Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!

op 24 november 2019 door

Karin had nog een boek in haar kast staan, dat haar boos aankeek, Judas - Heleen Vreeswijk toen ze met de vraag kwam of ik met haar een buddyread wou doen met haar boze vergeten boek, kon ik natuurlijk niet weigeren want een buddyread met Karin is er altijd één met veel gekwebbel. Mijn vergeten boek verdween op de achtergrond (iets met oude gewoonte roest niet) en Judas kwam op mijn e-reader te staan.

Korte inhoud:

De Belgische Nadia verhuist met haar vader naar Nederland, daar gaan ze wonen met Desirée de nieuwe vriendin van haar vader en haar 17-jarigezoon Ron. Voor Nadia is het een heel nieuw begin, haar vriendinnen heeft ze achter moeten laten en haar moeder jaagt al jaren haar dromen na. En als dat nog niet erg genoeg is wordt ze op haar nieuwe school gepest, ze wordt de pispaal van de school en thuis gaat het niet veel beter want Ron heeft een duidelijke missie, zorgen dat hij Nadia buiten kan pesten.

Onze verwachtingen:

Karin: Ik heb al eerder boeken van Vreeswjk gelezen maar dat is al lang geleden. Ik ben benieuwd of haar schrijfstijl me nog net zo goed bevalt als 20 jaar geleden. Dit boek is nieuw voor me, ik verwacht een heel heftig verhaal, wat waarschijnlijk heel erg herkenbaar zal zijn omdat ik zelf op school ook altijd vreselijk gepest werd.

Wendy: Voor mij is de auteur niet onbekend maar ik heb nog geen boek van haar gelezen. Na het lezen van de achterflap denk ik dat het spijtig genoeg een actueel thema is “pesten” al zijn hier in België al wel wat campagnes rond deze problematiek, spijtig genoeg blijft het gebeuren. Voor jou zal het natuurlijk heftig zijn als je zelf al met pesten te maken hebt gehad. Ik vind de cover trouwens heel aangrijpend, alsof het meisje zich verstopt voor de buitenwereld.

Karin: Ja de cover alleen al straalt pijn, verdriet en eenzaamheid uit, hier in Nederland zijn er ook veel campagnes tegen pesten, spijtig genoeg blijft het gebeuren. Overigens veel van haar boeken zijn actueel.

Toen werd er tussen de buddykwebbels heel wat over en weer geklets, blijkbaar grijpt dit maatschappelijk probleem ons enorm aan. We lazen het boek in vier delen omdat het zo heftig was, af en toe namen we een adempauze. Hier een korte samenvatting van heel wat messenger berichten.

7873adf4eaa374ae3d40292b6d273e7b.jpg

Wendy: Ik vind het een ongelofelijke schrijfwijze, de auteur gooit je ook direct vanaf bladzijde 1 in het verhaal, vooral de stukjes gedachten van de personages maakt de je hun handelingen beter begrijpt. De auteur is een meesteres in het omschrijven van emoties, je voelt de angst van het hoofdpersonage. Het is een spannend verhaal met een keerzijde van verdriet.

Karin: Haar schrijfwijze is heel knap, inderdaad, je wordt er direct in meegesleurd en het verhaal laat je niet meer los. Ze krijgt het voor elkaar dat je over het verhaal nadenkt terwijl je staat te koken, tv zit te kijken.. Je merkt dat de schrijfster heel veel mensenkennis heeft en dat heeft ze goed in haar boeken verwerkt. Wist je dat ze rechercheur jeugdzaken was en dat al haar boeken gebaseerd zijn op echte zaken waar ze aan heeft gewerkt?

Conclusie:

Wendy: Ik vond het echt een goed boek en voor mij weer een kennismaking met deze auteur. Dit boek zouden ze op de leeslijst van scholen moeten zetten. Het enige minpuntje vond ik het einde of misschien wou ik gewoon weten hoe het psychologisch gesteld was met Nadia. Het nawoord van de auteur raakte me en gaf zeker een meerwaarde aan dit boek, ik geef dit zeer realistisch verhaal vier sterren.

Karin: Een heel goed geschreven verhaal, erg realistisch. De personages zijn goed uitgewerkt, hun karakters leer je tot in de puntjes kennen. Er is goed nagedacht over pesten, hoe het gebeurd, wie doen er aan mee en waarom, en wat is de impact ervan. Het verhaal leest vlot, wordt alleen onderbroken door een deel wat er totaal niet mee te maken lijkt te hebben. Wie wie is blijft (dankzij al de bijnamen) lange tijd vaag en dat maakt het verhaal extra spannend. Een goed uitgewerkt verhaal krijgt van mij vijf sterren.

De boodschap van ons is...ZEG NEE tegen pesten!



Reacties op: Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd

Over

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1961 - 2016) was een Nederlandse auteur van misd...