Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Semper Fi - Ellen Lina

op 16 oktober 2020 door

Een oproep voor een blogtour kwam voorbij op Facebook. Meestal vis ik daarbij achter het net, maar deze keer mocht ik meedoen. Een nieuwe thriller van Ellen Lina. Leuk! Ik had er erg veel zin in. Een van haar eerdere boeken Crash was zo mooi en had zoveel indruk op me gemaakt dat ik het regelmatig tip in de boekentipper. Het zorgde wel voor een hoge verwachting voor dit nieuwe boek.

98e2463b4cbbce3f828b26083234239b.jpg

Ellen Lina

Schrijfster Ellen Lina–Rink werd in 1983 geboren in Arnhem en woonachtig in Huissen.
Ze heeft inmiddels zes boeken geschreven welke zijn uitgegeven bij uitgeverij Ellesy. Ze debuteerde onder de naam Ellen Rink met Vasthouden (2011). Daarna volgden de boeken elkaar snel op: Ooit zal ik je weer zien (2013) en Sky (2015), beide mooie romans over liefde die niet vanzelfsprekend is. Vanaf Crash (2016) werden de boeken een combinate van romantiek en spanning. Koningslaan (2017) en de thriller Gefaald (2019) volgden en nu is er de thriller Semper Fi (2020) over een dispuut in Amsterdam en een verdwijining van 20 jaar geleden.

Semper Fi

Helena Dijks is achttien jaar wanneer zij in Amsterdam op kamers gaat met vriendin Kim. Binnen een week gaat het totaal verkeerd. Kim raakt vermist nadat zij is uit geweest met een jongen, James Rietberghen. In hun zoektocht naar Kim, komen James, Helena en Kjell - Kims broer - nader tot elkaar. Ze vinden Kim er helaas niet mee terug. Bijna twintig jaar later is Kim nog steeds niet gevonden.
Helena heeft inmiddels een indrukwekkende schrijfcarrière opgebouwd. Ze is getrouwd met Kjell en is moeder van zoon Senn. James zit in de gevangenis. Helena heeft een flink trauma overgehouden aan haar tijd in Amsterdam, maar dat komt niet alleen door de verdwijning van Kim. Helena kreeg te maken met Semper Fi, een zelfbenoemd dispuut - bestaande uit negen jongens - woonachtig op de Oudezijds Voorburgwal. Eigenaar van het pand? James Rietberghen. Over deze tijd, over wat haar is overkomen en de verdwijning van Kim, heeft Helena het boek Nemesis geschreven. Maar wanneer naar buiten komt dat Nemesis wordt gepubliceerd, wordt het leven van Helena en haar gezin ernstig in gevaar gebracht.
Wat is er gebeurd in Amsterdam? Wie bedreigt Helena? En wie kan ze nog vertrouwen?

Mijn mening

Door de proloog werd ik gelijk het verhaal in getrokken. Het is direct spannend en roept vele vragen op. Wie worden daar gevonden en waar is die plek? En waarom is die agente er al voor de tweede keer? Daarna volgt er een interview die al enige informatie vertrekt, maar er blijven veel vragen, die gedurende het boek worden beantwoord. Door de afwisseling van heden en verleden wordt de spanning goed opgebouwd. Ik heb het boek dan ook met veel plezier gelezen, ondanks het heftige thema en de lugubere scenes, en heb meegeleeft met het hoofdpersonage, vooral in haar jonge jaren wanneer ze net in Amsterdam woont en haar leven in een nachtmerrie veranderd. Het is mooi om te zien hoe ze een sterke vrouw is geworden die de confrontatie aan durft te gaan met haar verleden en nu haar verhaal wil vertellen.
Ik hoop dan ook dat dit boek meehelpt om een taboe bespreekbaar te maken, en dat slachtoffers aangifte gaan doen van wat ze is aangedaan.

98e2463b4cbbce3f828b26083234239b.jpg

Mijn recensie

Auteur Ellen Lina debuteerde in 2011 met de roman Vasthouden. Daarna volgden nog twee romans, waarna ze in 2016 overstapte naar een combinatie van spanning en romantiek met Crash. In 2018 stapte ze geheel over naar thriller met Gefaald. Haar nieuwste boek Semper Fi (2020) is opnieuw een thriller. 

In Semper Fi maken we kennis met Helena Huygens Ze is getrouwd met Kjell en ze hebben een achttienjarig zoon Senn. Helena is schrijfster van thrillers, maar wil nu een autobiografisch boek uit gaan brengen over seksueel misbruik dat haar twintig jaar geleden is aangedaan. Maar nu de datum van publicatie dichterbij komt blijken er toch een aantal mensen te zijn die niet zo blij zijn met het boek en er alles aan willen doen om te voorkomen dat het boek in de winkels komt te liggen. 

Het boek begint met een spannende proloog, waarmee de toon gelijk is gezet. Daarna verspringt de tijd naar een maand eerder met een interview. Vanaf dat hoofdstuk blijf de tijd verspringen tussen heden en verleden, waarbij we als lezer informatie krijgen over wat er twintig jaar geleden is gebeurd toen Helena met haar vriendin Kim naar Amsterdam verhuisde en wat de rol is van het pand op de Oude Voorburgswal. 

Deze opbouw werkt goed, het houdt de lezer constant geboeid en er zijn steeds kleine cliffhangers aan het einde van hoofdstukken. Het is zo geschreven dat het goed te volgen is en snel leest. Lina schuwt het niet om heftige passages over mishandeling op te nemen in het boek, waardoor het met recht de titel thriller verdient. Ook zit er voldoende spanning in en zijn er enkele twists in het verhaal. Dat het aan het einde (redelijk) goed komt, wordt door de proloog al weggegeven, maar de weg ernaartoe is de moeite waard en soms nagelbijtend spannend. De personages zijn goed uitgewerkt en komen tot leven in het verhaal. 

Het boek is geschreven rondom het een heftig thema die vele slachtoffers oplevert. De wijze waarop de daders ermee wegkomen is zorgwekkend. De vraag rijst hier wel waarom niemand aangifte deed, maar bedreigingen en schaamte zijn kennelijk voldoende om dat tegen te gaan, wat minstens zo zorgwekkend is. Laat dit boek dan ook een eye opener zijn voor hen die in real life geen aangifte durven doen, om het toch te gaan doen, ook al is de misdaad twintig jaar geleden. 

Semper Fi is een goed geschreven thriller over een vrouw die durft op te komen voor zichzelf en voor de liefde, ook al zijn de gevolgen groot.

98e2463b4cbbce3f828b26083234239b.jpg

Conclusie

Het meedoen aan een blogtour is altijd leuk, maar het helpt wel als het boek ook de moeite waard is. Ik ben dan ook zeer blij dat ik aan deze blogtour mee mocht werken en heb het boek met plezier gelezen. Ik heb nu twee boeken van Ellen Lina gelezen. In de bieb ga ik nu toch maar op zoek naar andere boeken van deze schrijfster, want ze bevallen me tot nu toe erg goed.

Heb jij al eens een boek van Ellen Lina gelezen?

9ed53faede9dbc1283114e2f71c676e4.jpgReacties op: Blogtour: Semper Fi - Ellen Lina

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ellen Lina

Ellen Lina

Auteur van Vasthouden (2011) Ooit zal ik je weer zien (2013), Sky (2015), Crash ...