Advertentie

Eindoordeel

op 24 april 2017 door

De droogte

Op 5 april vielen de eerste exemplaren van 'De Droogte' bij de buzzlezers op de mat en begon deze buzzactie gelijk met buzz nummer 1 - het ontvangst van het boek. Vijftig enthousiaste lezers begonnen aan deze veeluit gehypete debuut thriller van schrijfster Jane Harper. Wat ze ervan vonden zal spoedig duidelijk worden.

Aaron Falk zal terugkeren in 'Force of Nature' dat begin volgend jaar zal verschijnen. Wanneer de vertaling uitkomt is nog niet bekend. Ook zijn de filmrechten van 'De Droogte' gekocht. Of dit ook echt tot een film gaat leiden is een tweede, maar gezien de populariteit is de kans groot dat we de gevreesde droogte binnenkort op het grote doek zullen zien.

Samenvatting

Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord - nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde - laat iedereen verbijsterd achter.

Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Hype

Er was een grote hype rondom dit boek. Het zou een verbluffend debuut zijn van een schrijfster uit Australië en meerdere gerespecteerde schrijvers waren heel positief erover. Maar vonden de buzzers die hype terecht? Let zegt in haar recensie: 'Het zou een meesterlijke thriller zijn - dat vond ik niet. Ik had al redelijk snel door hoe het ongeveer in elkaar moest zitten, en dat is jammer.' Nele van Lysebeth voegt hier nog aan toe: 'De Droogte is een aangenaam boek om te lezen, maar geen super spannende thriller. Het verhaal leidt naar een verrassende ontknoping, maar mist zijn wow-effect. Dit boek is een goede doorsnee thriller, maar geen debuut dat de lezer achterover blaast.' Beiden gaven het boek drie sterren.

Voor sommigen was de hype echter wél terecht te noemen. Zo zei Bookish Lifestyle: 'Jane Harper verstaat de kunst van het beeldend schrijven en het opbouwen van de spanning. Deze combinatie zorgt voor een geweldig spannend debuut. Vele auteurs kunnen hier alleen maar van dromen.' Zij gaf vijf sterren.

Bianca Schrijft meldde in de discussie dat zij probeerde de hype vooraf te negeren en het boek als elk ander boek te benaderen: 'Bij dit soort mogelijkheden, een buzz, benader ik een boek het liefst blanco. Hierdoor ga je er open en zonder vooroordelen en verwachtingen in.'

De sfeer

Marianne zegt dat de sfeer in het boek ook bijdraagt aan de spanning: 'De beklemmende sfeer is heel goed beschreven, je voelt de spanning die in Kiewarra heerst alsof je er zelf bij bent.'

In 'De Droogte' is vanzelfsprekend de hete, droge Australische outback een belangrijk onderdeel van het boek. Je zou het haast een apart personage kunnen noemen. 'De manier waarop Harper haar verhaal schrijft zorgt er voor dat ik mezelf zowat in Kiewarra waan. Ik kan de droogte voelen, maar ook de frustraties en de irritaties van de lokale bevolking,' aldus Passion 2 Create. Greet Oogstvogels lijkt hiermee eens te zijn en zegt: 'De droogte en de kleine gemeenschap geven het geheel een soort verstikkend gevoel dat perfect past in het verhaal.' 

Evelien Walravens heeft de droogte niet zo beleeft. 'Ik had wel verwacht dat de droogte beter voelbaar zou zijn, maar ook dat was niet echt het geval. Op wat zweetdruppels, gele velden en brandgevaar na is het alleen op de achtergrond aanwezig.'

Eindoordeel

De buzzers waren over het algemeen positief over dit debuut. Er zijn geen onvoldoendes gevallen.

'Ik heb het boek in slechts 4 dagen uitgelezen, zo verslavend was het.' - Ger van der Pluijm (vijf sterren)

'De Droogte is een boek dat makkelijk leest en er ook om vraagt uitgelezen te worden. Een prima boek in zijn soort. Het verhaal zal echter niet beklijven.' - Marina (drie sterren)

'Het boek is niet zo geschreven dat je op het puntje van je stoel zit van de spanning. Het geeft juist goed weer hoe de tijd lijkt te vertragen door de alom aanwezige hitte, terwijl Falk zijn best doet de waarheid te achterhalen. Door de flashbacks wordt dit des te interessanter en raak je gefascineerd naar de afloop van dit drama.' - Ellen (vier sterren)

'Jane Harper weet de setting goed te schetsen. De personages krijgen zelfs iets logs en traags, hoewel ze allemaal toch duidelijk hun eigenlijk karakter hebben. Het verloop van het verhaal gaat ook wat langzaam; écht spannend wordt het niet.' - Samantha Stroombergen (drie sterren)

'Bijzonder prettige schrijfstijl, het boek eindigt toch nog anders dan dat ik had gedacht. Maar een uitstekend debuut wat naar meer smaakt.' - Wemmie (vijf sterren)

'De Droogte is geen hoogstaande thriller, maar weet wel genoeg te boeien om je door te laten lezen en je in spanning te houden. Een uitstekend thrillerdebuut dus!' - Eline Huls (vier sterren)

Waardering

Het gemiddelde bij deze buzzactie is uiteindelijk vier sterren geworden. Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Harper

Jane Harper

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien ja...

Gesponsorde boeken