Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vrijdag de dertiende

op 12 januari 2017 door

Bijgeloof, iedereen is er bekend mee: de zwarte kat, nooit onder een ladder doorlopen en vrijdag de dertiende, beter ontwijken en vermijden want anders….

Waar komt het bijgeloof over vrijdag de dertiende vandaan?
De oorsprong van het bijgeloof omtrent vrijdag de dertiende is volgens Wikipedia terug te voeren tot verschillende mogelijkheden:

 • - kruisiging van Jezus op een vrijdag, dus ongeluksdag. Als het samenvalt met ongeluksgetal 13, dan moet die dag wel extra ongeluk veroorzaken
 • - op vrijdagen werden veel doodsvonnissen voltrokken (Romeinen, maar ook in Engeland)
 • - nr 13 is terug te voeren naar 13 personen aan het laatste avondmaal
 • - op vrijdag de dertiende werden in oktober 1307 in Frankrijk de Tempeliers gearresteerd
 • - of was het een Noordse Sage: De kwaadaardige god Loki kwam als niet uitgenodigde 13e gast op het feest en dompelde de aarde in rouw

Later onderzoek heeft echter aangetoond dat bijgeloof rond vrijdag de dertiende van recentere datum is. Gaat het eerst nog over ‘vrijdag’ als ongeluksdag, pas later is de dertien eraan gehangen.
Meer lezen?: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdag_de_dertiende

Gevolgen
Grappig is om te zien dat nr 13 in de maatschappij wordt vermeden:

 • - de meeste vliegtuigen hebben geen dertiende rij
 • - gebouwen hebben geen dertiende verdieping (geen nummer, van 12 naar 14)
 • - ziekenhuizen hebben geen operatiekamer nr 13

In Nederland blijken juist op vrijdag de 13e minder ongelukken te gebeuren (volgens Centrum voor Verzekeringsstatistiek). Zijn mensen dan voorzichtiger? Of blijven ze juist thuis, in bed, diep onder de deken (met een boek!)?

a1b34d1f62bb5b16adeb8813f5e61a0e.jpgNr 13
Ik ben blij met nr 13. Het is mijn geboortedag, dus ieder jaar heb ik een feestje op de dertiende, en dat valt dan ook soms op de vrijdag. Ongeluk? Nee hoor (tenzij ik een boek krijg die ik al gelezen heb, of erger: dat ik GEEN boek krijg (-_-)!)

Minichallenge 
Toen ik onlangs wat aan het opruimen was in de stapels met boeken die in dozen om me heen stonden op mijn werkkamer, kwam ik een wat ouder boek tegen van Ruth Rendell: De dertien treden (2004). Een psychologisch thriller. Ineens ontstond het idee om eens te kijken of er meer boeken zijn met ‘dertien’ in de titel en dat waren er veel meer dan ik dacht. Op Hebban zag ik er zo al 80.


Het leek me leuk om voor dit jaar een minichallenge te bedenken rondom nr dertien. 
Zelf heb ik nog “Miss Marple en haar 13 problemen” in de kast staan.  Daarnaast nog vier totaal verschillende boeken uitgekozen, waarvan het misschien nog best lastig kan worden om die te vinden in de bieb, maar ik ga het proberen.

 1. Ruth Rendell – De Dertien treden
 2. Agatha Christie – Miss Marple en haar 13 problemen
 3. Diane Setterfield – Het Dertiende verhaal
 4. Romina Russel – Het Dertiende huis
 5. Colette Freedman/Michael Scott – De Dertien Heiligen
 6. Pieter Aspe – 13 (Dertien)

minichallenge zes x nummer dertien

4c2e9a04173c7795bb50ed7968e401d4.jpgReacties op: Vrijdag de dertiende

Meer informatie

Gerelateerd