Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gevangen Wind + WIN actie

op 22 november 2016 door

Update 1-12-2016: de winnaar is bekend!

Van uitgeverij Lieve Hart heb ik het boek “Gevangen Wind” mogen ontvangen om te lezen en over te schrijven op mijn blog.

Het boek is een historische roman, welke zich afspeelt aan het begin van de 20e eeuw in Huizen, een vissersdorpje aan de Zuiderzee.
“Gevangen Wind” is het tweede deel. Het eerste deel “Lieve Hart”  is ook opgenomen in deze uitgave.

f26f497469831c5fc565729bbe76c3b5.jpgDe schrijfster:
Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman: "Lieve hart!" Voor het vervolg vanLieve Hart!, "Gevangen Wind" en voor het nawoord "Kaas en Duitse Kruiers", kreeg zij toegang tot familiearchieven en -verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. beide romans bevatten historische feiten, aangevuld met fictie.

De Cover
Dat het een historische roman betreft laat de tekening op de voorkant van het boek duidelijk zien. Een  tekening van een jonge dame in klederdracht doet niets anders vermoeden. De witte kap met de oorspelden geven een tijdsbeeld van 1900 en verder, waar het dragen van klederdracht nog heel gewoon was en hoorde bij het leven in een (vissers)dorp.
Een liefhebber van de historische roman, zal dit boek in de winkel zeker niet ontgaan.

Het verhaal van Lieve Hart
Marrie is de oudste dochter in een gezin, waarvan de vader visser is. Tijdens de winter kan er niet gewoon worden gevist, maar ijsvissen doen ze wel. Helaas komt vader niet meer terug.
Het zijn zware tijden voor het gezin. Marrie kan heel goed handwerken en begint met lessen voor dorpsgenoten. Dan krijgt ze kennis aan Lammert Visser, maar net als ze zwanger blijkt te zijn, verdwijnt ook hij op zee.

Het verhaal van Gevangen Wind
Het verhaal van Marrie gaat verder.  Ze verhuisd naar Friesland en maakt kennis met het boerenleven en met het kaasmaken. Maar haar hart ligt in Huizen. Zal ze kunnen wennen? En haar zoon Aart, die altijd al visser had willen worden, kan hij zijn plaats vinden op de boerderij?

Mijn mening
Marrie is een sterke vrouw, ze krijgt nogal wat voor haar kiezen in de beide verhalen, maar komt er altijd weer uit. Soms doet ze wat ondoordacht en heeft ze spijt. Maar in die tijd was er met spijt niet veel te doen. Het geloof speelt wel een rol in het boek, maar passend in het leven van Marrie. De mensen waren gelovig, gingen naar de kerk en lieten hun leven leiden door het geloof. Het is geen religieus boek, maar een roman die de werkelijkheid goed benaderd.
Ook de verhalen over het varen, vissen en venten. Het gewone leven, kinderen worden geboren, het roddelen en veroordelen van dorpelingen. de omgang met mensen van buitenaf, alles komt voorbij. Dat alles bij elkaar maakt het een compleet boek, de schrijfwijze is prettig en vloeiend.
Een stukje geschiedenis is ook nog verwerkt in het boek, de plannen en de komst van de Afsluitdijk, waardoor de vissers van de Zuiderzee in de problemen raakten en overgingen tot een ander beroep: (kaas)-venter.
Het nawoord over Kaas en Duitse kruiers maakt het geheel af, door achtergrondinformatie te geven, evenals de verklarende woordenlijst.

Een heel prettig en interessant boek om te lezen.

Nieuwsgierig geworden? Doe dan mee met deze WIN actie.

11768c232206344cbbd0ba7d0d5ad91c.jpgVan de uitgeverij Lieve Hart, mag ik een boek weggeven.

Wat moet je ervoor doen?

Word volger van mijn blog en laat een onder deze blog een berichtje achter dat je mee wil loten.

Op 1 december zal een onpartijdige hand (die van mijn dochter) 1 naam trekken.

UPDATE 1-12-2016
En de winnaar is HETTY, gefeliciteerd!
Veel plezier met je boek.

 

 



Reacties op: Gevangen Wind + WIN actie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Janine van der Hulst-Veerman

Janine van der Hulst-Veerman

Naast auteur en manuscriptredactuer geef ik als gecertificeerd schrijfdocent reg...