Advertentie

Aangename kennismaking, Sarah Dessen!

op 24 juli 2019 door

Met 14 enthousiaste deelnemers en één coördinator starten we in het nieuwste boek van Sarah Dessen, The Rest of the Story. Al snel bleek dat de meesten nog geen enkel boek van Dessen hadden gelezen, wat best verrassend is als je weet dat de auteur al meer dan 10 boeken geschreven heeft. Sterker nog, in Amerika is ze razend populair en met The Rest of the Story stond ze al meteen op nummer 2 van de NYT YA list. Onbekend maakt onbemind, of toch niet? Wat het verdict was van deze leesclub kom je nu te weten.

Over het boek

Emma Saylor doesn't remember a lot about her mother, who died when Emma was twelve. But she does remember the stories her mom told her about the big lake that went on forever, with cold, clear water and mossy trees at the edges. Now it's just Emma and her dad, and life is good, if a little predictable... until Emma is unexpectedly sent to spend the summer with her mother's family that she hasn't seen since she was a little girl. When Emma arrives at North Lake, she realizes there are actually two very different communities there. Her mother grew up in working class North Lake, while her dad spent summers in the wealthier Lake North resort. The more time Emma spends there, the more it starts to feel like she is also divided into two people. To her father, she is Emma. But to her new family, she is Saylor, the name her mother always called her. Then there's Roo, the boy who was her very best friend when she was little. Roo holds the key to her family's history, and slowly, he helps her put the pieces together about her past. It's hard not to get caught up in the magic of North Lake - and Saylor finds herself falling under Roo's spell as well. For Saylor, it's like a whole new world is opening up to her. But when it's time to go back home, which side of her - Emma or Saylor - will win out?

Coverlove

Alle lezers zijn het erover eens dat de cover van dit boek prachtig is. Iedereen werd meteen verliefd op de blauwe kleur, wat opviel is dat iedereen zijn oog op iets anders heeft laten vallen. Priscilla gaf meteen een betekenis aan de cover die helemaal bij het verhaal past: “Ik vind het water en daarmee de twee steigers echt passen bij het verhaal. Dus ja voor mij roept het ook een verdeeldheid op, de twee verschillende “werelden” die er zijn zo dicht bij elkaar.” Het hoofdpersonage Emma Saylor is namelijk op zoek naar haar eigen identiteit en ze worstelt met Lake North en North Lake, die twee heel verschillende dingen vertegenwoordigen, dat is de verdeeldheid waar Priscilla het over heeft. Ook Elke vindt dat de cover een symbolische betekenis heeft. De aandacht van Annelies werd door iets helemaal anders getrokken: “Voor mij valt als eerste op dat het een #1 New York Times Bestselling Author is. Dan is mijn nieuwsgierigheid meteen gewerkt; zeker omdat ik nog nooit van haar gehoord had.”

Schrijfstijl

Mehsi was al fan van voordat ze dit boek las: “Ze heeft een hele fijne schrijfstijl, maar dat wist ik al. Ben al jaren geleden verliefd geworden op haar boeken. Zou ik meer lezen van haar? Nou ja, doe ik al. Ik heb geen boeken meer over van haar om te lezen, ik heb jaren geleden ze allemaal gelezen en daarna gewoon steeds gewacht op het nieuwe boek. Dat ga ik nu ook doen.” Dessen heeft er dankzij deze leesclub ook heel wat nieuwe fans bij gekregen, zo is Sigried ook helemaal weg van haar schrijfstijl. “Ze heeft een vlotte schrijfstijl, de dialogen zijn geloofwaardig en het tempo zit helemaal goed. Het boek las dan ook als een trein. Ik denk dat het binnen het genre zeker een auteur is die veel succes zal hebben bij jongeren. De aandacht kan helemaal naar het verhaal gaan, zonder dat het een louter oppervlakkig plot is.” Priscillavdham voegt daar nog aan dat wanneer je het boek je eenmaal aan het lezen bent, je het eigenlijk niet meer weg wilt leggen. D. Steeg is heel benieuwd geworden naar de andere boeken van de auteur.

Familie

Familie is één van de grote thema’s uit The Rest of the story. De deelnemers zijn niet alleen enthousiast over de schrijfstijl van Sarah Dessen, maar ook over de manier waarop ze dit thema heeft weergegeven. Roos zegt hierover het volgende: “Naar mijn idee heeft de schrijfster heel goed nagedacht over dit thema. Het mooie vind ik dat je dit boek simpel kunt lezen, maar dat het me toch doet nadenken over verschillende thema’s, zoals familie. Dat gebeurt me echt niet altijd bij YA.” Ook Rinzewind vindt dat de auteur dit heel goed neergeschreven heeft: “ Ik vond het verhaal heel herkenbaar geschreven. Heel sfeervol. Familiebanden zijn een raar iets, heel hecht maar toch zo poreus en kwetsbaar. De verhouding tussen vader en dochter vond ik heel interessant vooral hoe die zich ontwikkelt.” Anne is het daar helemaal mee eens. Cilske heeft het dan weer over de relatie tussen Emma en haar overleden moeder: “De band met Emma/Saylor en haar moeder (en het gemis daaraan) is voor een groot deel leidend. Op zoek naar wie haar familieleden zijn aan haar moeders kant en wat haar band was met North Lake neemt een grote plek in het verhaal in. (…)Op allerlei manieren krijgt familie een grotere en minder grote rol in het verhaal. Er zijn heel veel verhaallijntjes daaromtrent, maar desondanks is het helder en helemaal niet ingewikkeld voor de lezer om daar een beeld van te krijgen.”

Eindoordeel

Djilan gaf het boek 4 sterren: “Ondanks dat het echt geen boek is waarbij je steeds wordt bezig gehouden met allerlei 'actiescenes' kon het mij goed boeien door alle interacties tussen Emma/Saylor en de andere personen in het boek.”

Eva ging zelfs nog een stapje verder en beloonde het boek met 5 sterren! “Het was moeilijk om weg te leggen omdat je wilt weten wat er allemaal is gebeurd en toch wilde ik niet dat het boek eindigde want dat betekende dat ik North Lake moest verlaten en dat was toch wel een plaats waar ik graag vertoefde. Nu ik dit boek gelezen heb van Sarah Dessen ga ik zeker nog andere boeken van haar lezen. Sarah Dessen heeft er een fan bij.”

Ook Anouk ging voor 5 sterren. “Op het einde wordt het ook nog eens zo spannend dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Dus ben jij op zoek naar een zomers verhaal, vol hechte vriendschap? Dan is dit zeker voor jou! ik heb er ongelofelijk van genoten.”

The Rest of the Story krijgt een gemiddelde van maar liefst 4,4 sterren! We kunnen dus wel stellen dat Sarah Dessen ook in België en Nederland gesmaakt wordt.

Nog eens een welgemeende dankjewel aan alle deelnemers, dankzij jullie is deze leesclub dubbel en dik geslaagd!

Misschien tot een volgende keer,

Fien

 Reacties op: Aangename kennismaking, Sarah Dessen!

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken