Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Jouw leesgewoonte begint hier

op 02 maart 2021 door

Lees elke dag een boek

In de moderne wereld is het moeilijk om tijd vrij te maken om te lezen. Als je al een momentje voor jezelf vindt, dan is de verleiding groot om Netflix aan te zetten of even door Facebook te scrollen. En dan hebben we het nog niet over het huishouden, kinderen die om aandacht vragen en die werkmailtjes die je eigenlijk nog moet beantwoorden. Toch willen we je uitdagen om een begin te maken met een leesgewoonte. Lees hier waarom en hoe je een goede start maakt met de gewoonte om dagelijks te lezen

Waarom lezen goed voor je is

We weten natuurlijk allemaal dat het niet alleen leuk, maar ook goed is om regelmatig te lezen. Of je nu houdt van romans of liever managementboeken verslindt: lezen bevordert je woordenschat én maakt je succesvoller. “Vaardige lezers vinden makkelijker een baan, verdienen een hoger salaris en hebben betere uitzichten op een succesvolle loopbaan.” (Stichting Lezen, Waarom doet lezen ertoe?)

Een extra voordeel voor lezers van fictie en poëzie. “Het lezen versterkt je empathisch vermogen en maakt je sociaal succesvoller. Ons brein gebruikt namelijk dezelfde neurale netwerken voor het leggen van contacten met andere mensen en het begrijpen en interpreteren van verhalen.”

Heb je kinderen? Voorbeeld doet volgen. Kinderen en jongeren die hun ouders zien lezen, pakken er over het algemeen zelf ook sneller een boek bij. Misschien kunnen jullie wel samen een leesmomentje vinden en dat is ook heel goed voor jullie band, zelfs wanneer je andere boeken leest.

Jouw leesgewoonte opbouwen

Het klinkt moeilijker dan het is: het opbouwen van een leesgewoonte. Het enige wat je nodig hebt is geduld en doorzettingsvermogen. Over de tijd die het kost om een nieuwe gewoonte aan te leren zijn wetenschappers het niet altijd eens, in onderzoek varieert het tussen de 18 en 254 dagen. Gemiddeld wordt echter uitgegaan van twee tot drie maanden.

Stel jezelf een realistisch doel

Niemand heeft tijd om elke dag anderhalf uur te lezen. Begin daarom met een klein doel, van bijvoorbeeld 20 minuten. Dat klinkt weinig, maar een rekensom leert dat een snelle lezer ongeveer een pagina per minuut leest. Een gemiddeld boek telt tussen de 200 en 300 pagina’s. Zo lees je in twee weken een boek uit. Dat zijn er twee in de maand en uiteindelijk 24 in een jaar. 24 boeken in één jaar, door 20 minuten per dag te lezen. Niet gek. Door veel te lezen word je vanzelf sneller én ik kan je garanderen dat je op spannende stukken wel langer dan 20 minuten blijft zitten.  

Kies een vast moment en een vaste plek

Of je nu een half uurtje eerder opstaat of juist voor het slapen gaan in bed leest, het is belangrijk dat je elke dag hetzelfde moment kiest. Je brein en lichaam wennen aan de nieuwe gewoonte, waardoor je automatisch wilt gaan lezen zodra het tijd is voor jouw moment. De associatie met een tijd en plaats maakt het makkelijk om je nieuwe gewoonte vol te houden, zelfs op dagen dat je het doel minder scherp voor ogen hebt.   

Lees wat je leuk vindt

Geen fan van romans? Lees managementboeken. Geen zin in dikke biografieën? Pak een romantische novelle. Alles wat je leest telt en je hoeft je niet schuldig te voelen als datgene wat je leest geen literatuur met een hoofdletter L is. Een leesgewoonte is veel makkelijker vol te houden als je het ook daadwerkelijk leuk vindt. Weet je niet wat je moet lezen? Op onze Booklovers pagina kun je kennis maken met onze boekverkopers. Zij hebben altijd goede tips, en wellicht zit er wel iemand bij met precies dezelfde smaak. Of vraag een vriend of vriendin die dezelfde dingen leuk vindt wat hij of zij heel mooi vond.

Durf een boek niet uit te lezen

Wees ook niet bang om een boek weg te leggen als het je niet pakt. Boekverkoper Bertram heeft bijvoorbeeld met zichzelf de ‘100 pagina regel’ afgesproken. Kan een boek hem na honderd pagina’s nog niet boeien? Dan heeft hij het een goede kans gegeven, maar voelt hij zich niet schuldig wanneer hij het opzij legt en iets pakt dat hem meer ligt. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet voor jou, al vindt de rest van de wereld het geweldig. En daar is niets mis mee!

Kies elke dag weer voor je me-time

Zie jouw leestijd niet als iets dat verplicht is, maar als een momentje rust in de hectische dag. Even kun je je terugtrekken in de hoofd en genieten van datgene wat je leest. Laat ook aan je huisgenoten weten dat ze je even niet mogen storen. Schenk jezelf iets lekkers in. Deze tijd is helemaal van jou.

Volhouden

Zoals je in het begin al kon lezen kost het tijd om je nieuwe gewoonte tot een vanzelfsprekendheid te maken. Het belangrijkste is daarom dat je, vooral in de beginperiode, niet opgeeft. Hoe moeilijk het soms ook is, hou vol en lees elke dag. Vergeet je het een keer? Of komt het echt niet uit? Ga niet bij de pakken neerzitten, maar begin gewoon opnieuw. Voor je het weet is het zo vanzelfsprekend dat je er niet meer over nadenkt.Reacties op: Jouw leesgewoonte begint hier

Gesponsorde boeken