Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Dikke van Hebban

op 01 oktober 2017 door

Een Hebban-woordenboek?

Greet zei het al eerder, er vliegen steeds nieuwe en minder nieuwe termen over de Hebban-site die niet voor ieder nieuw lid direct te plaatsen zijn. Hebbanner, Hebbanista of Hebbanoholic waren de kreten die zij besprak. Na gedegen onderzoek wist zij deze termen te plaatsen en te definiëren zodat een ieder goed kon nagaan in welke categorie hij of zij thuishoorde. Voor sommigen bleek dat geruststellend voor vele anderen juist confronterend.

Hebbannees?

5d7200b13d1ed7b867b1dae5c673a48b.png

Bijna een jaar geleden in mijn jaaroverzicht 2016 constateerde ik al dat ik veel leerde van het Hebbannees (voor betekenis zie verderop onder de H). Nu merk ik dat ik me steeds meer thuis voel in deze nieuwe taal maar merk ik ook dat ik het Esperanto nog meer onder de knie heb dan het Hebbannees en met mij vele andere Hebbanners, Hebbanisten en Hebbanoholics (ook wel kort Hebbanolics). Daar is nog werk aan de winkel, dacht ik toen. Waar anderen zich toeleggen op Zweeds of Spaans of Italiaans, wil ik me toeleggen op het Hebbannees. Om goed thuis te raken in de taal is een woordenboek onontbeerlijk.

Vlaams en Nederlands?

Zoals velen wel al bemerkt zullen hebben zijn er subtiele verschillen tussen en Vlaams-Nederlands en het Nederlands-Nederlands. 

6512380f561dc848a1feffdce452a706.png

eec88c88dae9a6d6b590bc94540a4124.png

Vergelijk de Vlaams-Nederlandse term Kleppers, waar Greet wederom weer een mooi verhaal over schreef wat geleid heeft tot een prachtige indeling in Klepper-categorieën, met de Nederlands-Nederlandse Dikke pil. Hierbij is het voorstelbaar dat we mogelijk in een woordenboek Vlaams-Nederlands-Hebbannnees tegen komen naast het Nederlands-Nederlands-Hebbannees.

.

Nieuwe fenomenen

Inherent aan de zeer jonge leeftijd van deze taal worden wekelijks, misschien wel dagelijks nieuwe woorden toegevoegd aan het Hebbannees. Bepaalde fenomenen op Hebban nemen ook weer nieuwe termen met zich mee, zoals de actie Lees Uit Eigen Kast (LUEK). Zo werd onlangs het woord Sjoemeljoker voorgedragen als woord van het Hebban-jaar 2017. Dat betekent dat dit woordenboek telkens een update nodig zal hebben.

Eerste druk (Eerste herziene druk 01-10-2017 19.00 uur*)

Kortom genoeg reden om al deze termen te bundelen in een woordenboek. De Dikke van Hebban (dank Marieke voor de term) wordt per vandaag gepubliceerd.

Je vind hieronder een naslagwerk. Dit betreft geen statisch maar een dynamisch document. Nieuwe woorden, oud Hebbannees of specifieke dialecten (Feelgood-Hebbannees, het fantasy-scifi-dialect) zullen keurig aangevuld worden indien zij met goede onderbouwing en beschrijving van de betekenis aangeleverd worden.

76b5482b467d24dbcabefda99897dedd.png

proefversie

A.

Aha: uitroep die zeer vaak gebezigd wordt als men uitleg krijgt over een Hebbannees woord of Hebbannese uitdrukking.

B.

Blog: losse column, vaak van een Hebban-lezer, op Hebban gericht op lezen, schrijven, boeken of schrijvers. Vaak met een serieuze grondslag, soms met heerlijke kolder.

Blogspot: Boekenblog met terugkerende columns van een Hebban-lezer, vaak gericht op lezen, schrijven, boeken of schrijven. Soms is een blogspot gekoppeld aan een boek of leesclub (zie Ulixes, Spieken in de Cazalet-kronieken of de nieuwste: De Goddelijke Komedie). Vaak met een serieuze grondslag maar mogelijk steeds vaker met heerlijke kolder.

Boekenkast: een voorwerp, vaak van hout maar ook geregeld van ander materiaal, altijd te klein bemeten, in welk formaat dan ook aangeschaft, om boeken in te plaatsen, vaak in dubbele rij, soms geordend op alfabet of uitgeverij maar nog veel vaker ongeordend door de geregelde, voortdurende, buitensporige aanwas van nieuwe boeken. De boekenkast blijkt zeer vaak geplaatst achter een gigantische stapel boeken of dozen met boeken die, door de te geringe afmeting van dit DING, zelden ín, maar meestal vóór de kast geplaatst moeten worden. (Overweeg de ruimte in de meterkast of kruipruimte om de boeken, of zelfs boekenkasten, te plaatsen.)

*Buddyread: het gezamelijk lezen van een boek waarna er een blog verschijnt om de ervaringen van het gezamelijk lezen beschreven wordt. Een enkele keer wordt dit gecombineerd met een Genre melange.

C.

Club van Tien: een club met tien boek-fanatiekelingen in verschillende vormen en maten (zie ook WLL, WLFG, WLC, WLYA, WLSFF, HRC) die blogs produceren ter stimulering van het te lezen boek.

Cover: zie omslag

D.

*Digitale Brownie: definitie volgt

Dispensatiejoker: (zie ook joker) een abstract geval dat ingezet kan worden als men dispensatie nodig heeft (of meent te hebben) in een challenge

F.

Frustratiejoker: (zie joker) die ingezet wordt bij het kopen van een boek uit frustratie op een moment dat dit niet gepast is in een challenge

*Feelgoodmelange-thee: speciaal door Marieke gecomponeerde thee. Heerlijk geurende thee, voor het eerst gepresenteerd in het WLFG-café die door een ieder ervaren wordt als rustgevend, leesbevorderend en als gezelligheidsbevorderend ervaren wordt. (komt uit de Hebbanvocabulaire van hebbannees-expert Marieke)

G.

*Genre melange: het gezamelijk lezen van een boek dat binnen twee (of meer) genres past waarna deze ervaringe beschreven worden in een blog. Voornamelijk uitgevoerd door combinaties van de verschillende Clubs van tien.

*Genre melange-thee: hC

*Giginees (ook wel Gigiaans)typische Gigi tekst, altijd goed om weer lachend van je stoel te rollen en te ontspannen na het lezen van een serieus boek (met dank aan Francine en anderen)

*Giveaway: briljant onderdeel van Hebban waarbij op zeer geregelde basis een boek, soms angevuld met accessoires, aangeboden wordt voor Hebban-lezers. Vaak in ruil voor een recensie of gerelateerd aan een leesclub. Soms ook zo maar. Voor een Giveaway moet een Hebbanist zich inschrijven.

H.

Hebban: need I say more??

*Hebban Olla Vogala

*Hebban-afkickkliniek: Zeer slecht bezochte kliniek voor doorgedraaide Hebbanoholics (zie verder) in Breda. Er wordt zelden iemand opgenomen. Indien u deze patient wil bezoeken is het advies om vooral in de bibliotheek te kijken. Een enkele keer druk bezocht op georganiseerde groeps-afkick-klinieks-reizen. Deze laaste behandeling blijkt minder effectief dan gehoopt door omstanders.

*Hebban-kaartje: zeer gewild maar ook zeldzaam en exclusief kaartje in de Hebban-kleur met Hebban- en lezen-gerelateerde tekst. Wordt versrpeid via boeken uit de hebban give-aways.

*Hebban-Kaartjesruilbeurs: ruilbeurs waar de zeer gewilde hebban-kaartjes onderling geruild kunnen worden om zo tot een complete verzameling te komen. Vaak zeer druk bezocht, zoek op de site voor de rustige momenten op deze beurzen als u niet onder de voet gelopen wilt worden.

*Hebban-pannenset (roze): op dit moment nog niet verkrijgbaar maar wordt wel verwacht in de Hebban-souvenierwinkel.

*Hebban-App: App met zeer veel fantastische Hebban-functies, die zéér binnenkort zal verschijnen.

*Hebbanappen: gebruikmaken van de Hebban-App

*Hebban-huwelijk: een huwelijk gesloten tussen twee Hebbanisten, waarbij noodzakelijk dat men elkaar kent door Hebban. Tot op heden nog niet gesignaleerd, maar het is zeer zeker niet ondenkbaar dat dit er nog eens van komt.

*Hebban-baby: (zie hebban-huwelijk) Baby, ontsproten aan een intieme Hebban-relatie, nog niet gesignaleerd maar wel verwacht

Hebban-leesfeuilleton: een Digitale leesclub op Hebban waarbij de tekst van een boek in feuilleton-vorm digitaal aangeboden wordt (zie Hebban-leesclub). Het boek wordt aangereikt, gelezen, besproken in een heerlijke discussie. Daarbij wordt ook een gezellige chat over boeken aangeboden in een virtueel leescafé.

Hebban-leesclub: Digitale leesclub op Hebban (zie ook Hebban-leesfeuilleton), die diverse voordelen biedt ten opzichte van reguliere live leesclubs. Ze zijn veelvuldig in de aanbieding op Hebban maar wees voorzichtig met inschrijven: ze zijn zeer verslavend en als je ingeloot wordt komen er steevast nog twee leesclubs in de aanbieding met een boek dat je net zo goed wilt lezen en bespreken in een Hebban-leesclub.

*Hebban-spam:

Hebbannees: de taal die gebezigd wordt op de site van Hebban en ver daar buiten, onwaarschijnlijk veel gerelateerd is aan boeken en schrijvers en die ondanks de verspreiding tot in Spanje en Italië toch nog zeer onbekend is en veel vragen oproept. (Gezocht: docent Hebbannees voor beginners en gevorderden)

*Hebbannees-expert: Marieke Scheers

*Hebban(n)emoticon: opsomming van tekens om een emoticon na te boosten, die ietwat in onbruik geraakte nadat het op hebban mogelijk geworden was om emoticons toe te voegen. Aangezien sommige apparaten dit nog niet kunnenverwekren worden ze toch nog gebruikt. Veel gebruikte opsomming van tekens: :-)) of ;-)) welke een lachend gezicht of knipoog uitbeelden. Ook veel gesignaleerd zijn de gezichtjes (*_*) in alle soorten en maten (vraag het expert Marieke!). Soms wordt dit vervangen door een kreet omsingelt door sterretjes: *grijns*

Hebbannen: ww, het actief of passief vertoeven op de site van Hebban met het doel meer te weten over boeken schrijvers en series en uitgeverijen en boekenplanken en apps en blogs en leesclubs. De vervoegingen van dit werkwoord worden nog door een commissie beoordeeld op bruikbaarheid en uitspreekbaarheid.

Hebbanner: geregelde gebruiker van Hebban en boekenliefhebber, lid van Hebban, heeft een Hebbabonnement 

Hebbanist, (m) Hebbaniste, Hebbanista (v) -niet genderneutraal- een ervaren en/of fanatiek gebruiker van Hebban, kan soms een beetje doorzakken op de site maar kent zijn grenzen.

Hebban-maatje: iemand die je op Hebban treft en waarmee je een klik hebt en geregeld reacties uitwisseld. Vaak te vinden in het zelfde genre maar geregeld ook daarbuiten. Te vergelijken met een penvriend(in) (term uit de '70 en '80- er jaren van de vorige eeuw)

Hebbanoholic: (ook wel Hebbanolic) deze term wordt gebruikt voor Hebban-gebruikers die de site zeer frequent gebruiken en onttrekkingsverschijnselen vertonen bij langdurige (en zelfs kortdurende) onthouding. Ze zijn in vakantieperiodes te herkennen aan het maken van stampei bij de receptie van een hotel of camping, schreeuwend om een internetverbinding. (Vaak roepend: ik wil Hebban!). Een sterke verslaving gaat vaak gepaard met het afzeggen van vakanties vanwege onzekerheid over de aanwezigheid van de broodnodige WiFi om de site te kunnen bezoeken en het frequent en langdurig vertoeven op de site.

*Hebbanoloog: persoon die na langdurige studie alle kneepjes van de Hebban-site doorheeft en zich expert mag noemen op gebied van Hebbannees, Hebbanologie en Hebban-grammatica.

Hebboneren: ww, je als lid aanmelden op Hebban, deze term is nog niet door de ballotagecommissie dus met voorzichtigheid gebruiken. 

J.

Joker: zeer zeldzaam abstract geval, in te zetten in een challenge (mogelijk voor het eerst gesignaleerd bij de challenge van We Love Feelgood, je weet wel LUEK) om boeken in te zetten (kopen, winnen, lenen, lezen) die niet tot de challenge behoren. Diverse soorten en maten blijken in omloop. Let op: ook valse Jokers zijn in omloop als gevolg van het zeer exclusieve karakter van dit geval. (Vaak afgebeeld als narrige clown met bizar hoofddeksel)

L.

Leesclub: een groep lezers die te samen een boek lezen en bij elkaar komen om dit boek te bespreken, soms onder de lezing van een leesclubcoördinator die de discussie in goede banen leidt. Loopt kans verouderd te raken door de opmars van Hebban-leesclubs (zie Hebban-leesclub)

Leesclub-coördinator: Coördinator die digitale leesclubs leidt op Hebban in een Hebban-leesclub of -feuilleton. Vroeger vaak gezien in leesclubs, nu steeds vaker op Hebban actief.

Leeswerk: een leesklus die op tijd geklaard moet worden om te komen tot het volgende boek of om op tijd in de discussie te vallen van een leesclub of feuilleton. Zeer berucht onder Hebbanners, Hebbanisten en Hebbanoholics.

Leesplank: een specifieke plank van de altijd te kleine boekenkast waarop boeken geplaatst worden die nog gelezen dienen te worden. In de afgelopen jaren veelvuldig vervangen door de digitale leesplank (wil ik lezen plank) die oneindig veel meer mogelijkheden biedt. Niet te verwarren met een in onbruik geraakt plankje met enkele woorden ten behoeve van het aanleren van de leesvaardigheid. Dit laatste is vooral voor Hebbanners een overbodig instrument. 

*Lunch-update: definitie volgt

M.

Meterkast: geweldige uitvinding om boeken te plaatsen als de ruimte elders op is. Deze ruimte is ook zeer geschikt voor het plaatsen van boeken die eigenlijk nog niet aangeschaft hadden mogen worden en dus eigenlijk nog even uit het zicht moeten blijven. Onafhankelijk van het feit dat de boeken onzichtbaar moeten blijven voor Hebbannisten (nog vaker Hebbanoholics) of juist voor andere huisgenoten. Alternatieven, bij afwezigheid van meterkast, zijn de kruipruimte, de kelder of onder het bed.

*Moetje: een boek waarbij is afgesproken dit voor een bepaalde datum te lezen en te voorzien van een recensie. Loopt soms uit de hand in de zin van stapels moetjes.

N.

*Notificatie

O.

Omslag: zie cover

*O jee, ik kan niet meer stoppen...: veelvuldig gebruikte kreet op Hebban, veelal als gevolg van het lezen van de eerste bladzijden van een goed boek, het bezoeken van een boekwinkel of bibliotheek, het opnoemen van favoriete boeken of het meedoen aan leesclubs. Maar vele variaties hierop zijn mogelijk.

R.

*Readingchallenge: definitie volgt

*Recensie: defintie volgt

S.

Sjoemeljoker: (zie joker) die ingezet kan worden als men het niet al te nauw neemt met de regels van een challenge, woord is genomineerd voor woord van het Hebban-jaar 2017.

*Spoiler-alert:

*Supercalifragilistichebbanalidocious: een fantastische heerlijke super zalige klasse Hebbanblog! Ook wel ver-Nederlandst gesignaleerd als Superformiweldighebbanfantakolosachtig

V.

*Volgen

W.

*Waardering: definitie volgt

*WLFG café: Onlangs geopend virtueel café op hebban onder de vlag van WLFG. In eerste instantie naar aanleiding van de WLFG challence Lees Uit Eigen Kast maar naar aanleding van het succes geprolongeerd en omgebouwd tot herfstcafé. De boven genoemde thee vond hier zijn oorsprong en wordt daar volop geschonken en gesdronken.

*WLFG caféboekenkast: verzameling van boeken die werden gelezen in de WLFG LUEK challenge 2017.

*WLFG cafékat: zwarte katten (twee stuks) die het virtuele WLFG herfstcafé aanvullen voor virtuele knuffels en kattengezelligheid.

Volgende editie

Wetende dat de woorden in het Hebbannees oneindig zijn geven wij aan dat dit een begin is. In een volgende editie zullen weer zeer veel aanvullingen gedaan zijn. Tevens zal er dan aandacht zijn voor diverse afkortingen zoals TBR, NTL, HINTL, TBRWMS etc.

Input van Hebban-lezers is van harte welkom.Reacties op: De Dikke van Hebban

Meer informatie