Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensieboek Verwachte Wendingen

op 02 mei 2017 door

Sinds ik ben begonnen met mijn boekenblog op Hebban, het ik al zoveel leuke dingen mogen doen, zoals bijvoorbeeld 'de boekenblogklus'. Het is elke keer weer leuk om een onbekend boek te lezen en daar een blog over te schrijven.

Nieuw is schrijver zoek boekbloggers. In dit geval gaat de schrijver zelf op zoek. Boekbloggers kunnen zich melden bij de schrijver en in onderlinge afspraak wordt een boek opgestuurd en gelezen en krijgt aansluitend een eerlijke recensie. Het boek krijgt daarna ook nog aandacht in een boekenblog.

Zo zag ik een oproep van Wessel Noordeling. Ze zocht twee bloggers voor haar boek verwachte wendingen. Die titel sprak me wel aan. Zijn wendingen niet per definitie onverwacht? De korte samenvatting maakte al meer duidelijk: een viertal vrouwen staat voor een keuze moment. En die worden beschreven in vijf korte verhalen.

'Zolang ik haar ken, heeft ze altijd allerlei plannen gehad en eens in de zoveel tijd neemt ze een drastisch besluit, gooit ze het roer compleet om en gaat ze iets doen waar niemand op gerekend heeft.' 
De levens van Celeste, Silke, Hester en Aleid kruisen elkaar op verschillende momenten wanneer zij, ieder voor zich, voor een belangrijke keuze staan. Je huis kwijtraken, een kans krijgen om door het glazen plafond te breken, last hebben van je zieltogende relatie of opgezadeld zijn met een vriendinnenclub, die aanvoelt als een nekklem. Allemaal zaken, die dringend een besluit behoeven, want zo kan het niet langer. 
Vijf verhalen, die met elkaar verbonden zijn door de hoofdpersonen en hun soms moeizaam tot stand gekomen beslissingen, inclusief de voorspelbare gevolgen.

Nu was ik vroeger nooit zo gek op korte verhalen, maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Juist een boek met korte verhalen is uitermate geschikt als extra leesboek, naast andere romans of thrillers. Juist omdat het afgeronde verhalen zijn geeft dat een moment van rust.

Na contact met de schrijfster ontving ik het boek in ruil voor een recensie en een blog. Een klein handzaam boekje kwam met de post. Een foto van een wenteltrap op de voorkant en een prettig leesbaar lettertype.

Ook de schrijfstijl bleek erg prettig. Ik begon even te lezen en was al snel meegevoerd naar een eiland en een sympathieke bewoonster. Het verhaal boeide, bracht een lach op mijn gezicht en ik las door tot het einde.

Een boek met verhalen lees ik niet achter elkaar door. De volgende dag was verhaal twee aan de beurt en dat was heel bijzonder, de naam van de bij-rol uit het eerste hoofdstuk was nu de hoofdpersoon, maar het verhaal stond daar helemaal los van. En toch leek dit verhaal erbij te passen. De verrassing zat in de staart van het verhaal, weer met plezier gelezen.

Zou het derde verhaal dezelfde opzet hebben? Ja, weer is de bijpersoon hoofdpersoon geworden en weer is de setting helemaal anders, maar ook hier staat een keuze centraal.

Verhaal vier doorbreekt het patroon. De hoofdpersoon is genoemd in verhaal twee, maar was minder dan een bijpersoon. Misschien schetst dat juist de basis voor deze hoofdpersoon, want die doet heel veel wat ze eigenlijk niet wel, ze cijfert zich wel, tot ze uiteindelijk voor zichzelf kiest.

Het laatste verhaal maakt de cirkel van vijf verhalen rond. Drie hoofdpersonen komen terug, weer is er het eiland en het einde laat je achter met een goed gevoel en een glimlach.

Conclusie
Kortom, een fijne bundel met mooi geschreven verhalen, bijzondere hoofd- en bijpersonen die keuzes maken die als verwachte wendingen, heel logisch zijn.

Mijn recensie lees je hier.



Reacties op: Recensieboek Verwachte Wendingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over