Advertentie

Boekenblogklus: Passievol - Oostland literair

op 12 april 2017 door

Passievol 

In de lijst met boeken voor de boekenblogklus, trof ik deze keer een verzameling korte verhalen aan met als thema “Passie”. Had ik vroeger niet zo veel met verhalen, inmiddels is dat veranderd en kan ik de afwisseling in bundels erg waarderen. Het was dus ook fijn dat dit boekje mijn kant op kwam.

Het lezen van een bundel met korte verhalen is ook anders dan het lezen van een roman. Een roman heeft een of meer doorlopende verhaallijnen, waardoor het doorlezen tot het einde bijna vanzelf gaat. Een kort verhaal heeft zijn eigen dynamiek. Na het lezen ervan is het beter om het boek even weg te leggen en het verhaal nog even door te laten werken voordat er ruimte is voor een nieuw verhaal. Het lezen van deze bundel heeft dan ook wat meer tijd gekost.

Oostland Literair
De bibliotheek Oostland heeft in 2013 het “Oostland Literair” opgericht, met als doel om samen met plaatselijk schrijvers en dichters een gezamenlijke bundel uit te geven in 2014.
Het bleek een succes en er kwam een tweede bundel:  “te Gek voor woorden” met verhalen van tien lokale schrijvers uit de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Het thema sloot goed aan bij het thema van de boekenweek 2015: ”Waanzin, te gek voor woorden!”
Naast deze bundel kwam er ook een gedichtenbundel “Waanzin” uit, door zes Oostlandse dichters.
De derde verhalenbundel verscheen op 21 november 2015: “Dennengeur en kunstsneeuw”. Deze keer was het gekoppeld aan een goed doel en de cover was ontworpen door een van de dichters. “Passievol” is alweer de vierde bundel, en ook deze keer gaat de opbrengst naar een goed doel.
Meer weten over Oostland literair? http://www.oostlandliterair.nl/

d7aff7fd8203e4cb26617c440801922a.jpg

Passievol
Een bundel met zeer uiteenlopende verhalen, maar wat ze gemeen hebben is Passie. En die passie kan zijn voor paddestoelen , paarden en schaatsen, eigenlijk vanalles.
De schrijvers hebben duidelijk hun ziel blootgelegd en alle passie gegeven die zich in zich hadden om een bijzondere bundel te kunnen samenstellen.

Wat opvalt aan het boek is de uitvoering. Een glossy cover die passie uitstraalt, het ligt lekker in de hand en de letters zijn groot, zodat het makkelijk te lezen is.

De verhalen
Dit zijn de titels van de verhalen in de bundel:

  • Djinn
  • De schaatsfanaat
  • De kaartenmakers
  • In de ban van de ring
  • De stewardes
  • Het collier
  • Een innerlijke reis
  • De geur van tentdoek
  • Een harde klap


Om niet alles weg te geven licht ik er drie verhalen kort uit maar ook de andere zeven verhalen zijn goed geschreven en bijzonder. Zo is het verhaal “de geur van tentdoek” een soort reisverhaal vol humor en herkenbare situaties.

Er zijn twee verhalen die er voor mij echt bovenuit sprongen:
Het eerste verhaal (Djinn) leverde me kippenvel op bij het lezen en dat gebeurt niet zo vaak. Het verhaal heeft een vleugje magie en mysterie en was gewoon bijzonder.
Het andere verhaal dat me raakte was ook het laatste in het boek (een harde klap). Een heel persoonlijk verhaal en zo geschreven dat je de passie voelt. Ik gunde de hoofdpersoon zo haar herstel. Dat het verhaal ook gaat over liefde voor het paard heeft het voor mij ook extra herkenbaar gemaakt.

Conclusie
Een boek in een mooie uitvoering met interessante verhalen, leuk om je eens te laten verrassen door de passie, want passie zit in ons allemaal.
Met plezier gelezen.Reacties op: Boekenblogklus: Passievol - Oostland literair

Meer informatie

Gerelateerd