Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: De kaart naar ons eiland

op 13 juni 2021 door

Op Instagram zag ik de oproep van KokBoekencentrum om mee te doen met een blogtour. De korte samenvatting trok me aan, de omschrijving nostalgische feelgood vond ik erg mooi. Toen ik de auteur en het boek (Amerikaanse titel: The Key to Everything) opzocht op internet las ik dat het verhaal op waarheid is gebaseerd.

Zelf ben ik toen ik begin twintig was ook naar Key West geweest, gewoon met de huurauto de hele US 1 afgereden, dat maakte het boek wel extra leuk om te lezen. De US 1 telt 42 bruggen en is gebouwd op het tracé van de legendarische Flagler’s Railroad. Een ambitieus project van Standard Oil-tycoon Henry Flagler. De bouw begon in 1905, en ingegeven door een aankondiging van de aanleg van het Panamakanaal. Flagler dacht dat Key West een belangrijke haven op de handelsroute naar Cuba en Latijns-Amerika zou kunnen worden. Evenals een essentiële bevoorradingsstop voor schepen die het Panamakanaal binnenkwamen of verlieten. Op verschillende punten in het bouwproces werkten meer dan 4.000 mensen aan het project. Waarvoor Flagler bijna al zijn geld op het spel zette.

Na de Labor Day-orkaan van 1935 was deze spoorlijn ernstig beschadigd en wegens de slechte financiële positie van de spoorwegmaatschappij is deze nooit herbouwd. Op de restanten werd in 1938 de Overseas Highway geopend, onderdeel van de US 1. De US 1 is officieel bestempeld als Florida Keys Scenic Highway onder de paraplu van het National Scenic Byways-programma. Het eindpunt Key West is tevens de meest zuidelijke stad in de aaneengesloten staten.929e135a4791a1ac7811c1f5fb8e923e.jpg

Over de auteur

Valerie Fraser Luesse is de auteur van 'Almost Home' en de bestverkochte, Christy Award-winnende 'Missing Isaac'. Haar derde roman, 'The Key to Everything', is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal. Luesse, een bekroonde tijdschriftschrijver, is vooral bekend om haar artikelen en essays in Southern Living, waar ze momenteel senior reisredacteur is. Ze is gespecialiseerd in verhalen over unieke delen van de zuidelijke cultuur en heeft belangrijke stukken gepubliceerd over de Gulf Coast, de Mississippi Delta, Acadian Louisiana en de Outer Banks of North Carolina. Haar redactionele sectie over het herstel van de orkaan Katrina in Mississippi en Louisiana won de 2009 Writer of the Year-prijs van de Southeast Tourism Society. De auteur woont in Birmingham, Alabama, met haar man, Dave - en een ondeugende oranje kat genaamd Cheeto.3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Over het boek

Een roadtrip op de fiets verandert zijn leven voor altijd.

Georgia, 1947. De vijftienjarige Peyton Cabot is opgegroeid in een welgestelde familie. Maar wanneer zijn vader Marshall gebroken en verslaafd terugkeert na de Tweede Wereldoorlog, komt de ware aard van zijn famileleden boven. Om zijn vader beter te begrijpen, besluit Peyton om de fietstocht langs de Amerikaanse oostkust te maken die Marshall vijfentwintig jaar eerder maakte. Vanuit het huis van zijn tante in St. Augustine doorkruist hij heel Florida tot het meest zuidelijke puntje: Key West.

Tijdens zijn tocht belandt Peyton van het ene avontuur in het andere. Hij neemt deel aan een autorace, bevrijdt krokodillen, verlangt naar zijn vriendinnetje Lisa en loopt regelmatig krom van de spierpijn. Met elke kilometer die hij aflegt, leert hij niet alleen zijn vader een stukje beter kennen, maar ook zichzelf.929e135a4791a1ac7811c1f5fb8e923e.jpg

Mijn mening

Het boek begint met het onfortuinlijke ongeluk van Peyton’s vader en daarna leer je via zijn moeder en zijn tante de geschiedenis van de welgestelde familie Cabot kennen, die in Savannah Georgia woont. Dit is best een uitgebreide geschiedenis en daar wordt dan ook de tijd voor genomen. Af en toe vergeet je even dat het verhaal van de vijftienjarige Peyton zich afspeelt in 1947.

De fietstocht van Peyton, vooral het deel over de Overseas Highway is eigenlijk maar heel kort. Het stuk fietsen van St. Augustine, waar de tante van Peyton woont en wat een historische plaats net onder Jacksonville in noord Florida is, tot aan Miami is veel uitgebreider beschreven omdat Peyton hier ook veel meer meemaakt. Het geluk lijkt tijdens de fietstocht ook wel aan Peyton’s kant, overal waar hij komt zijn er mensen die hem goed gezind zijn, hem helpen, onderdak aanbieden en gewoon heel hartelijk en vriendelijk tegen hem zijn.

Zo ontmoet hij in Daytona, waar men een strand en wegen racecircuit heeft, een coureur die een bijrijder nodig heeft. Hij deelt mee in de winst van de coureur maar helpt diezelfde coureur de volgende dag met zijn gewonnen geld en vertrekt dus uit Daytona zonder extra geld.

Peyton is overal zichzelf, af en toe wat naïef, maar goed hij is dan ook nog maar vijftien, en doordat hij zo vriendelijk is wordt hij dus overal geholpen. Hier en daar werkt hij een dag of langer mee en verdient op die manier wat geld waarmee hij zijn reis kan bekostigen.

In Miami probeert hij Lisa, het meisje waar hij verliefd op is, te spreken te krijgen, maar zij is door haar tante terug naar huis naar Savannah gestuurd. Vanaf Miami fietst hij dan ook bijna in een ruk door naar Key West. In Key West doet hij een bijzondere ontdekking.

De terugreis van Key West naar St. Augustine is ook een hele bijzondere. De epiloog die ruim twintig jaar later speelt gaf een mooi beeld van het latere leven van Peyton, al met al een prachtig mooi verhaal dat je het goede in de mens laat zien.

1ea4b45872880e9f2f37cf6ee70517d2.jpg

Op de website van de auteur staat een link naar een playlist op Spotify welke ik af en toe aan heb gezet tijdens het lezen.

Ik beoordeel de boeken via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier).

C = 9 | A = 9 | W = 9 | P = 9 | I = 9 | L = 9 | E = 9 | Score 9.00 = 5 sterrenReacties op: Blogtour: De kaart naar ons eiland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken