Advertentie

De boekenkast van.. Marieke

op 15 september 2020 door

Nu de crew zo leuk bezig is met het laten zien van hun boekenkast, keek ik eens om me heen en zag overal stapels met boeken liggen. Ze passen al lang niet meer in de boekenkasten die verspreid door het huis staan. In plaats van weglezen van die stapels, komen er nog steeds nieuwe boeken bij. Toch nam ik de uitdaging aan en nam mijn boekenvoorraad eens onder de loep en beantwoordde de (soms confronterende) vragen.

Na Debbie, Aimee, Merel en Onno is het mijn beurt om mijn boeken en boekenkasten te laten zien

00d6922042ea8d041c19c3b9036bc399.jpg

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?

Ik heb altijd graag gelezen en ging wekelijks naar de bibliotheek, maar ik ging ook heel graag naar V&D (die bstaat niet meer, maar dat was een groot warenhuis midden in de stad). Gelijk links om de hoek stond een kast met pockets en dan vooral veel paardenpockets. Jackie en haar pony's, manege Picadero en De Zwarte hengst waren wel mijn favorieten. Veel van die pockets zijn verdwenen in de loop van de jaren. Ik heb nog een paar, helemaal vergeeld, maar vol sentimentele waarde.

Toen ik ongeveer twaalf was ontdekte ik Thea Beckman. Wat een geweldige schrijfster was dat. De boeken zijn tijdloze (historische) jeugdromans en daar is mijn echte leesliefde mee begonnen. Die boeken heb ik nog steeds.

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?

De hierboven genoemde boeken zeker ja. Daarvoor zal ik ook zeker boeken hebben gehad, zoals Pinkelte en Jip en Janneke, maar daar heb ik niet echt herinneringen aan.
Ik herinner me wel een boek dat ik van mijn vader kreeg toen ik een keer keihard van een pony was gevallen en een hersenschudding had. Prachtig geillustreerd boek vol paardenverhalen. Ik kon het alleen niet goed lezen vanwege die hersenschudding.

090179ced130b3d72bbda2c8ed4417ac.jpg

Hoe groot is jouw boekenverzameling inmiddels?

Groot, volgende vraag

Waar bestaat je boekenverzameling uit?

Vanalles, echt alle genres zijn wel terug te vinden in mijn verzameling, maar het zijn vooral veel romans en veel ongelezen boeken die ik heel graag zou willen lezen, maar die nog steeds braaf staan te wachten tot ze aan de beurt zijn. Misschien maar beter ook, want eenmaal gelezen kan ik keihard zijn: Niet leuk/mooi/goed genoeg? Hop in de doos voor de Amnesty boekenmarkt.

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?

Meer op goed geluk. Toen we de boekenkast in de woonkamer hadden laten maken, zijn we wel bewust boeken gaan plaaten, grotendeels op afmetingen en kleur. Maar het is een dynamische boekenkast, boeken gaan eruit en andere komen erin. Ik ben daar verder niet zo mee bezig. Toch weet ik meestal wel waar iets staat. Neemt niet weg dat ik soms heel hard moet zoeken om een boek te vinden en dat dus niet op z'n plek staat. 

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?

De planken met gesigneerde boeken. Die verzameling is behoorlijk gegroeid en een plank is niet meer genoeg.

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?

Ze tolereren het, maar vinden dat ik er wel vaak een rommeltje van maak (klopt). Heel soms kan ik een van mijn huisgenoten verleiden tot het lezen van een boek, maar dat is echt heel soms. 

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?

Ja, maar met mate. Mijn juweeltjes blijven bij mij.

Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?

Ik heb geen slechte ervaringen met uitlenen, maar ik ben dan ook selectief met wat ik uitleen en aan wie.

Wat is het mooiste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?

Het was een boek dat ik mooi vond, maar niet terug hoefde. De lener vond het ook mooi en gaf het weer door en daarna is het nog een keer doorgegeven. Vraag me niet welk boek het was, want dat weet ik helaas niet meer.

Leen je zelf wel eens boeken van anderen?

Ja, dat doe ik af en toe. Maar ik vind het lastig om te onthouden van wie, dus doe ik het liever niet.

Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?

Zeggen dat het een rommeltje is. Dat weet ik zelf ook wel. Ik noem het 'gezellig'.

Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?

Haha, ze mogen gewoon weer komen hoor. Niet iedereen is een boekenliefhebber, maar dan hebben ze andere kwaliteiten.

Wat mist er nog in je boekenkast?

Eigenlijk mis ik niks, maar toch heb ik altijd het gevoel dat het niet genoeg is. Wanneer ik in een boekhandel loop, of in een kringloop rondkijk of zelfs een minibieb of een drogist die boeken verkoopt bezoek, voel ik dat ik een nieuw boek nodig heb, niet zozeer omdat er eentje mist, maar gewoon omdat het zo lekker is om weer een nieuw boek te hebben.

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?

Ik herlees eigenlijk bijna nooit boeken. Maar Harry Potter heb ik twee keer gelezen en die zou ik nog wel een keer willen lezen en de pockets van Agatha Christie. Die laatste zijn in een paar uurtjes uit en blijven leuk om te lezen.

Van welk boek dat je nu uit je boekenkast pakt wist je niet dat je het had, weet je niet wat het is en heb je nooit gelezen?

Mijn boekenkast heeft niet zoveel geheimen voor me. Als ik de kasten langsloop, dan herken ik de boeken wel. Er zijn wel boeken waarvan ik denk: Oja, die heb ik ook eens gekocht (en niet gelezen), maar dan weet ik wel wat het is.
Dan kies ik maar voor een stapeltje boeken dat ik mocht ophalen via een weggeegsite op FB. Een tas vol prachtige - maar vooral voor mij - onbekende boeken en schrijvers. Wel uitgepakt en op de stapel gelegd en daar ligt het nu al een hele tijd....

Ga je het nu lezen?

Haha, leuke (confronterende) vraag. Voorlopig niet ben ik bang. Mijn -ga snel lezen stapel- op de bank is al hoog genoeg.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?

Kruistocht in spijkerbroek. Dat boek was zo magisch, zo origineel en zo goed geschreven. Dat heeft mijn liefde voor lezen absoluut aangewakkerd.

Boekencarrousel

37bb7f188514e61515f3d93f2ebb8464.jpg2e614af213da3ba5c21781407c449ae3.jpg754a1edcc9ed52a51e3bd9e58b70313c.jpgb746c6e4e00cc882a5a39529ce514ea0.jpgReacties op: De boekenkast van.. Marieke

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engels...

Thea Beckman

Thea Beckman

Thea Beckman was een schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Omdat ze in haar je...