7 x Magische Draken

op 07 april 2017 door

Wie heeft er nog nooit van gehoord? Draken!

Als er een magisch wezen is wat tot de verbeelding spreekt, dan is het wel de draak. Bekend in bijna alle culturen, van China waar de draken oud en wijs zijn tot in Europa waar ze bekend staan als slecht en dreigend. Over bijna de gehele wereld zijn er afbeeldingen van draken te vinden en bestaan er mythes over draken. Niet zo gek dus dat draken vaak een rol in fantasyverhalen spelen. Meestal worden ze omschreven als intelligente, afschrikwekkende, prachtige wezens met magische krachten.

7 Boeken waarin draken voorkomen zijn door de SFF10 voor jullie uitgewerkt. Welke ken je al? Wat vind je er van? En hebben jullie nog leuke aanvullingen?

acc2c32ff840a9065a60590866b0d05b.jpg Dragonheart - Adriana Gabriel

Vaak is een film gebaseerd op een boek. Ziehier een uitzondering: het boek Dragonheart is gebaseerd op de gelijknamige film en geschreven door Adriana Gabriel. Een jonge prins raakt gewond in de strijd. Zijn moeder, koningin Aislinn, roept de hulp in van de laatste draak, Draco. De draak weet de prins te genezen door een stukje van zijn hart af te staan. De prins moet zweren dat hij zal leven en regeren volgens de Oude Code. Prins Einon is echter een tiran en ook onsterfelijk gemaakt. Ridder Bowen, zijn leermeester, ziet Draco als de veroorzaker van alle ellende en wil wraak nemen. Maar als Draco sterft, sterft ook Einon, maar dan is niet alle kwaad weg. Dat is pas weg als iemand zich de Oude Code herinnert en het kwade wil bestrijden. Een mooi verhaal over een samenwerking tussen draak en mens.

Drakenelfen 1: De gevallen Koning - Bernhard Hennen

In De gevallen koning stapt Hennen ver terug in de tijd... naar de verboden wereld Nangog. Want daar ligt het geheim verborgen dat de vinder alleenheerschappij geeft over Alfenmark. Als de devanthars proberen dit geheim te ontraadselen, ontbrandt de strijd om het magische rijk. In deze donkere periode van beproeving in de geschiedenis van mens, dwerg en elf, zijn drie personen bepalend voor het verloop van de strijd.  

 Hennen schrijft over “hemelslangen”, zij zijn de oudste draken. De hemelslangen zijn zeer intelligente wezens met een enorme macht en kunnen daardoor bijzonder gevaarlijk zijn. Drakenelfen zijn elfen in dienst van de hemelslangen. Zij worden door de draken geselecteerd en zijn vaak buitenstaanders of zelfs de uitgestotenen. Zij komen als leerling in het witte of het blauwe paleis. Na afronding van hun opleiding en als zij alle testen met succes afronden, voeren zij opdrachten uit voor de hemelslang aan wie zij trouw hebben gezworen. Nandalee, een jageres met elfenbloed wint het vertrouwen van Nachtadem, de oudste van de hemelslangen. Zij wordt in opdracht van de hemelslangen op pad gestuurd als huurmoordenares. Volgens een voorspelling van de Gouden Draak, zou zij degene zijn die Nachtadem om het leven brengt.

 805608de31b33ebbdf06317ab5bee4a1.jpg Hoe tem je een draak - Cressida Cowell

Wie kent niet het zwarte draakje Tandloos uit de film Hoe tem je een draak? Hoe aandoenlijk het karakter in de films ook is, in de jeugdboeken waarop deze gebaseerd zijn, is Tandloos een heel wat minder handelbaar typje. Om te beginnen is hij echt te klein om op rond te vliegen. 'Wat IS dat, Stikkum? Een pieterig bruin konijntje met vleugeltjes? Een bloemenfee? Een donzig vliegend kikkertje? Treedt naderbij, iedereen, en aanschouw het schitterende dier dat Onze Toekomstige Leider heeft gevangen!' En met zijn eigengereide gedrag weet hij zijn baasje Stikkum keer op keer voor schut te zetten. Als je nu denkt dat hij daar ooit spijt van heeft? Nou nee, Tandloos trekt zich nergens wat van aan, behalve van zijn maag. Alleen in luiheid en klagen blinkt hij uit. 'O D-D-DRAGEN, DRAGEN.... het is n-n-niet eerlijk... mijn vleugels doen pijn.' Stikkum zit maar mooi opgescheept met dit waardeloze mormel. Of toch niet?

Pupil - Julie Kawaga

Wie auteur Julie Kawaga volgt op social media heeft vast wel eens de schattige drakenbeeldjes gezien die zij maakt. Ze is geobsedeerd door draken dus heeft daar ook over geschreven in de Talon-saga. In Pupil, het eerste deel van de Talon-saga, maken we kennis met Ember, een jonge vrouwtjesdraak die voor het eerst in contact komt met mensen. De meeste draken zijn onderdeel van een organisatie (Talon) en het bestaan van draken is supergeheim. De draken in Pupil zijn gedaanteverwisselaars dus ze kunnen er gewoon uitzien als mensen. Maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. Ze zijn geld- en machtsbelust. Talon heeft zelfs een eigen divisie met huurmoordenaars. Deze draken kunnen heel oud worden mits ze niet gedood worden door de kerkelijke organisatie St. Joris. Een organisatie wiens enige doel het is om draken te vinden en vermoorden. In Pupil moet een van de jonge strijders van St. Joris Ember lokaliseren en uitschakelen. Samen leren ze dat beide organisaties niet zijn wat ze lijken. De Talon-saga is duidelijk voor Young Adultlezers dus leest lekker makkelijk weg.

aee8d405c4af4f29e020d320acbcd67c.jpg

De reeks "Het Erfgoed" - Christopher Paolini

De draken van Alagaësia zijn reptielachtigen, in een ver verleden waren ze wild en ongebonden. Vrouwtjesdraken zijn agressiever en ijdeler dan mannetjes. De draak is een vleeseter. De kleur van het ei is ook de kleur van de draak. Als de draak een paar maanden oud is ontwikkelt deze het vermogen om vuur te spuwen. In een ver ver verleden, na een vernietigende oorlog met de elven, werd er vrede gesloten door een magisch verbond tot stand te brengen tussen draken en sommige elven. Deze band is voor het leven. De gebonden draken komen pas uit het ei als ze voelen dat er zich een geschikte rijder aandient. Samen met die berijder vormt de draak een hechte twee-eenheid. Via telepathie spreken ze met elkaar en delen ze hun leven. Alle draken zijn in bezit van een Eldunari, een soort juweel in hun lijf, soms besluit een draak een deel van zijn geest terug te trekken in zijn Eldunari . Deze kan hij scheiden van zijn lichaam om zo zijn geest en magische kracht buiten zijn lichaam te laten voortleven. Als een van de twee overlijdt, wordt de ander vaak gek van verdriet, soms met rampzalige gevolgen wat vaak resulteert in de dood van de ander. De komst van de drakenrijders zorgt voor een lange tijd van vrede. Deze periode eindigt met een opstand waarbij de draken bijna uitsterven, op een gewelddadige zwarte draak en drie drakeneieren na. Als een van de eieren verschijnt voor een jonge jongen begint een magisch avontuur…

Drakenrijders van Pern - Anne McCaffrey

In de veelvuldig bekroonde serie De drakenrijders van Pern zijn draken via ingenieuze foktechnieken uit de inheemse vuurhagedis ontstaan. In weyrs, gemeenschappen waar de draken en drakenrijders samenleven, bereiden ze zich voor op het Draad. Dit is een schimmel die vanuit de ruimte neerdaalt op de planeet Pern. De draken worden ingezet om hoog in de lucht het Draad te verschroeien met hun vurige adem, voor het de grond bereikt en al het leven wat het tegenkomt doodt. Heel handig hierbij is dat draken kunnen teleporteren en tijdreizen. In het allereerste deel, Drakenvlucht, is het al zo lang geleden dat het Draad viel dat de bewoners van Pern er niet meer in geloven. Er ontstaan onlusten als ze weigeren de weyrs nog langer te onderhouden. Dit terwijl het Draad binnenkort zal vallen! Tegen deze achtergrond doet Lessa haar intrede in een weyr en wordt ze aan het net uitgekomen koninginnendraakje Ramoth gekoppeld.

  f6f20e49eac455f12425f2f5f231d924.jpeg De Hobbit - J.R.R. Tolkien

Smaug, bedacht door Tolkien, was de grootste vuurspuwende draak van zijn tijdperk. Hij is een hele intelligente draak die met mensen kan praten. Draken hebben een groot intellect, maar hun arrogantie en trots zorgen er vaak voor dat ze toch fouten maken. Net als alle andere draken die in de wereld van Midden-Aarde hebben geleefd, is Smaug heel ijdel, hebberig en wreed. Zijn omvang is enorm, maar als hij niet jarenlang in een berg had verbleven zou zijn omvang nog wel veel groter zijn. Verder heeft hij een bijzonder grote liefde voor goud. Dit is de reden waarom hij op een dag een Dwergenstad aanviel en verwoestte om hun schat in de zogeheten Eenzame Berg te bemachtigen. Jarenlang sliep hij in die enorme berg bovenop zijn buit totdat een zekere Hobbit langskwam op een queeste om de Dwergenstad in haar oude glorie te herstellen... De rest is geschiedenis, zoals te lezen is in het boek De Hobbit.Reacties op: 7 x Magische Draken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bernhard Hennen

Bernhard Hennen

Bernhard Hennen is een Duits schrijver van fantasy. Hij is met name bekend ...

Anne McCaffrey

Anne McCaffrey

Anne Inez McCaffrey (1926-2011) was een sciencefiction- en fantasyschrijfster. Z...

Christopher Paolini

Christopher Paolini

Christopher Paolini schrijft al vanaf zijn vijftiende epische fantasy boeken en ...

Julie Kagawa

Julie Kagawa

Julie Kagawa is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-serie...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Gesponsorde boeken