Advertentie

Een e-reader kopen – waarop let ik?

op 01 februari 2018 door

In een vorig artikel deden we uit de doeken wat een e-reader precies is en wat je er wel en niet van kan verwachten. Deze keer gaan we er een kopen. Niet echt natuurlijk, maar we doen alsof en bekijken ondertussen waar je allemaal op moet letten. Jouw beste koop hangt natuurlijk sterk af van wat voor lezer jij bent en waar je de e-reader voor wil gebruiken. Alle merken en modellen hebben immers hun bestaansrecht en het is best wel moeilijk om er die ene uit te pikken die speciaal voor jou gemaakt is. Van alle eigenschappen en snufjes die een e-reader kan hebben, pikken we er die vijf uit die volgens ons het belangrijkst zijn.

Een grote of een kleine

Werp je even een blik op een boekenkast, dan valt meteen de chaos daarin op. Dikke boeken, dunne boeken, kleine pockets, megagrote kunstboeken, vervolgreeksen die halverwege van formaat veranderen enz. Wie wel van wat chaotische gezelligheid of gezellige chaos houdt, vindt dat vast prachtig, maar voor wie boeken angstvallig gesorteerd wil houden, is elk nieuw boek steeds weer een sorteernachtmerrie. Van een e-reader heb je er doorgaans gelukkig maar een, maar laat ook die in verschillende formaten beschikbaar zijn!

Een e-reader met een iets kleiner scherm is handig om mee te nemen. De lettergrootte wordt er niet door beïnvloed want die kan je aanpassen. Je moet hooguit wat vaker naar een volgende bladzijde bladeren als het lettertype groot en je scherm klein is, maar dat is een haast te verwaarlozen ongemak. E-readers met een kleiner scherm zijn natuurlijk ook lichter en dat kan wel van belang zijn. De kleinere e-readers met een schermdiagonaal van 6 tot 8 inch (15 tot 20 cm) wegen zo’n 200 gram, soms nog minder. E-readers met schermdiagonalen van 12 inch (30 cm) of meer, wegen algauw een halve kilo! Bovendien passen deze laatste niet meer zomaar in elke tas of jaszak. Omwille van het handige formaat en de kostprijs worden de kleinere modellen het meest verkocht en in dat segment biedt men ook de meeste keuze aan. De hele grote modellen, zoals een 13,3 inch grote e-reader van Sony en een even grote van het merk Onyx, zijn zelfs niet leverbaar in Europa.

Om aan te geven hoe de verhoudingen liggen, lijsten we even de voor onze regio belangrijkste merken op, gevolgd door het huidige aanbod aan e-readers en de kleinste en grootste schermdiagonaal in inch.

6b82614759eff7d9609dfb2ed386ea01.jpg

Het nadeel van een kleiner scherm is dat je soms ongewild begint te bladeren. Dat is in ieder geval toch zo bij e-readers met touch screen. Deze e-readers bieden weinig ruimte om ze comfortabel vast te houden zonder dat je met je duim het scherm raakt. Het plastic frame rond het scherm is immers vrij smal en aparte bladerknoppen ontbreken meestal omdat de ruimte om ze te plaatsen er niet is. Het alternatief is een e-reader zonder touch screen. Deze zijn ofwel een tikkeltje groter om plaats te bieden aan de knoppen, ofwel uitgevoerd met een iets kleiner scherm, en ze ogen wat minder strak. Bladeren met knoppen gaat in ieder geval sneller. Knoppen reageren sneller dan een aanraakscherm en je hoeft zelf minder vingerbewegingen te maken. Kortom: touch screens zijn geweldig, behalve om te bladeren. De beste e-reader zou er daarom een zijn met touch screen maar met toch nog twee bladerknoppen. Helaas bestaan ze amper, en diegene die toch verkrijgbaar zijn, zoals de Kindle Oasis, zijn duur. Een eervolle vermelding gaat hier naar Tolino die met de Tolino Vision 4HD een touch screen combineert met tap2flip, waarbij je met de wijsvinger op de achterzijde kan tikken om vooruit te bladeren.

Een kleurenscherm of niet

De meeste e-readers hebben geen kleurenscherm. Dat is niet onlogisch want de meeste boeken die we als e-boek lezen bestaan slechts uit tekst. In de top 100 van meest verkochte e-boeken van een grote speler als Amazon vinden we geen enkel boek terug dat een kleurenscherm behoeft. Geen fotoboeken dus, of non-fictieboeken waarin gekleurde grafieken van belang zijn, ook geen strips. Toch is dit niet de belangrijkste reden dat e-readers geen kleurenscherm hebben. Je zou het haast niet geloven in deze moderne tijden maar de hoofdreden is dat de e-inktechnologie kleuren niet kan weergeven! Als we toch een e-reader met kleurenscherm aantreffen, zal deze dus nooit een e-inkscherm bevatten maar wel bijvoorbeeld een lcd scherm. Daarmee verlies je dan meteen weer een aantal eigenschappen die een e-reader interessant maken, zoals kunnen lezen in de zon en een laag verbruik.

Ondertussen staat de technologie niet stil en ziet het er naar uit dat de eerste kleuren-e-inkschermen toch niet heel lang meer op zich zullen laten wachten. De resolutie van de eerste schermen zal echter nog te laag zijn om ze geschikt te maken voor e-readers. Je zal ze in eerste instantie langs de straatkant terugvinden als grote maar zuinige informatieborden. Voor wie echt een kleurenscherm nodig heeft, is een tablet in plaats van een e-reader voorlopig waarschijnlijk nog de interessantste optie.

Waterdichtheid

Het is een vraag die we ons niet altijd stellen, maar wie een e-reader koopt, stelt hem toch beter wel: wil ik hem waterdicht of niet? We weten dat een telefoon die in het water valt, vaker wel dan niet stuk gaat. Zelfs een regenbui overleven ze niet allemaal. Maar een boek lezen we tijdens de vakantie toch wel graag aan of op het water. Of na een drukke werkdag in bad. Dat kan met een e-reader natuurlijk net zo goed maar dan moet hij wel tegen een spatje kunnen. De waterdichte varianten zijn meestal een tikkeltje duurder dan hun niet-waterdichte broer, maar als je vaak in waterige omgevingen leest (tranen van emotionele lezers inbegrepen), moet je deze optie toch zeker overwegen.

De waterdichte e-readers kunnen doorgaans tegen meer dan alleen maar een spatje. Kobo garandeert dat haar waterdichte e-readers maximum een uur lang op een diepte van 2 meter onder water kunnen blijven liggen. Ook de waterdichte Kindles van Amazon houden het zo lang uit. Het betekent dat je ze ook direct onder de kraan kan afspoelen als ze na een dagje strand onder het zand zitten, bijvoorbeeld, of dat ze na een vuilevingerbehandeling van je favoriete kleuter weer snel kunnen opgepoetst worden.

Maar toch is het opletten geblazen. Vaak zijn de toestellen enkel waterdicht in zoet en stilstaand water en moet je de usb-verbinding eerst grondig laten drogen vooraleer je hem weer kan gebruiken. Verder is de keuze aan merken en modellen voorlopig nog beperkt. Kobo biedt momenteel twee waterdichte modellen, Kindle een, en ook Tolino heeft er een. Daar houdt het zowat bij op. Men moet rekenen op een meerprijs van gemiddeld 50 euro ten opzichte van de niet-waterdichte variant zo die bestaat.

Als alternatief kan men een waterdichte hoes overwegen. Veel merken hebben er al een en ze kosten minder dan de meerprijs die voor een waterdichte e-reader wordt gevraagd. Wees wel alert want sommige hoezen moet men alsnog verwijderen om de e-reader te kunnen gebruiken en dan schieten ze natuurlijk hun doel voorbij!

Het oud zeer: de batterij

Laptops, smartphones, ze lijden allemaal onder hetzelfde euvel, en dat is de levensduur van de batterij. Die is nooit lang genoeg. Het nieuws dat een e-reader maandenlang kan zonder de batterij op te laden, verheugt dan ook menig potentiële koper. Waarom gaat een batterij in een e-reader zo lang mee? En, veel belangrijker, is het wel waar dat ze lang meegaan?

De eerste vraag wordt beantwoord door: e-inkt. E-inkt is de technologie die ervoor zorgt dat een e-readerscherm er heel erg uitziet als een blad papier en zich in verschillende opzichten ook zo gedraagt. Probleemloos lezen in de zon, zonder dat het scherm zelf licht hoeft te geven, is wat de meeste gebruikers het meest opvalt. Wat niet altijd geweten is, is dat e-inkt alleen energie vraagt om de tekst op het blad te vormen. Eenmaal die tekst er staat, blijft deze op het blad staan zonder dat daar nog energie voor nodig is. De technologie is gebaseerd op magnetisme, net zoals een koelkastmagneet. En zoals je weet heeft die geen batterij nodig om magnetisch te blijven. Je verbruikt dus wel batterij als je bladert, maar terwijl je leest, verbruik je nagenoeg niets. (Dat je toch nog wat verbruikt komt doordat je toestel alert moet blijven in geval je je scherm aanraakt om iets te doen.) Precies daarom is een e-reader zo zuinig.

Het bladeren zelf verbruikt best wel wat energie en dat heeft alles te maken met de snelheid waarmee een nieuwe bladzijde opgebouwd wordt. Daar is best wel wat processorkracht voor nodig. Hoe sneller een e-reader pagina’s kan omslaan, hoe meer hij daarbij verbruikt. Niet al te zenuwachtig heen- en weerbladeren helpt dus om je batterij nog meer te ontzien.

Nu zullen er heel wat lezers zijn die de wenkbrauwen fronsen, want zij ondervinden dat dit niet waar is. Ook tijdens het lezen blijkt de batterij razendsnel richting leeg te gaan. Maar in dat geval zijn er weer een aantal andere factoren in het spel. Achtergrondverlichting bijvoorbeeld. Die heb je overdag niet nodig, en ook ‘s avonds kan je een apart leeslampje gebruiken, maar er zijn ook nogal wat e-readers die interne verlichting hebben die je kan aanzetten. Heel handig, maar dan vergeet je die natuurlijk weer uit te zetten. Ook al staat de verlichting maar op 5% sterkte en merk je overdag niet eens dat ze aanstaat, je batterij merkt het heel erg. Heb je klachten over je batterij, kijk dan zeker eens of je achtergrondverlichting wel op 0% staat.

Wifi is de tweede grote boosdoener. Om een e-boek te lezen heb je geen wifi nodig maar toch laten veel mensen hem aanstaan. Je wil misschien wel wifi om de software van je e-reader te updaten, of om online een boek te kopen, maar die wifi hoeft daarom niet dag en nacht aan te staan. Net zoals bij een laptop is de wifi-zender/ontvanger een grote stroomverbruiker.

Apps heb je in principe helemaal niet nodig als je een boek leest. Toch bieden sommige merken e-readers ze aan. Met of zonder wifi, het doet er niet toe, die apps verbruiken batterij. De Icarus Illumina is een voorbeeld van een e-reader die al heel erg op een smartphone begint te lijken en daarom ook veel stroom verbruikt. Wil je die apps graag, dan is deze e-reader het overwegen waard, maar veel mensen kiezen precies voor een aparte e-reader naast smartphone of tablet om geen afleiding te hebben bij het lezen. In dat geval ga je beter voor een ander merk dan Icarus.

Als wifi, apps en verlichting uit staan, dan zijn e-readers qua batterijverbruik echt wel paradepaardjes. Kobo claimt dat je slechts eenmaal om de twee maanden de batterij moet herladen. Amazon gaat met de Kindle voor zes weken. Die cijfers zijn wat kort door de bocht, maar ook niet gelogen. Het hangt er maar vanaf hoeveel je leest. Die claims zijn uiteraard gebaseerd op de gemiddelde lezer die volgens onderzoek minder dan een uur per dag en ongeveer een boek per maand leest. Ben jij zo’n gemiddelde lezer dan heeft die Kobo nog geen 60 uur dienst gedaan na twee maanden en dan is die claim heel goed haalbaar. Lees je dagelijks driemaal zoveel, verwacht dan ook dat je batterij driemaal zo snel leeg is. In ieder geval, wie een beetje op de grote verbruikers let, kan een weekje vakantie met een volgeladen e-reader makkelijk overleven zonder een lader mee te nemen.

Voor de volledigheid een overzichtje van wat de populaire merken momenteel claimen. Zoals men kan zien houdt men de claims bewust heel vaag.

086a1ef2d07e62ffa78d1cfbecb093be.jpg

(*) Kindle verklapt als enige merk hoe deze cijfers tot stand komen: het gaat uit van slechts een half uurtje lezen per dag, met wifi en bluetooth uitgeschakeld en de lichtsterkte op 10. Dit standaardzinnetje vindt men grappig genoeg ook terug bij de standaard Kindle die geen ingebouwde verlichting heeft. Bij de andere Kindles kan de verlichting dan weer nooit helemaal uitgeschakeld worden.

Last but not least: ondersteunde boekformaten

Wij menen dat bovenstaande eigenschappen de keuze grotendeels bepalen, afgezien van je budget natuurlijk. Er zijn natuurlijk nog wel wat andere snufjes die voor jou belangrijk kunnen zijn, maar meestal zijn ze slechts van ondergeschikt belang. Wat echter nog wel heel belangrijk is, zijn de ondersteunde boekformaten. We hebben aan de formaten al aandacht besteed in het vorige artikel, maar nu rijst de vraag: met welke e-reader kan ik mijn boeken lezen?

Laten we beginnen met het eenvoudigste antwoord: met alle e-readers. Met een beetje googelen vis je zelf wel snel uit dat er gratis software bestaat waarmee je e-boeken van het ene formaat naar het andere kan omzetten. Legaal aangekochte e-boeken (en dat horen ze ook te zijn) bevatten een watermerk waarmee een boek als van jou kan geïdentificeerd worden. Als de beveiliging niet méér inhoudt dan dat, is een boek naar een ander formaat omzetten een kwestie van een paar muisklikken. Boeken met Adobe DRM-beveiliging bijvoorbeeld, zijn wat lastiger om te zetten (maar het is niet onmogelijk) en de uitgevers beschouwen het graag ook als illegaal. Maar eerlijk is eerlijk: als je een nieuwe leesbril koopt, verwacht je ook niet dat je daarmee plots niet meer al je boeken kan lezen, dus waarom zou je moeten pikken dat een nieuwe e-reader je boeken onleesbaar maakt?

Omzetten is dus mogelijk, maar het is toch wel nuttig om op voorhand te bekijken of je die moeite wel hoeft te doen. Heb je al e-boeken, dan weet je normaal gesproken wel welk formaat ze hebben en kan je bij het uitvlooien van je meest geschikte aankoop meteen bekijken of dat formaat ondersteund wordt. Heb je nog geen e-boeken, dan vraag je je best af hoe je ze wil gaan aankopen. Ga je losse boeken aankopen bij diverse online aanbieders, of ga je voor slechts één aanbieder met een eigen formaat? Of wil je misschien van een abonnementsdienst gebruik gaan maken? En welke formaten bieden jouw vermoedelijke aanbieders aan?

In principe is het vooral met Amazon wat opletten. Zij zijn een grote speler en hebben eigen e-readers en een eigen e-boekformaat (azw) dat andere readers niet kunnen lezen. De meeste andere aanbieders leveren e-boeken in het epubformaat af dat dan weer door alle readers behalve de Kindles ondersteund wordt. We bieden voor de volledigheid opnieuw een overzicht van ondersteunde formaten door de populaire merken:

5716353ee6b42d9c84b2b3e5aa4caa44.jpg

Een gewaarschuwd mens …

Met bovenstaande tips komt men al een heel eind in het bepalen van de juiste aankoop, maar toch is er nog veel meer waar men blij van kan worden, of net niet. Laat ons elkaar daarom verder helpen. Misschien kocht jij wel een e-reader en werd je aangenaam verrast door een eigenschap ervan waar je bij je aankoop niet eens aan gedacht had? Laat het hieronder in een reactie weten want misschien is dat net datgene wat voor een andere bezoeker van onze spot nuttig is. Misschien werd je wel enorm teleurgesteld door een e-reader omdat je helemaal geen rekening had gehouden met iets wat net heel storend blijkt. Ook dat willen we natuurlijk graag horen.

We gaven het bij de waterdichtheid al aan: er zijn accessoires beschikbaar die een niet-waterdichte e-reader toch beschermen in het water. Wie heeft hier ervaringen mee en wil deze in een reactie delen? Er bestaan ook andere accessoires, zoals beschermhoezen, leeslampjes en houders. Wie hier ervaringen mee heeft en ze wil delen, is meer dan welkom om dat te doen. Vergeet in alle geval niet te vermelden bij welk merk en type e-reader je accessoire hoort.

Deze tekst is van de hand van Hebbanrecensent Marvin OlbrechtsReacties op: Een e-reader kopen – waarop let ik?

Meer informatie

Gesponsorde boeken