7 x Fantastische verbintenissen

op 07 maart 2018 door

Hoe zou het zijn als je je zou kunnen verbinden met een dier? Hoe zou het voelen om door zijn of haar ogen te kunnen zien, kracht en meer instinctief te kunnen reageren, ze te gebruiken in een gevecht of om angsten te overwinnen? De SF & Fantasyclub is op zoek gegaan naar 7 boeken waar er sprake is van een dergelijke verbintenis. Deze boeken zijn natuurlijk heel erg geschikt voor de challenge categorie #46: Lees een beestachtige boek. 

Hoe een schaduw tot leven komt

Jay Kristoff beschrijft in Nimmernacht hoe Mia Corvere voorbestemd is om koninkrijken te vernietigen. Hoe zij wraak wil nemen op degenen die haar familie zo meedogenloos van haar hebben afgenomen. Ze gaat naar een school waar zij wordt opgeleid om te doden. Daar moet Mia zich bewijzen tussen de andere kinderen die voor hetzelfde doel worden opgeleid. Mia is een donkerling, iemand die de schaduwen kan manipuleren en gebruiken. Sinds haar familie van haar is afgenomen, wordt Mia vergezeld door haar schaduwkat, meneer Goedhart. Hij is intelligent, cynisch, soms sarcastisch en heeft met grote regelmaat kritiek. De schaduwkat leeft van haar angst, hij drinkt het op. Hoe meer, hoe beter voor hem. Daarentegen waakt meneer Goedhart over Mia, geeft hij haar advies, houdt hij Mia scherp en niet geheel onbelangrijk, hij helpt haar het op te nemen tegen haar vijanden.

Dieren als zielsverwant

In de parallelle wereld uit de Noorderlichttrilogie als ook in Het boek van Stof van Philip Pullman zijn er hele bijzondere verbintenissen tussen mens en dier. Hier dragen mensen hun ziel niet in hun lichaam, maar als een dier dat naast hen leeft. Deze dieren heten dæmons (spreek uit: daimon). Bij kinderen kunnen de zogenaamde dæmons nog van gedaante veranderen. Zo ook bij hoofdpersoon Lyra Belaqua, haar dæmon heet Pan. Dan weer is het een muis, dan weer een kat en dan weer is het een vogel. Bij volwassen personen heeft de dæmon een vaste vorm, vaak met dezelfde karaktertrekken als zijn mens. Een dæmon voelt dezelfde pijn als zijn persoon en andersom ook. Zodra een dæmon sterft, sterft zijn persoon aan wie hij verbonden is ook. Als de persoon sterft, lost de dæmon op. Zodra je deze boeken leest, ga je als vanzelf ook nadenken welke dæmon jij zou hebben.

Magische paarden

In De groene ruiter van Kristen Britain ontmoeten we Karigan G'ladheon en haar paard Condor. Condor is een zogenaamd boodschapperpaard. De paarden zijn een speciaal ras afkomstig van de Wanda Plains en alleen beschikbaar voor de Green Riders. Elke Green Rider heeft de beschikking over een paard waar ze een speciale band mee ontwikkelen. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden door de Riders Call en een magische broche in de vorm van een gevleugeld paard. Door de broche kan de ruiter zijn magie delen met het paard, in het geval van Karigan is dit het naadloos opgaan in de omgeving. Ook beschikken de paarden in combinatie met hun ruiter over de kracht om een Wild Ride uit te voeren: een magische kracht waarmee paard en ruiter samen enorme afstanden kunnen overbruggen in enkele seconden. Naast dit alles kan Condor, het paard van Karigan, haar door hun band uit de problemen houden en feilloos navigeren.

Het zicht van een havik

In De kinderen van Amarid, geschreven door David B Coe wordt het verhaal verteld van Amarid en Theron en hoe zij ontdekten hoe zij hun ziel aan een havik konden binden. Door deze band kregen zij magische krachten. De kinderen van Amarid, hun volgelingen, zetten zich in om de rust te bewaken.
De vrede wordt echter ruw verstoord door afvallige magiërs. Onschuldigen worden vermoord, oogsten worden vernield. De jonge havik-drager Jaryd moet op zoek gaan naar vrede en gerechtigheid om de orde van havik dragers en Tobyn-Ser te verlossen van hun geweldenaren. Een queeste die onmogelijk lijkt aangezien Sartol, een afvallige magiër, sterker is dan wie dan ook. Hij is de enige magiër die zich aan een ander dier heeft kunnen binden dan een havik.
Jaryd, gesterkt door zijn band met zijn havik en zijn gave om kleine stukjes van de toekomst te kunnen zien zal het tegen hem op moeten nemen. Gaat het hem lukken om het land en de orde van de ondergang te redden?

Geleende krachten

In Spirit Animals van Brandon Mull wordt verteld hoe in het rijk Erdas krijgen de kinderen die een bepaalde leeftijd bereiken de nectar te drinken. Daarna moet blijken of zij een spirit animal, een totemdier, kunnen oproepen. Vier van deze kinderen roepen een koningsdier op: een luipaard, een wolf, een valk en een panda. Dit zijn de vier van de belangrijkste spirit animals, de vier gevallenen die zijn gesneuveld in de oorlog. De spirit animals geven de mensen door wie zij zijn opgeroepen een deel van hun krachten; snelheid, kracht, balans, zicht. Een spirit animal kan elk dier zijn, van een muis of een wezel tot een leeuw of een wild zwijn. Het vergt wel enige tijd en oefening om de band met de spirit animals te verstevigen en wederzijds vertrouwen te krijgen. Maar ook om de verleende vaardigheden onder de knie te krijgen. De vraag is echter, worden deze krachten ten goede of ten kwade gebruikt.

Een emotionele band

In het rijk van de Ouderlingen bezitten sommige mensen het Oude bloed, ook wel de wijsheid genoemd. Deze mensen hebben het vermogen om een telepathische band aan te gaan met een dier. Vaak ontstaat deze band op jonge leeftijd. Door de wijsheid delen de persoon en zijn dier, de allerdiepste gevoelens en gedachten met elkaar. De wijsheid wordt gezien als verdorven magie, bezitters hiervan worden streng gestraft. Tegenstanders vinden de wijsheid gevaarlijk, men denkt dat het menselijke deel van het duo door het dier wordt beïnvloed. Dat de geest kan worden over genomen, maar of dat waar is? Het antwoord is te vinden in De boeken van de zieners 1 - Leerling en meester, geschreven door Robin Hobb

Diepe connectie

In Homeland van R.A. Salvatore ontmoeten we Guenhwyvar, een zwarte panter uit een andere dimensie genaamd de Astrale Vlakte. Guen is onlosmakelijk verbonden aan de hoofdpersoon Drizzt Do'Urden. Drizzt en Guenhwyvar voelen de connectie voor het eerst in dit boek wanneer ze nog geen partners zijn: Drizzt voelt dat Guenhwyvar met tegenzin slechte daden moet doen. Hun band wordt sterker wanneer Drizzt als outcast uit 'the Underdark' vertrekt naar de wereld boven de grond. Als elkaars enige gezelschap leren ze elkaar kennen en vormt er een diepe, vriendschappelijke band. Hierdoor kan Drizzt altijd op Guenhwyvar rekenen nadat hij haar oproept met het speciale beeld van het mineraal onyx wat hij altijd bij zich draagt: in gevechten, voor gezelschap of de jacht.

Welke verbintenis spreekt jou het meeste aan? Of is er een andere die je met ons wil delen? En mocht je niet genoeg krijgen van dieren in de fantasy, op 4 oktober publiceerden wij het artikel: Personages met pootjesReacties op: 7 x Fantastische verbintenissen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Philip Pullman

Philip Pullman

Philip Pullman (Norwich, 1946) is een Britse schrijver van kinderboeken, en...

Brandon Mull

Brandon Mull

Brandon Mull woont met zijn vrouw en twee kinderen in een pittoreske vallei aan ...

Robin Hobb

Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindho...

Gesponsorde boeken