Buzzdiscussie (tijd voor Buzz #3)

op 11 april 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: verwachtingen

1a Waarom heb je ingeschreven voor deze Buzz?

1b Wat zijn je verwachtingen van dit boek?

Vraag 2: De eerste indruk

De boeken zijn binnen en nu je het boek in de handen hebt:

Wat is je eerste indruk van het boek? Voelt het lekker aan, hoe zijn de letters enz enz. Er komt nog een vraag over de cover en de titel en hoeverre die bij het boek passen, maar de eerste indruk mag je hier kwijt.

Vraag 3: de eerste hoofstukken en de schrijfstijl

Na een vraag over de verwachtingen en een vraag over de eerste indruk, is het tijd voor vraag 3

Het boek zal nog niet uit zijn, daarom een vraag over de eerste hoofdstukken

3 a Wat vind je van de eerste hoofdstukken van het verhaal? Denk hierbij aan de introductie van de personages, de gebeurtenissen, maar ook de schrijfstijl

3 b De hoofdstukken zijn niet al te lang. Hoe bevalt de lengte van de hoofdstukken? Vind ja dat prettig of lees je liever langere hoofdstukken

Vraag 4: Wat viel op?

In de vorige vragen is het al een paar keer naar voren gekomen: Ze roken wat af, iets wat in onze maatschappij niet meer gewoon is. Het valt erg op.

4a. Zijn er naast dit roken, nog andere dingen die je speciaal zijn opgevallen?

Er zijn boeken die opvallen door poëtische taal, mooi zinnen of ontroerende en grappige momenten.

4b. Heb je in dit boek iets gemarkeerd, een zin of een scène die je is opgevallen? Zo ja, deel het dan hier en zet erbij waarom je daarvoor hebt gekozen. 

4c. Heb je niets bij 4b? Kan ook natuurlijk, maar dan wil ik nog wel graag weten waarom niet (-_-).

Vraag 5: Personages

Door op kasteel Brémont is het eerste deel van de nieuwe cosy crime serie 'Provencaalse mysteries'. Het betekent ook de kennismaking met (veel) nieuwe personages.

5 a. Hoe vind je dat de personages worden geïntroduceerd

5 b. Het zijn best veel nieuwe (Franse) namen. Wat het altijd duidelijk wie wie was, wat de onderlinge verhoudingen waren en wat ze in het verhaal deden?

5c. Heb je een favoriet personage, zo ja waarom?

5b. Is er ook een minder favoriet personage, zo ja waarom?

Vraag 6: setting

Dood op kasteel Brémont speelt zich af in de Provence. We kregen al een zakje lavendel om in de sfeer te komen

6a. Hoe heeft Longworth deze setting uitgewerkt? Was het duidelijk dat het in Frankrijk speelde in de Provence en kon je er een goede voorstelling van maken?

6b. Longworth maakt veelvuldig gebruik van geuren, kleure, eten en drinken. Hoe heb je dit ervaren, kreeg je er misschien dorst of trek van, of heb je inmiddels je koffers gepakt voor een reisje naar Aix-en-provence?

Vraag 7: Het begin, het midden en het einde

De opbouw van het boek zit chronologisch in elkaar.

7a Wat vond je van het begin?

7b Wat vond je van het middendeel?

7c Wat vond je van het einde?

Vraag 8: Cosy crime en tips

Cosy crime is een subgenre bij de thrillers. Nog niet iedereen is er bekend mee, maar het neemt een enorme vlucht en er worden veel boeken vertaald uitgegeven in het Nederlands.

Ik heb gezocht naar een definitie van cosy crime en kwam deze tegen:

Heb je er al een lekker kopje thee bij gezet? Met 'cosy crime' kun je je rustig in een stoel nestelen voor een paar lekkere leesuren. Een dode in een klein dorp, een afgesloten ruimte, voldoende mensen met motieven en een bijzondere detective zijn een aantal kenmerken van dit subgenre

Wikipedia komt met deze omschrijving:
Cozy mysteries, also referred to as "cozies", are a subgenre of crime fiction in which sex and violence occur off stage, the detective is an amateur sleuth, and the crime and detection take place in a small, socially intimate community. Cozies thus stand in contrast to hardboiled fiction, in which more violence and explicit sexuality are central to the plot. 

(en deze even door google vertaal gegooid:)

Gezellige mysteries, ook wel 'cozies' genoemd, zijn een subgenre van misdaadromans waarin seks en geweld buiten het podium plaatsvinden, de detective een amateurspeurneus is en de misdaad en opsporing plaatsvinden in een kleine, sociaal intieme gemeenschap. Cozies staan ​​daarmee in contrast met hardboiled fictie, waarin meer geweld en expliciete seksualiteit centraal staan ​​in de plot.

8a. Wat vind je van bovenstaande beschrijvingen van cosy crime?

8b. Voldoet Dood op kasteel Brémont aan deze beschrijvingen?

8c. Hoe zou jij cosy crime omschrijven?

8d. Een aantal van jullie heeft al eerder cosy crime gelezen, voor anderen is het een eerste kennismaking. Plaats hier tips van cosy crime boeken die je las.

Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden

9 a. Op de achterzijde van het boek staat een citaat van The globe and Mail. "Detectiveserie die een zeldzame mix van straatwijsheid, psyvhologisch raffinement en stijl ademt." Wat vind je van deze quote? 

9 b. Op de achterzijde van het boek staat nog een citaat van Bon Appétit: "Boeiende plots die ook een inkijk bieden in het gevoelsleven van de hoofdpersonages. En dat geserveerd met intermezzo's rond de Franse keuken die je doen watertanden. Longworth doet voor Aix-en-Provence wat Frances Mayes doet voor Toscane: je wilt daar zijn, en wel nu meteen!".  

Wat doet zo'n quote op een boek met je, wordt je daardoor beïnvloed?

9 c. Als jij dit boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. Dit boek is een eerste deel uit de Provencaalse mysterie-serie. Het tweede deel komt 31/6 uit, ga je die ook lezen?

10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.

Buzz #3

aca86ef2fdfa65675071771b45b306c0.png

BUZZ - heb jij al gebuzz'd vandaag?

Het is tijd voor #hebbanbuzz nummer 3 - Vertel wat je het leukste vindt aan het boek. Vergeet niet de hashtag #hebbanbuzz te gebruiken!

Volgende stap: plaats je recensie op Hebban (buzz #4) op 15 mei 2022Reacties op: Buzzdiscussie (tijd voor Buzz #3)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mary Lou Longworth

Mary Lou Longworth

M.L. (Mary Lou) Longworth (1967) is Canadese van geboorte en woont sinds 1997 i...