2018: Een Fantastisch jaar

op 29 december 2018 door

Het jaar 2018 loopt bijna ten einde, tijd voor een terugblik. Het was een mooi boekenjaar voor de Hebban SF en Fantasy club, waaruit vele mooie artikelen volgden. In de loop van 2018 wisselde de Scifi en Fantasy club van samenstelling. We namen afscheid van Saskia, Toon en Adinda en kregen versterking van Merel, Janneke en ElineMet veel plezier werkten we het afgelopen jaar aan diverse artikelen, zowel uit onze bekende reeksen als ook nieuwe series. 

Nieuwe reeksen

"Klassieker meeleesclub"
Een maandelijkse leesclub waarin we samen met de lezers een klassiek SF en Fantasy boek selecteren en die samen lezen. In 2018 lazen we De man in het hoge kasteel, We hebben altijd in het kasteel gewoond, Het verhaal van de dienstmaagd, Zenumagiër, De linkerhand van het duister, De put en de slinger & Sleepy Hollow, De Engelenmaker, Emphyrio. In 2019 starten we het jaar met de klassieker Good OmensJe kunt nog aansluiten als je wilt!

Eline: de klassieker meeleesclub vond ik ook echt een leuk project. Daardoor kreeg ik echt zin om wat meer klassiekers te lezen (en besefte ik dat ik mijn boekencollectie eens moet aanvullen met wat meer Scifi en Fantasy klassiekers).

In de reeks "de boekenkast" duiken we in de kasten van de clubleden. Hebben jullie al geraden welke kast bij wie hoort? Nog niet alle kasten zijn aan bod gekomen, in 2019 volgen de laatste.

"Booktalk" is een nieuwe interactieve reeks met onze lezers. Waarin we aan de hand van stellingen en vragen de mening van onze lezers vragen. We startte de reeks met de vraag "Welk subgenre in Fantasyboeken is jouw Favoriet", de tweede vraag "Welk oorspronkelijk Nederlands/Vlaams werk in het Fantasy/Sci-fi/Horror etc. genre is jouw favoriet en waarom moet dit werk volgens jou gelezen worden?" gevolgt door de vraag "Welke fantasy/sci-fi/horror schrijver moet gelezen worden en waarom?"

Om de Nederlandstalige fantasy eens extra in het zonnetje te zetten was daar "de November Nedermaand". Een maand vol artikelen over nederlandstalige SF en Fantasy, waarin we een interview hadden met de schrijfsters achter het pseudoniem Johanna Lime. (Helaas bereikte ons het trieste nieuws dat op 23 december 2018 Dinie Boudestein is overleden) Artikelen over Nederlandstalige fantasy voor jong en oud, Nederlandse auteurs die uitgegeven worden in het Engels

Om jullie te helpen met het behalen van jullie Reading Challenge 2018 schreven we een aantal artikelen vol met tips onder andere Boeken met een naam in de titel, in winterse sferen, met lange titels, meerdere tijds perioden, verboden boeken, titels met kleuren of een getal.

“Lees mee” is een reeks waarbij een aantal club leden samen met lezers een boek lezen met regelmatige updates. Het eerste project was de "De glazen troon serie", daarna volgde de Hebban Scifi en Fantasy award winner van 2018 Nimmernacht en nu lezen we het nieuwste verhaal van GRR Martin Vuur en Bloed.

Merel: Voor mij was het leukste artikel de lees mee van de Glazen Troon serie. Superleuk project! Zeker in het begin lazen lezers ook nog actief met ons mee :) (al hielden ze ons al snel niet meer bij)


Bekende reeksen

"De 7x fantastische…". Dit jaar hadden we onder andere 7x Fantastische voorspellingen, verbintenissen, alchimistenepische gevechten en trilogieen.

Vanessa:mijn favoriet was de 7x reeks, het stond vol inspirerende artikelen met veel lees ideeën.

In onze reeks "Magic Monday", waarin we een magische wereld uitlichten stonden de werelden geschapen door Robert Jordan, Patrick Rothfuss, RA Salvetore, Kim ten Tusscher, Andrzej Sapkowski en Sarah j Maas centraal.

In de reeks "In de ban van" konden jullie lezen over de auteurs Arthur C Clarke, Ursula le Guin, Richard MathesonJoe Hill en Neil Gaiman.

Tevens kwam onze feuilleton “Verhalenwevers” tot een einde. Een Feuilleton waar diverse schrijvers een bijdrage aan leverden.

In de zomermaanden gingen diverse clubleden op vakantie en gaven we je net als in 2017 tips om de heerlijke zomerse vakantie weken door te komen.
We schonken aandacht aan diverse subgenres onder andere Gothic Horror, Mannerpunk, Clifi, Ziltpunk en Sprookjes. 
Ook lieten we in de Club speciale data niet onbeschreven, we schonken aandacht aan bijzondere vaders en moeders, Vrijdag de dertiende, beboste boeken op de dag van de aarde en natuurlijk Koningsdag met een ode aan Koning Arthur.

Diverse clubleden bezochten de boekpresentaties van de boeken Schaduwzwart en Overstekers 2.

Voor de tweede keer organiseerde de Scifi en Fantasy club "de Week van het Beeldverhaal". Dit maal was er ook bij andere Hebban clubs aandacht voor Beeldverhalen en Strips. De leden van de Feelgoodclub schreven onder andere artikelen over de strips Dating voor Geeks, S1ngle en de graphic novel Bloesems in de herfst. De jeugdliteratuur club schreef een mooi overzicht  van diverse beeld verhalen en de thriller club behandelde de verstripping van de Millenium reeks. Op onze Scifi en Fantasy spot vond je artikelen over Manga, Echte superhelden en de Tips van Tante Tau.

Yvette: mijn favoriet artikel is de Week van het Beeldverhaal. Het heeft echt aangezet dat mensen bewust een beeldverhaal gingen lezen, zelfs van andere genres. Wat eerst een kleine rimpeling was is al een hele golf nu. Volgend jaar een tsunami!

We hadden aandacht voor de boeken die verfilmd werden in "Boek in beeld"en bespraken in  "Boek vs Film" Ready Player One en Het Oneindige Verhaal. Tevens maakten we een uitstapje naar spelletjes met Boek vs the Witcher games.

Losse Artikelen

We schreven losse artikelen over Buitenaards leuke boeken, Magische bibliotheken 2, Van kind tot volwassene, Welke type fantasylezer ben jij? en 3 artikelen over Fantastische Korte Verhalen.

Boekbeoordelingen

Natuurlijk lazen wij ook SF en Fantasy boeken dit jaar. We velden met vijf clubleden onder andere een "Oordeel"  over de boeken Midland, Ontworteld, Yurei dwaallichten, Spinning silver, Borne, Meisje in de toren en Gwendy’s Knoppenkist.

We recenseerden de verhalen Hybrid, Horden van Behemoth en The Aftermath

In tweetallen beoordeelden we in onze "Duorecensies" De Rode Magneet, Wintercode, Het groene kristal, Overstekers 2, Senlin AscendsCaraval, De sluier van Eeuwigheid en De vergeten vloek.

Samen met andere genre clubs bekeken we in een "Genre Melange", boeken die in verschillende genres thuishoren. An enchantment of ravens en Sea Witch werden samen met leden van de Young Adult en Readers club besproken en Concept M samen met leden van de Literatuur en Feelgood club.

Een volledig overzicht van al onze artikelen vind je in onze inhoudsopgave.

Wij vonden 2018 een geslaagd jaar, vol mooie boeken en leesplezier. We hebben genoten van het schrijven van al deze artikelen en we hopen dat jullie, onze trouwe volgers, ze met plezier gelezen hebben. Laten we samen van 2019 net zo'n succes maken. Alvast een gelukkig nieuwjaar!


Van welk artikel van ons heb jij dit jaar het meest genoten? Welke reeks zie je graag terug in 2019? Laat het ons weten in de comments.Reacties op: 2018: Een Fantastisch jaar

Meer informatie

Gesponsorde boeken