. Ze wist zelf niet wat er gebeurde, maar plotseling vloog ze over de Hellepoel en landde aan de andere kant.

Zowel Birk als Ronja blijven heen en weer springen:

'Zo dadelijk zullen we allebei wel in de Hellepoel terechtkomen,' dacht Ronja. Maar dan komt er tenminste een eind aan dit eeuwige gespring!

Wat een fijn boek is dit. De avonturen van Ronja temidden van de rovers en daarbuiten in het bos zijn heerlijk om te lezen. Ronja komt in het bos verschillende interessante wezens tegen, sommige zijn leuk, andere maken het bos toch wel een beetje eng (voor Ronja en misschien ook wel voor de jonge lezer). Daarnaast is het boek ook op meerdere punten grappig. Ik heb tijdens het lezen vaak met een glimlach gezeten.

Hebben jullie Ronja de roversdochter ook gelezen?



Reacties op: Ik hou mijn boekenbeurt over... Ronja de roversdochter

Gerelateerd

Over

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren was een Zweedse schrijfster. Ze schreef haar eerste Pippi-Langko...