Eindoordeel Samen: De muziek die begint waar het eindigt

op 04 april 2018 door

Het boek Samen van Julie Cohen was onlangs via een Buzz actie op Hebban te lezen. 50 Enthousiaste Hebban lezers hadden het voorrecht om deze nieuwe roman te mogen ontvangen, te lezen en erover te buzzen. Naast het Buzzen op Social Media was er ook een online leesclub met een discussie pagina waar zo’n 20 lezers aan meededen.

Samen  Julie Cohen

Korte samenvatting

Op een ochtend die begint als elke andere staat Robbie op, kust zijn nog slapende vrouw Emily, en legt een brief voor haar neer. Dan trekt hij de deur achter zich dicht en loopt weg van hun huis, hun leven samen, en hun onverbrekelijke liefde. De reden achter Robbies daad wordt duidelijk als het verhaal langzaam terugspoelt naar 1962, door het leven van twee mensen die in elkaar de liefde van hun leven hebben gevonden, maar wier liefde geworteld is in een groot geheim. Een geheim dat tegen elke prijs beschermd moet worden…

De Cover

Als de boeken op de mat vallen worden de eerste Buzz berichten geplaatst op Social Media, en ook in de leesclub hebben we het erover. Want het boek is mooi. Met opdruk van twee kleurige vogels, gouden schittering en een paar verleidelijke zinnen, valt de cover bij iedereen in de smaak.
Gerda:
Nu ik het boek ontvangen heb zie ik dat er met een soort gouden laagje is gewerkt. Schitterend vind ik...heel erg mooi en geeft het boek ook meer glans!
Renate:
Net het boek in handen gekregen, vind het echt een heel mooi boek, je wordt er gewoon blij van als je er naar kijkt het is wel echt een plaatje! Die vogels en de kleur echt heel mooi.
Violette:
voor mij roept de cover het gevoel van zee en ruimte op, de vogels benadrukken voor mij een gevoel van het zoeken naar vrijheid

Maar zijn het zwaluwen, of toch andere vogels? Na het lezen van het boek blijkt het te gaan om meeuwen. De schrijfster vermeld dat in een interview dat als extraatje achterin het boek staat. Wat vinden de lezers nu van de vogels op de cover?
Steph:
Oorspronkelijk dacht ik dat het zwaluwen waren, en ik vond de symbolische betekenis van deze vogels volgens wikipedia wel bij hun relatie passen. Nu het volgens de schrijfsters meeuwen blijken te zijn, vind ik ze qua locatie wel bij het verhaal passen (ze zitten immers vaak op een boot en wonen aan de kust), maar mis ik de symboliek of een diepere betekenis.
Paula:
De meeuwen gaan en staan waar ze willen. Trekken zich van niets of niemand iets aan. Emily kiest er uiteindelijk ook voor om haar hart te volgen.

Goldbergvariaties De muziek die begint waar het eindigt

De schrijfster begint het boek met een quote over de Goldbergvariaties. In het boek wordt het ook een aantal keer genoemd. Het muziekstuk ik belangrijk voor Emily en Robbie. Kennen de lezers dit muziekstuk? Is er gegoogeld?
Amarins:
Ik was niet bekend met het muziekstuk en heb het inderdaad even opgezocht. Als je dan leest dat het van Bach is en dat er op een gegeven ogenblik wordt genoemd dat het muziek is ter verstrooiing van het gemoed dan begin ik te begrijpen dat het bij het boek past.
Karin:
Ik heb het ook even opgezocht op YouTube. Het past bij het verhaal. Het is een rollercoaster van emoties. De auteur haalt het ook aan in het interview met haar (achterin het boek) Je moet er maar opkomen :-)
Sanne:
Ik kende het stuk niet maar heb het op YouTube geluisterd. Het stuk is in het begin snel en vrolijk, maar zakt daarna in en heeft een stuk dat in mineur is en daarna weer wat opleeft. Einde is weer gelijk aan het begin en zo is de cirkel rond. Nu ik het boek uit heb zie ik de levensloop van Emily en Robbie er wel in terug. 
Marijke:
De Goldbergvariaties: er zitten hele vlugge delen in en heel bedachtzame delen. Daarin vind ik een parallel met het boek: er zijn delen waarin de gebeurtenissen adembenemend zijn, er zijn delen waarbij je even rustig kunt doorlezen en 'bijkomen'.
Wil:
Ik ken het muziekstuk ook niet, denk ik. Ben wel van plan om het een keer te beluisteren. Tijdens het lezen hoor en zie ik bijna niets, dus het moet altijd op een ander vrij moment, en dat valt niet mee. Ik lees liever. 

Ik vind het wel leuk dat de schrijfster een soort themamuziek heeft voor het boek, het is er goed in verweven en geloofwaardig in verwerkt.

Opbouw boek

De opbouw van het boek is anders dan anders, want het verhaal wordt achterwaarts verteld. Het begint met het einde. Dat er geheimen zijn die al lang geheim zijn gehouden wordt snel duidelijk, maar wat die geheimen zijn wordt pas in de loop van het boek onthuld. Het is knap gedaan, maar voor sommige lezers wel even wennen.
Wendy:
Het was voor mij ook wennen, en ja ik had het eerst niet door, al goed dat ik nog maar in het begin was :) Maar de opbouw vond ik fantastisch, het geheim maakt het zo juist heel spannend.
Violette:
Ik vind de opbouw heel knap gedaan en echt een mooi voorbeeld van goed en creatief schrijven! 

Hoe je elk hoofdstuk weer een diepere laag ontdekt en de dingen uit vorige hoofdstukken worden verklaard of op hun plek vallen... geniaal, dit had ik niet verwacht zo.
Ellen:
De opbouw van het verhaal was voor mij een absolute meerwaarde bij dit boek: langzaamaan werd er zo steeds een tipje van de sluier opgelicht, het wakkerde mijn nieuwsgierigheid naar het hoe en waarom erg aan!
Evelyne:
Ik vergelijk het verhaal met een het maken van een puzzel , in het begin komt het allemaal nogal verwarrend over maar naarmate je verder leest vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Morele dilemma’s

Dat de geheimen uit het verleden zijn gebaseerd op moeilijke keuzes blijkt als het boek uit is. Deze morele dilemma’s werden ook aan de lezers voorgelegd. Wat zou jij doen als…?
Om geen spoilers weg te geven, staan deze vragen apart. Voor wie na het lezen van het boek nieuwsgierig is geworden na de meningen van andere lezers, kan die terecht op de site van de online leesclub om ze te lezen.

Verwachtingen

Bij een boek die grootst in de markt wordt gezet en waar aanprijzingen zijn als “Voor de lezers van Jojo Moyes en Liane Moriarty”, kunnen de verwachtingen hoog zijn. Of dat heel handig is moet dan nog blijken. Hoe was het voor de leesclublezers?
Eveline:
Best hooggespannen zijn mijn verwachtingen [..] als dan de vergelijking wordt getrokken met auteurs waarvan ik 3 boeken heb gelezen die ik allemaal 4 sterren of meer heb gegeven... dan verwacht ik dat ik dit boek ook minstens 4 sterren wil ga geven na het lezen :-).
Sandra:
Hoge verwachtingen.......hopelijk valt het niet tegen!
Karine:
Mijn verwachtingen liggen door de korte maar krachtige achterflap tekst en de aanbevelingen op de voorzijde toch wel hoog. Ik vind het alvast heel origineel om op deze manier de titel te verwerken samen met de aanbevelingen en de achterzijde mee in dezelfde stijl te houden. Minimalistisch maar o zo krachtig.

En na het lezen?

Eveline:
Helaas is het boek me tegen gevallen. Dat heeft alles te maken met mijn verwachtingen. Die waren veel te hoog gespannen! Het begin vond ik vrij verwarrend en het geheim zag ik vrij ver van tevoren aankomen. De ontknoping was daardoor niet verrassend. Bleef beetje leeg achter na het lezen. Weet dat dat komt door mijn hoge verwachtingen maar was toch jammer.
Wil:
Ik vond het boek nog mooier dan ik had verwacht. Het geheim is tot eind toe echt geheim gebleven, maar die waas van geheimzinnigheid bleef je aanzetten tot lezen. Goed verteld en mooi uitgewerkte personen waar je echt een band mee kreeg.
Ingrid:
Het was zelf meer dan ik verwacht had dus voor mij is het een super leuk boek.

Conclusie:

Een roman met hoge verwachtingen die bij de meeste lezers ook zijn waargemaakt. Een bijzondere opbouw en een verhaal dat de lezers weet te raken. Een aanrader volgens de lezers!
Marijke:
Ik zou het zeker aanraden! Ik heb er zelf. Van genoten en ben van plan om het in de toekomst als kado voor vrienden te kopen. Het is geen zware literatuur, het kan ‘oppervlakkig’ gelezen worden maar ook met een diepgaander laag! Het is qua opzet heel origineel! Voor een vakantie een heerlijke page-turner.

Het is ook geen verrassing dat voor dit boek een sterrenregen neerdaalde op Hebban.

Met 10 x vijf sterren, 29 x vier sterren en 6 x 3 sterren, sluiten we deze leesclub af met het mooie gemiddelde van vier sterren.

Gerda (5 sterren):
Je leeft intens mee met de personages. Julie Cohen heeft een prachtig verhaal neergezet dat ik met ontroering heb gelezen.
Ellen (4 sterren):
Het verhaal van Robbie en Emily pakt je vast vanaf het begin en houdt je vast tot het eind!. Genoten van dit prachtige boek.
Violette (5 sterren):
Er zitten zo veel diepere lagen in het boek, het blijft een ontdekkingstocht.
Ingrid (5 sterren):
Een verhaal dat je nooit meer loslaat 
Amarins (5 sterren)
Samen is een verhaal wat je nog lang bij zal blijven 
Karin (4 sterren):
Samen' is een verhaal over de kracht van ware liefde en waarom twee mensen voor elkaar kiezen.Reacties op: Eindoordeel Samen: De muziek die begint waar het eindigt

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken