7 x Fantastische slechteriken

op 16 oktober 2017 door

In elk kinderboek is er wel een held. En waar een held is, is natuurlijk ook een schurk, een slechterik, iets of iemand waar de held het tegenop moet nemen. De SFF10 nemen 7 van deze onverlaten onder de loep. En onze vraag aan jullie als volgers; wie is jullie favoriete slechterik uit een kinderboek en waarom?

82703193b6ac0a8d6bc7f218516e599e.jpgGmork

Met zijn weerwolfachtig uiterlijk, zijn vacht dat zo zwart is als de nacht, laat Gmork menig kinderhart sneller kloppen van angst. Als blijkt dat hij ook nog kan praten is het hek natuurlijk helemaal van de dam. In de film voegen ze nog eens oplichtende groene, katachtige ogen toe. Hij is in dienst van Het Niets. Zijn taak is om Atreyu te doden. Gmork kan tussen werelden reizen en hij is een meester in het vertellen van leugens en manipuleren. Volgens Gmork is dat de beste manier om mensen te misleiden aangezien zij gedreven worden door hun geloof in zaken. Je vindt Gmork in Het oneindige verhaal van Michael Ende en in de gelijknamige film The Neverending Story.

a8624a9961bc02dac767a7f9b54e9140.jpegDe Verslinder

Een legende uit het verleden. Een monster uit sprookjes. Dat is de Verslinder. Hij was ooit verslagen, nadat hij vier Koningsdieren had verslagen. Deze vier Koningsdieren worden ook de vier gevallenen genoemd. Nu zijn de vier gevallenen terug, opgeroepen door vier kinderen na de nectarceremonie. De Verslinder is ook terug. Zijn doel is om heel Erdas te veroveren. Hij is wreed en meedogenloos. Een belangrijk middel om de oorlog te winnen zijn de talismannen van de koningsdieren. Zal het de vier kinderen met hun totemdieren lukken om de Verslinder tegen te houden voordat het te laat is? Wie vindt als eerste de belangrijke talismannen? Lees het in Spirit Animals van Brandon Mull

ea62a3433ea1d22267051a2323af0997.jpegStrega

Wie de boeken van de Kronieken van Fantasia, geschreven door Geronimo Stilton kent, weet wie Strega is. Strega is de duistere koningin, de heksenkoningin tegen wie de jonge elf Saturno het samen met zijn medestrijders moet opnemen. Zij is aan de macht gekomen nadat zij de vorige koningin door bedrog uit de weg had geruimd. Strega is beeldschoon, maar o zo dodelijk. Onder haar bewind bevinden zich onder andere weerwolven, ridders zonder hart, crepusculairen en snodo’s. Zij wil koste wat het kost heel Fantasia in haar macht hebben en wie haar in de weg staat, zal worden vernietigd. Haar krachten worden vergroot door de scepter die zij heeft waarin de ring van licht is geplaatst.

4c552ad22572090345cd3c9e57f270c7.gif

Juffrouw Bulstronk

Niet alle slechteriken komen uit een fantasy wereld of zijn een eng wezen. Soms is het juist enger wanneer een doodnormaal mens zo gruwelijk gemeen kan zijn. Een mens zoals Juffrouw Bulstronk, het schoolhoofd van de basisschool waar Matilda uit het gelijknamige boek van Roald Dahl op zit. Zowel leerlingen als leraren zijn doodsbang voor haar en het is duidelijk dat ze niet schoolhoofd is geworden omdat ze zo van kinderen hield - juist meer het tegenovergestelde. Vroeger deed ze mee aan het onderdeel kogelslingeren in de Olympische Spelen en dit talent botviert ze graag op leerlingen die het wagen om vlechtjes naar school te dragen. Dan is er nog de befaamde scène waarin een arme jongen de vreselijk vieze chocolade taart van haar moet opeten. Maar dat doet hij toch en dat is één van de vele acties waarmee de kinderen protesteren tegen de gruwelijke Juffrouw Bulstronk. Matilda gaat om een meisje die veel van boeken houdt en erachter komt dat ze dingen kan verplaatsen door alleen met haar ogen te bewegen. Zowel het boek als de verfilming zijn klassiekers en aanraders voor jong en oud. 

c2a572bf7473ef84e179e70a551c2ade.jpgMorgarath

Morgarath is een lange magere man met een bleke huid. Hij heeft donkere ogen en praat met een hoge stem. In zijn jongere jaren had hij donker haar, maar nu zijn deze wit. Hij draagt altijd zwarte kleding en rijdt op een spierwit paard. Hij wordt gezien als ijdel, hoogmoedig en genadeloos. Morgarath was als jonge man baron van het leen Gorlan, onder de heerschappij van Koning Duncan, maar hij wilde graag zelf koning worden. Helaas werden zijn plannen gedwarsboomd door een grijze jager. Voor zijn misdaden wordt hij verbannen naar een onherbergzaam gebied. Waar hij de volgende vijftien jaar zint op wraak. Hij krijgt de macht over Wargals een mensachtige beerhond, die hij genruikt om zijn wraak uit te voeren. Zijn invasie van Araluen lijkt te gaan slagen, maar wederom gooien de grijze jagers roet in het eten. Je kunt Morgarath vinden in de Grijze Jager boeken.

70f70579982b9e9dc6d55de66c9363bc.pngRepelsteeltje

Hij heeft vele namen Repelsteeltje, Tom Tit Tot,Ricolin Ridon, Mispelpeertje, Lytse, Pino en komt in even zoveel verhalen voor. In de meeste verhalen is hij een klein mannetje dat in eerste instantie komt helpen in tijden van nood. In het bekendste verhaal helpt hij een jonge vrouw met het goud spinnen uit stro. Telkens verhoogt hij bij elke hulppoging zijn prijs. Wanneer de prijs door de vrouw niet meer is op te brengen, vraagt hij haar om haar eerstgeboren kind. Ze stemt wanhopig toe, maar krijgt na de geboorte van het kind spijt. Repelsteeltje geeft haar uit medelijden nog een laatste kans om haar kind te behouden en dat is het raden van zijn ware naam. In oude tijden geloofde men, dat met het bezitten van iemands ware naam, je de macht over diegene hebt.

Helaas voor Repelsteeltje is hij niet zo zuinig op zijn naam en verraad hij zich met de beroemde zin, Niemand weet, niemand weet dat ik Repelsteeltje heet. Je kunt Repelsteeltje vinden in de sprookjes van Grimm

290452eda89d30383a35d6529a86e82b.jpgMalafide

Malafide is de antagonist uit Doornroosje. In de versie van Walt Disney uit 1959 krijgt ze deze naam. In de versie van Grimm is ze de 13e wijze in het rijk van Koning. Ze is verontwaardigd dat ze niet is uitgenodigd op het geboortefeest van de langverwachte en gewenste prinses en vervloekt het kind, zodat ze als ze 15 is zal sterven aan de prik van een spinnewiel. In 2014 verschijnt er een film die verteld wordt uit het oogpunt van Malafide en daaruit blijkt dat ze goede redenen had om het meisje te vervloeken. In tegenstelling tot de eerdere versies voelt ze zich deels schuldig en probeert ze haar eigen vloek te omzeilen. Je kunt haar vinden in het sprookje van Doornroosje.Reacties op: 7 x Fantastische slechteriken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

Brandon Mull

Brandon Mull

Brandon Mull woont met zijn vrouw en twee kinderen in een pittoreske vallei aan ...

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton is een man. Nou, een muis eigenlijk, een deftig warhoofd. Hij i...

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver. Hij is met name bekend om het schri...

Gesponsorde boeken