7 x fantastische torens

op 07 september 2018 door

To·ren (de; m; meervoud: torens) : een toren is een bouwwerk dat aanmerkelijk hoger is, dan het breed en lang is. Een toren kan alleenstaand of met een ander gebouw verbonden zijn. Een toren steekt meestal hoog boven andere gebouwen uit. Traditioneel waren kerktorens in Nederland vaak de hoogste bouwwerken in iedere plaats en kerktorens zijn dan ook de bekendste soort torens.

Een erg beroemde toren is de Toren van Pisa, die scheef staat. De bekendste kerktoren van Nederland is wel de Domtoren van Utrecht (112 m hoog). Dan heb je nog de Euromast in Rotterdam die je ook wel als een toren kunt beschouwen (185 m hoog). Maar de veruit bekendste toren van de hele wereld is de Eiffeltoren in Parijs (300 m hoog).

In fantasyboeken komen ook geregeld torens voor en fantasy zou fantasy niet zijn als daar niet iets fantastisch aan zou zijn. Vandaag in de rubriek 7x een lijst torens als reisbestemmingen die we graag eens in het echt zouden willen bezoeken.

Barad-dur

47e31dd5424d7c155e60735784686585.jpgJe moet er wel een eindje voor door Midden-Aarde struinen, maar dan heb je ook wat. Een prachtige ietwat donkere toren, waar onlangs een nieuwe eigenaar zijn intrede heeft gedaan. De eigenaar bezit wat donkere trekjes en zoekt uitbreiding van zijn eigendom, maar laat je dat niet tegenhouden. Barad-dur is van een redelijk formaat, trekt jaarlijks heel wat (bijzondere) gasten en heeft een zustertoren genaamd Orthanc.

De prachtige omgeving geeft je direct toegang tot het fantastische geologische hoogstandje Mount Doom. En als je nog niet genoeg hebt van het natuurleven, bezoek dan ook de grotten met de achtbenige dieren. Gegarandeerd een verlammend effect! PS: Als je een gouden ring in je bezit hebt, geef hem dan onmiddellijk af aan de receptie. Wij danken u vriendelijk!

U kunt Barad-Dur vinden in Lord of the rings 2 van J.R.R. Tolkien

De Witte toren

In het hart van Tar Valon staat de Witte Toren. Je ziet deze ronde toren al van ver. Hij steekt hoog boven de rest van de stad van de Aes Sedai uit en de beenderwitte kleur valt meteen op. In Tar Valon is zo veel te bewonderen dat je er dagen rond kan dwalen. De stad is gebouwd door de Ogier, die bekendstaan om hun oog voor kunst. Met de vele kunstzinnige pleinen, koepels, bruggen en kleine torens is Tar Valon een waar meesterwerk, en de Witte Toren is het pronkstuk.
Als je er niets te zoeken hebt, kom je de witte toren niet binnen. Het is namelijk het domein van de Aes Sedai, die hier wonen en die hier Novices en Aanvaarden opleiden. Ooit leefden er duizenden vrouwen in de Witte Toren, maar nu er steeds minder meisjes met de gave gevonden worden, is de toren erg leeg. Ook onder de grond zijn nog talloze verdiepingen. Daar ronddwalen is echter geen goed idee. In de onderste lagen worden meisjes beproefd en de krochten van de toren zijn een geliefde plek om in afzondering plannen te smeden.
In Het Oog van de Wereld, het eerste deel van Het Rad des Tijds, begint de Aes Sedai Moiraine aan haar reis om drie jongens en twee meisjes uit Emondsveld naar de Witte Toren te brengen.

U vindt de Witte toren in Het Rad des Tijds van Robert Jordan.

Dormitoria

Verlangt u wel eens naar eens lekker lang slapen? Dan zijn wellicht de Dormitoria torens wel iets voor u. In dit andere Groot-Brittannië waar de torens zich bevinden zijn de winters zó onverdraaglijk koud dat de mensen gedurende vier maanden een winterslaap houden, net als beren. Deze winterslaap wordt gehouden in speciale Dormitoria; gigantische torens vol met pizzapuntvormige kamers waar men kan slapen. De torens hebben een spits puntdak en tellen meestal 38 verdiepingen. Er is ruimte voor zo'n 8000 slapers per toren en er zijn exact 13.987 van gemaakt. Een cylindervormige verwarming die in het midden door de toren loopt zorgt ervoor dat de mensen niet bevriezen in hun bedden. U bent natuurlijk wel kwetsbaar als u slaapt, daarom heeft men een Consul aangesteld die geen winterslaap houdt en speciaal voor u wakker blijft om u te beschermen.

U kunt de Dormitoria vinden in een alternatief Groot-Brittannië in Early Riser van Jasper Fforde.

De Ivoren toren

4d5af7aaccfcaa8b6be14b6206ba494c.jpg In het rijk Fantastica, vaak beter bekend als Fantasia, staat een prachtige witte toren gemaakt van ivoor, de Ivoren toren.
De Ivoren toren is eigenlijk een uitgestrekte stad die naar boven toe is gebouwd. Van veraf lijkt het een glimmende witte toren, maar het is dus eigenlijk een heel rijk van mensen die leven in ingewikkelde structuren die boven op elkaar gestapeld zijn en helemaal omhoog reiken naar de wolken aan de hemel.
Helemaal bovenaan bevindt zich de binnenplaats met het huis van de kinderlijke keizerin die over het gehele land met zijn inwoners regeert. Zij verblijft daar in een prachtige witte magnolia-bloem, gemaakt van ingewikkeld gesneden ivoor.

U vindt de prachtige Ivoren toren in de keizerlijke hoofdstad van Fantastica in Het oneindige verhaal van Michael Ende.

Nunc Id Vides, Nunc Ne Vides

Mocht u eens in de buurt zijn van de Schijfwereld, bezoek dan zeker de  Gesloten Universiteit  (Unseen University)in de stad Ankh-Meurbork . Deze tovenaarshogeschool ligt centraal in de stad, dicht bij de rivier de Ankh en is volledig ommuurd. De meer dan 800 voet (240 meter) hoge (met 8888 treden) Toren der Kunsten is het hoogste gebouw van de stad en tevens het oudste deel van het universiteitscomplex, maar het universiteitsgebouw zelf is ook al heel oud: zo oud dat het een eigen geest heeft. (Opoe Wedersmeer heeft die eens "geleend" om in het gebouw te kunnen rondkijken). Door de grote hoeveelheden toverij-achtergrondstraling is een plattegrond van het gebouw volstrekt nutteloos, omdat het gebouw voortdurend verandert.  Belangrijke ruimtes van de universiteit zijn de bibliotheek, die van binnen veel groter is dan van buiten, het onvindbare lokaal 3b en zeer belangrijk voor de tovenaars en leerlingen, de Grote (eet-) Zaal. Belangrijke bijgebouwen zijn het observatorium en het vrij nieuwe Universiteitsgebouw voor Hoge-Energie Toverkracht waar zich HEX, de enige computer van de Schijfwereld bevindt.  

Let op: neem wel je bril mee op dit bezoek, want het kan best zijn dat je de universiteit niet altijd ziet, hun motto is namelijk Nunc Id Vides, Nunc Ne Vides "nu zie je het, nu zie je het niet". (Engels: "Now you see it, now you don't").

U kunt de Gesloten Universiteit vinden in de Schijfwereld boeken van Terry Pratchett.

Torens in Westeros

0acf2c4f5cf8dd6a9017923292574efa.jpgIn de Zeven Koninkrijken van Westeros zijn veel indrukwekkende kastelen te vinden met elk een eigen karakter. Er zijn ook bijzondere torens te vinden, zoals het Adelaarsnest in de Vallei, de vestiging van de Arryn familie. Deze toren staat erom bekend dat het onmogelijk is om in te nemen. Het is een enorme toren op een hoge rots waar maar één nauwe weg naartoe leidt en het is bovendien omgeven door hoge bergen. Je moet drie posten langs de weg passeren op muildieren voor je bij de toren kan komen, en wanneer je eindelijk arriveert moet je óf met een gids te voet verder óf omhoog getakeld worden. In de toren zelf is de Maandeur te vinden; wanneer je die opent zie je een duizelingwekkend uitzicht van de rotsen ver beneden de toren, en het wordt gebruikt om veroordeelden te executeren.
Een andere bekende toren is de Toren van Vreugde, die in het noorden van het woestijnachtige gebied Dorne ligt. Dit is de plek waar Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark naartoe vluchtten na in het geheim getrouwd te zijn. Dit incident zorgde uiteindelijk voor Roberts Opstand; een opstand van het Huis Baratheon en bondgenoten tegen het koninklijke gezag van Huis Targaryen, met als gevolg dat Robert koning werd. In de Toren van Vreugde werd Lyanna beschermd door zes lieden van de Koningsgarde terwijl Rhaegar in het noorden vocht aan de kant van zijn vader. Haar broer, Ned Stark, kwam haar bevrijden en maakte een mysterieuze belofte.

U kunt de Torens van de Starks, Arryns en de Targaryens vinden in Een Lied van IJs en Vuurreeks van George R.R. Martin.

Toren van Babel

Met zijn uitzonderlijke hoogte van enkele kilometers (en nog groeiend) en enorme breedte is het een topper van een toren. Hier ben je als reiziger wel even zoet mee. Menig toerist is er zo van onder de indruk dat men langer blijft dan gedacht en wellicht er een permanent onderkomen van maakt.

Elke verdieping in Babel wordt een ring genoemd en elke ring komt met zijn eigen charmes en bijzonderheden. Mocht u weinig geld op zak hebben en houden van een hopperig brouwsel, stap dan vooral eens op de Beer-merry-go-round, zodat u gratis kunt genieten van dit vloeibaar goud. Houdt u van wat meer weelde en luxe, bezoek dan eens The Baths op de derde verdieping. Gegarandeerd zal de omgeving bezit van u(w) (bezit)nemen!  Wilt u juist het ruige pad op, laat u dan ontvoeren door luchtpiraten of doe mee aan een levend moorddiner in The Parlor, gegarandeerd een knallend succes!

Let op: neem ten allen tijden de Everyman’s Guide to the Tower of Babel mee en bind uzelf vast aan uw partner!

U kunt de Toren van Babel vinden in Senlin Ascends van Josiah Bancroft.

b616e63293f70c956bd0bcfb98f35fa5.jpg

  • Bron foto 1: opname uit de film Lord of the rings
  • Bron foto 2: opname uit de film The Neverending Story
  • Bron foto 3: www.Orbitbooks.net

Welke torenhoge bestemming zal uw volgende reis worden?Reacties op: 7 x fantastische torens

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Robert Jordan

Robert Jordan

Robert Jordan is het pseudoniem van James Oliver Rigney (1948-2007). Hij was een...

Jasper Fforde

Jasper Fforde

Jasper Fforde (Londen, 11 januari 1961) is een Brits schrijver. Hij werd be...

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Gesponsorde boeken