Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Genieten van andermans date-leed

op 02 januari 2019 door

De boeken van januari lieten even op zich wachten, maar het enthousiasme van de deelnemers was daardoor niet minder. Met 15 lezers hebben we ons op 29 dates gestort. De samenvatting was genoeg om zelfs lezers die normaal hele andere genres lezen te verleiden om dit boek te proberen. Wat vonden de lezers ervan? Dat kun je allemaal hier lezen.

29 dates

Jitsu is een gewoon Zuid-Koreaans meisje wiens ouders hoge verwachtingen van haar hebben. Ze moet de beste cijfers te halen op de prestigieuze school waar ze naar toe gaat. En ze moet de juiste jongen uit de juiste familie treffen, daarom heeft Jitsu’s moeder besloten een matchmaker in te schakelen.
Wanneer haar ouders bezorgd zijn om haar resultaten sturen ze Jitsu naar de andere kant van de wereld, San Francisco, om haar laatste schooljaar te volgen. Eenmaal in San Francisco krijgt Jitsu te maken met een nieuwe familie, een nieuwe cultuur en nieuwe vrienden.... Maar zal de matchmaker hier de ware voor Jitsu kunnen vinden en wil ze dat überhaupt wel?

Herkenbare situaties?

Waren de situaties in 29 dates herkenbaar voor de lezers?
M.Opheliac
: “Aan de ene kant was het verhaal voor mij herkenbaar door de verwachtingen die ouders van je kunnen hebben, het zoeken naar jezelf, wat je wilt met je leven en het zoeken naar een geschikte universiteit. Ook zoals boven al genoemd het via een tijdschrift uitvinden of een jongen je leuk vindt. Niet herkenbaar vond ik de seons (doen ze dat echt zo in Korea?) en het inschrijven voor universiteiten gaat in Nederland heel anders.”
Mars88: “Nee. Totaal andere ouders, die trots op me zijn wat ik ook doe.
Ik heb nooit gedate.(ik liep gewoon 13 jaar geleden tegen een jongen aan, die nu mijn man is haha) Dus al die Awkward momentjes niet gehad.
Ook al die school dingen niet gehad. Ik kom niet op het Nederlandse woord. Maar ik heb niet hoeven loten zeg maar. Oh! En wat Laura zegt. De quizjes, die deed ik wel, maar meer een beetje voor de grap”
MaartjeMijnen: “Aan de ene kant wel. De verwachtingen van je ouders (niet in die mate gelukkig) en daarin willen voldoen en tegelijkertijd de zoektocht naar jezelf en wat wil ik en wie ben ik. Wel vond ik de dates wat netjes beschreven en herkende ik mijzelf helemaal niet in die gesprekken op de eerste date op die leeftijd. Dat had wel wat speelser gekund. Wel zijn er veel momenten in het boek waar ik even glimlach en denk haha grappig, toch wel herkenbaar dus. Maar dat komt denk ook omdat ik nu in die leeftijd (ongeveer) zit en ook regelmatig een date heb. Zoals de date met de jongen die constant op zn telefoon zat.. ja die date heb ik kort geleden nog gehad haha”

Judge a book by the cover

Vonden de lezers de omslag en vormgeving bij het verhaal passen?
Dorise van Driel: “Ik vond de cover en de achterkant passend bij het verhaal en de sfeer die het boek neerzet gedurende het verhaal: luchtig, meisjesachtig en vrolijk. Een boek dat ik niet snel op zou pakken uit mezelf, maar daardoor juist extra leuk om toch uitgeprobeerd te hebben, het beviel me namelijk best.”
Melissa: “Normaal hou ik er nooit zo van als er een 'echt' persoon op de kaft van een boek staat, maar ik vond het bij 29 datesjuist erg passen! Op het meisje op het boek na was de vormgeving erg rustig wat ik persoonlijk erg prettig vond. Ook de roze letters van 29 datespassen goed bij het verhaal en doen vermoeden dat het boek een romantische verhaallijn heeft.”

En de meeste lezers zijn het erover eens dat het meisje op de voorkant er precies zou uitziet als zij Jisu voor zich zien.

Schrijfstijl

Leest het boek lekker weg? Wat vinden de lezers van de schrijfstijl.
Palu: “Ik vond het best wel fijn, maar ook best makkelijk. Er werden geen moeilijke, lange zinnen gebruikt. Ik vond het erg leuk dat er ook Koreaanse woorden gebruikt werden in het verhaal. Ik vond persoonlijk de seons leuker om te lezen als het verhaal zelf. Het verhaal was inderdaad redelijk langdradig en de seons waren kort en krachtig.
Ik denk dat dit een goed boek zou zijn voor jongeren die nog niet zo goed zijn in het lezen van Engels.”
DeTovenares: “De schrijfstijl was op zich wel oké. Echter, er waren een paar dingen waar ik mezelf aan ergerde. De Seon dates waren leuker neergezet dan het eigenlijke verhaal. Ik had het idee twee verschillende boeken in één te lezen. Soms was de opbouw en omschrijving wat langdradig. Daardoor had ik moeite om sommige hoofdstukken uit te lezen. De karakters werden niet altijd even sterk neergezet. Daarbij bleef het vaak oppervlakkig. De leeftijden van de karakters pasten niet altijd bij hun handelswijze. Mandy werd bijvoorbeeld meer als een 11-jarige omschreven dan een 13-jarige. Wat wel weer knap was, was dat de schrijfster zelf niet Koreaans is en dan toch een Koreaans hoofdpersoon weet neer te zetten. Al met al een redelijk goed boek, maar het had met meer tijd beter gekund.”
Kivel: “Ik vond de schrijfstijl ook erg prettig. Het las vlot weg en er werden weinig lastige woorden gebruikt. Wel vond ik het lastig dat ik sommige woorden niet kende. Ik twijfelde eerst aan mijn Engels, maar het bleken Koreaanse woorden te zijn.
Daarnaast vond ik de dates juist verfrissend tussendoor. Het verschil in schrijfstijl vond ik juist prettig.”

Aanrader?

Zouden de lezers 29 dates aanraden aan ander YA-lezers?
Mehsi: “Ik zou dit zeker aanraden aan YA-lezers. Het is een erg leuk boek met een aantal herkenbare thema's en best goede karakters, en karaktergroei. Plus het romantiek stuk/de seons, wat het boek nog leuker maakte om te lezen.”
Dorise van Driel: “Ja, maar dan wel de YA-lezers die iets jonger zijn, of voor mensen die minder goed zijn in Engels (door de gemakkelijke schrijfstijl) of gewoon even wat luchtigs willen weglezen. Het is gemakkelijk leesbaar, maar wel wat voorspelbaar, dus het is echt afhankelijk van de persoon die graag YA leest.”
Yvonne: “Ik zou het boek ook aanraden! Maar dan wel aan mensen die van dit genre houden of een licht verteerbaar boek willen lezen. Voor mensen die van ingewikkeldere thema's houden is het misschien niet het juiste boek.”

Eindoordeel

Met een gemiddelde van 3,6 sterren heeft 29 dates een ruime voldoende gekregen van de lezers en zelfs liefhebbers van andere genres kunnen bekoren.
Jyoti: “Dit is een ideaal boek voor lezers die van een luchtig verhaal houden met een goed einde. Ik vond het een leuke afwisseling om eens een roman te lezen.”
Mars88: “Dit boek is de ideale gelegenheid om onderuitgezakt op de bank te zitten, met een reep chocola en een lekker sapje erbij, make-uploos genieten van andermans date-leed.”
MaartjeMijnen:“Op een grappige en luchtige manier kom je terecht in een soort high school musical verhaal. Je leest over verliefdheid, vriendschappen, ongemakkelijkheid en struggles die horen bij deze leeftijd. De schrijfstijl is goed te volgen, ook wanneer Engels niet je beste taal is.
3 sterren, niet omdat het een slecht boek is maar omdat ik toch écht de diepgang blijf missen.”

Alle mooie quotes en recensies kun je hier ondervinden. Alle lezers bedankt voor de gezellige leesclub.

 Reacties op: Genieten van andermans date-leed

Meer informatie