Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke las eens wat anders in april: Staalhart

op 13 april 2017 door

April vorig jaar was er voor het eerst "Lees eens wat anders in april", waarbij leden van de Hebban-redactie tips gaven om eens iets te lezen wat buiten de comfortzone lag. Zo'n ontzettend leuk initiatief, ik heb er met veel plezier aan meegedaan.

Nu is het weer april, zou het weer terugkomen?
En ja, daar is het weer: Lees een wat anders in april, maar net even anders. Deze keer mogen we online aangeven wat we zouden willen lezen en andere lezers geven dan tips.

Ik moet zeggen dat ik erg blij was met deze vorm. Niet één enkele tip, maar de mogelijkheid tot krijgen van meerdere tips. Vorig jaar kreeg ik één boek. Een boek dat ik niet had willen lezen en toch op mijn bordje kreeg. Het smelt van Lize Spit, een van de meest bejubelde boeken van 2016 (en het wordt nog steeds bejubeld en valt nog steeds in allerlei prijzen). Dat het niet wilde lukken tussen 'het Smelt' en mij wijd ik dan ook geheel aan mezelf (hoewel ik af en toe ook enkele geluiden van gelijkgestemde zielen hoor over dit boek).
Het leverde nog wel een interessante blog op, maar blij werd ik er niet van.

Met enige afgunst keek ik naar andere deelnemers, die soms drie (!) tips kregen, waardoor er ineens een keuze ontstond. Uit die rijtjes heb ik uiteindelijk ook nog De zevende dag van Hua Yu gelezen en staat De Vlamberken van Lars Mytting nog op mijn wensenlijstje.

April 2017 de tips
Maar nu de nieuwe uitdagingen. Ik vond dat in mijn leeslijsten het SF en Fantasy gebeuren een beetje tekort schoot. Ik kreeg de volgende tips:

Van Lindy kreeg ik deze tip: Wat denk je van de 'Hof van...'-serie van Sarah J. Maas?
Janneke Spigt raadde me deze aan: Eragon van Christopher Paolini
Andre van Broekhuizen kwam met een heleboel mogelijkheden: Als je nog nooit fantasy hebt gelezen zou ik eerder Robin Hobb (leerling & meester), Brandon Sanderson (Het laatste rijk) of Patrick Rothfuss (De naam van de Wind) willen aanraden. 
Als je SF wilt proberen dan is The Expanse van James Corey of (meer YA) The Diabolic van S.J. Kincaid
Of als je meer van soaps houdt, dan kan ik je Duizend Hoog (Katharine McGee )ook zeker aanraden.
Gigi vroeg: Heb jij de hongerspelen al eens geprobeerd?
Ger van de Pluijm had twee mooie tips: Als liefhebber van SF kan ik je 2 aanbevelingen doen van Isaac Asimov: Reisdoel het menselijk brein (boek is veel beter dan de film die er is) of Ik Robot.
Kitty1969 sloot de rij metOntworteld van Naomi Novik? Die vond ik erg goed en spannend: fantasy

Ik kon zeer tevreden zijn met mijn oproepje, een enorme keuze aan boeken.
De Hongerspelen vielen af, die had ik al gelezen. En ook Eragon ging niet door, daar ben ik eens in begonnen en heb het niet uitgelezen (geen idee waarom niet).

De keuze
Het boek van Sarah J Maas stond al op mijn ereader, dus dat was nr 1 (blog volgt)
Maar met zoveel tips ben ik nog eens gaan kijken wat ik nog meer kon gaan lezen.

Ik besloot eerst eens te kijken wat de ebooks van de bieb me te bieden hadden. Dat gaat makkelijk en snel.
De eerste twee schrijvers die André aan had geraden stonden niet in de ebieb en van Brandon Sandersen kon ik de betreffende serie niet vinden in de ebieb. Wel trof ik er een ander boek uit de serie 'de Wrekers" aan: "Staalhart".
Het leek me niet zo'n probleem om die dan maar te gaan lezen, tenslotte ook Fantasy.

Eenmaal aan het lezen smaakte het naar meer. Dat het YA was viel me in het begin van het lezen wel op, maar het verhaal is zo nieuw en verrassend dat dat later niet meer opgemerkt werd. Het is ook leuk en verfrissend als een jonge hoofdrolspeler onbevangen en vaak onbevreesd zijn weg vindt in het avontuur.

Recensie Staalhart
Acht jaar is David, als hij zijn vader voor zijn ogen gedood zien worden door een Epic. Maar hij ziet nog iets, de Epic Staalhart is gewond, hij is dus kwetsbaar.
David weet te ontsnappen aan Staalhart en is daarna tien jaar bezig met overleven met maar één doel: Wraak nemen op Staalhart.
Dan krijgt hij zijn kans, hij weet aansluiting te vinden bij “de Wrekers”, een groep mensen die Epics aanvallen en doden. Maar een Epic als Staalhart aanvallen en doden, dat is onmogelijk…  toch?

Een wereld, zo anders als waar we nu in leven, met mensen die zijn zoals wij, met hun onzekerheden, wensen en wil tot overleven. Een wereld van staal, een sfeer van angst, maar ook strijders tegen het nieuwe gezag.
Naast David spelen er een aantal bijzondere persoonlijkheden mee, elk met hun eigen verhaal en geheim. Ze zullen moeten samenwerken, maar kunnen ze elkaar vertrouwen?

Een fantasy verhaal dat vanaf de eerste pagina boeit, vol spanning en avontuur, met vaart geschreven. Vol technische snufjes die passen bij de nieuwe tijd in combinatie met het ‘ouderwetse’ vluchtwerk en de vele explosies. En met een paar interessante plot-twists is het een boek dat uitnodigt om door te lezen tot het einde, om daarna verder te willen lezen in het tweede deel.

Staalhart is deel één van een trilogie, waarbij dit deel een afgerond verhaal heeft met een duidelijk lijntje naar het tweede deel: "Vlammenwerper".

Conclusie
Het lezen wat 'eens wat anders' is me deze keer goed bevallen, maar wat ik eigenlijk nog leuker vond, was het adviseren van andere lezers. Boeken die ik met heel veel plezier heb gelezen, kon ik nu ook aanraden aan andere lezers. En het is leuk om te zien dat die tips dan ook serieus worden opgepakt en op de NTL lijsten komen.
En de andere tips die ik heb gekregen? Daar ga ik ook nog zeker naar kijken, maar het lezen ervan, dat zal wel na april worden.

Nu de blogs en de boekenspots in de gaten houden, want ik ben ook erg benieuwd naar de uitkomsten van de' lees een wat anders in april boeken tips' van andere lezers.



Reacties op: Marieke las eens wat anders in april: Staalhart

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson groeide op in Lincoln, Nebraska. Hij studeerde en doceerde cre...