Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensieboek Deze Nu

op 25 juni 2017 door

Boekblogger gezocht, een blog op Hebban waar schrijvers en schrijfsters hun boek aanbieden aan Hebban bloggers in ruil voor een eerlijk recensie en een artikel.

Een hele leuke manier om zo kennis te maken met nieuwe boeken en schrijvers.

Tip: Lees het blog tot het einde door.

Deze NU
Zo werd Deze Nu, het debuut van Pascal Rijnja aangeboden. Een science thriller. Dat was weer eens wat nieuws en zeker ook wat anders. Het boek was net toegevoegd op Hebban en de korte samenvatting sprak me wel aan.

Korte samenvatting:
Je komt op een splitsing. Je kan naar links en je kan naar rechts. Je twijfelt. Je maakt een keuze, bewust, maar je bent de hoek nog niet om en het gaat mis. Echt helemaal mis. En vanaf dat moment is jouw leven een nachtmerrie. Dan wordt je de mogelijkheid geboden om jouw leven verder te leven alsof je die andere keuze had gemaakt. De betere keuze, die waar jij leeft zoals jij zou willen. Wat zou jij doen? Matson en Lois, twee studenten, komen erachter dat je niet alleen je gemaakte keuze beleeft, maar wel degelijk ook alle andere. Je gaat naar links èn je gaat naar rechts. Niet hier en nu, maar in een andere parallelle nu. Als de twee er dan ook achter komen hoe je in zo’n parallelle nu terecht kan komen, blijken ze deuren te hebben geopend die beter gesloten hadden kunnen blijven. Waar de overstap naar een andere nu eerst een spannend en commercieel idee was, wordt het snel noodzaak om door te overleven. Een race tegen de klok is het gevolg. Er is maar één nu, zegt men. Deze nu. Maar dat is helemaal niet waar. Je bent je alleen maar bewust van deze.

Het lezen.
Nadat ik met Pascal Rijnja kort overleg had gehad kwam het epub bestandje snel binnen en het lezen kon beginnen.

Mijn eerste kennismaking met de hoofdpersonen is goed. De eerste twee hoofdstukken maakten me nieuwsgierig. Daarna raak ik het spoor bijster. Ik heb notities gemaakt van wat ik lees en het geeft ongeveer aan waar ik tegen aan liep:

(Dit is mijn persoonlijke leeservaring, dat kan voor iedereen anders zijn natuurlijk. Ik had moeite met het begin, maar zoals later in de blog wordt beschreven is het de moeite waard.)

  • De eerste twee verhalen werpen veel vragen op. Met name het tweede, veel actie zonder duidelijke aanleiding en een explosieve cliffhanger.
  • In de volgende hoofdstukken lijkt een sprong terug in de tijd te zijn gemaakt. Dit is niet zo duidelijk.
  • Er zijn veel personages. Het lijkt te draaien om Thom Matson Lisa en Ido maar ze zijn nog weinig aan bod.
  • Alles lijkt een opbouw te zijn naar het werkelijke verhaal. Het duurt best lang voor er schot in komt.
  • Sommige stukken hebben een filosofische inslag. Met name die van Matson. Ook dit lijkt een aanloop naar het werkelijke verhalen.
  • Het boeit nog niet. Teveel losse flodders. De hoofdstukken intrigeren wel, maar na 100 pagina's mag het wel wat structuur krijgen. Samenhang tussen hoofdstukken is nog ver te zoeken
  • Is het verhaal achterste voren?


Ik ben dus wat van slag bij het lezen. Het is een science thriller en dat betekent ook dat er wetenschappelijke informatie in is verwerkt. Op een leuke manier: Een professor doceert kwantum mechanica en legt het prima uit, maar het is veel. Daarnaast is het Matson die filosofeert, en Lois die dingen opzoekt. Het leest niet allemaal even makkelijk. Het is af en toe lekker als Matson en Lois stoppen met zoeken en even gewone dingen gaan doen, dan wordt het weer een verhaal.

Toch is het essentieel voor het verhaal, maar het kost wel wat doorzettingsvermogen.

Het punt is, dat de keuzes die je maakt, van invloed zijn op de richting welke kant jou leven opgaat. De richting die het opgaat op de lange termijn, maar ook sneller, ook op de hele korte termijn (p.50)

Maar dan komt er een verandering!

Na de eerste helft van het boek is het science gedeelte voorbij en begint het verhaal goed te lopen, de hoofdstukken beginnen een lijn te vormen en de spanning loopt op. Het wordt nergens superspannend, maar er zijn genoeg vragen en interessante situaties om constant geboeid te blijven.

Mooi is ook dat hier ook verschillende perspectieven worden gebruikt. De gebeurtenissen rondom de groep van vijf blijven de rode draad, maar ook de overheid en de tweede groep geïnteresseerden komen meer aan bod. Het wordt een geheel, alles losse stukjes informatie komen samen en alles wijst in dezelfde richting.

In de laatste hoofdstukken zit veel herhaling van de eerste hoofdstukken, dat had wat minder gemogen. Dat de herhaling wordt afgewisseld met nieuwe informatie zorgt voor een kloppend verhaal en geeft antwoord op alles waar ik in eerste instantie mijn vraagtekens bij had gezet. De explosieve cliffhanger van H2 krijgt eindelijk zijn vervolg.

Houdt het echt allemaal op bij wat we zien en wat we bewust meemaken? Of is er meer? (P.175)

Het verhaal is vernieuwend, het boeit, er is een bepaalde spanning. Het mysterie is er en wordt goed uitgewerkt. Je gunt het de hoofdpersonen dat ze komen waar ze willen zijn.

De verrassing zat voor mij nog na het laatste hoofdstuk. Dit is deel één van een serie van vier! En het smaakt naar meer.

Voor mij blijft het niet bij één deel. De basis is gezet, hoe het verder gaat is nog in nevelen gehuld, maar ik wil meer weten en zal de boeken van Pascal Rijnja zeker blijven volgen.
Juist omdat ik nog wat mis, het is duidelijk waar ze nu zijn, maar hoe is het met waar ze vandaan komen, gebeurd daar nog iets mee? Ze laten veel achter, dat heeft ongetwijfeld consequenties. Mijn nieuwsgierigheid is genoeg gewekt.

Conclusie
Pascal Rijnja heeft een origineel verhaal neergezet met een zeer bijzondere opbouw. Een opbouw die wel even doorzetten vereist, maar dan is het zeker de moeite waard.

Dat is een risico. Als ik het boek niet als recensie boek had gekregen en dus door moest lezen, weet ik niet zeker of ik door had gezet. En dat was jammer geweest, want dan was ik een mooi verhaal misgelopen.

mijn recensie lees je hier.



Reacties op: Recensieboek Deze Nu

Meer informatie

Gerelateerd

Over