7 x Klassieke monsters

op 07 augustus 2018 door

We hebben er allemaal wel eens een boek gelezen of een film gekeken waarin weerwolven, vampieren of mummies zorgden voor de nodige spanning. Maar wie zijn deze klassieke monsters? Zijn het wel echte monsters? Lees, huiver en verwonder...


22fe3063e106bacdd327c4c8aa151c45.pngWeerwolf

Een weerwolf is een mythologische figuur die vooral in de Europese folklore voorkomt. Het zijn gedaantewisselaars die over het algemeen bij volle maan veranderen van mens in een vraatzuchtige woeste wolf die alles verslindt wat er op zijn pad komt door zijn allesoverheersende honger. Als men de beet van een weerwolf weet te overleven zal deze persoon vervloekt zijn en ook zijn of haar leven als gedaantewisselaar moeten vervolgen. Het doden van deze monsters is een moeilijke klus. Daarvoor heb je zilver nodig, een zilveren kogel bijvoorbeeld of hak de kop eraf. Enkele boeken waarin we een weerwolf tegenkomen zijn:

 • Silver Bullet van Stephen King, waar de bewoners van het dorpje Tarker's Mills hun adem inhouden als het dorp wordt geteisterd door een vraatzuchtig wezen dat bij volle maan toeslaat. Wie kan het stoppen?
 • Metamorfosen van Ovidius vertelt vanuit het idee dat alles voortdurend in beweging is en beschrijft een betoverende reeks gedaanteverwisselingen, waaronder die van de weerwolf.
 • Zilverwolf van Alice Borchardt, dat het verhaal vertelt van een jonge vrouw, die aan het eind van de achtste eeuw in Rome, als pion in het machtsspel dat haar oom en neef wordt gebruikt. Zij hebben echter geen rekening gehouden met haar vermogen om te transformeren naar een wolf.
 • Ritus van Markus Heitz waar een weerwolf in 1764 op de mensen jaagt in een Frans dorpje. De familie Chastel maakt jacht op het beest. Zullen zij het te pakken krijgen voordat het te laat is?

20ae807f0d249eec14fd7a050c43d1bd.png
Vampier

Een vampier is een bloedzuigend, mythisch wezen dat voorkomt in tal van volksverhalen, boeken en films. De vampier is levend noch dood. In de meeste verhalen slaapt hij overdag in een doodskist. Hij kan niet tegen de zon, knoflook, gewijde grond en wijwater. Een houten staak door het hart doet ook wonderen. Als je wordt gebeten en daarna het bloed van de vampier zelf krijgt, wordt ook jij vervloekt tot een eeuwig bloeddrinkend leven. Eén van de bekendste vampieren is Dracula, hij komt voor in meerdere verhalen. Enkele boeken waarin we deze bloedzuigers tegenkomen zijn:

 • De Vampier Van J.W. Polidori is een kort verhaal dat de voorloper werd van talloze vampierverhalen. Nadat rond 1818 de knappe Lord Strongmore met succes in de Londense society is verschenen, vraagt hij de rijke weesjongen Audrey (20) met hem op reis te gaan. Deze besluit echter in Italie alleen verder te reizen vanwege het gemene gedrag van de man. In Griekenland wordt het meisje waarop Audrey verliefd is door een vampier gedood. 
 • Dracula van Bram Stoker waarin Jonathan Harker een bezoek brengt aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië. Hij komt er al snel achter dat de graaf wel erg van mensenbloed houdt. Hij weet te ontsnappen. Helaas wordt een vriendin van zijn verloofde besmet door de graaf met alle gevolgen van dien. Ze zal transformeren. Is zij nog te redden?
 • Bezeten stad geschreven door Stephen King gaat over Ben Maers die na de dood van zijn vrouw terugkeert naar Jerusalem's Lot, het dorp waar hij is opgegroeid. Niet lang na zijn aankomst blijkt de stad te zijn overspoeld door ondoden die op het bloed uit zijn van de levenden. Is overleven wel mogelijk?
 • Interview with the vampire van Anne Rice waarin via een schokkende, ontroerende en erotisch geladen monoloog de vampier vertelt over zijn eerste tweehonderd jaren als levende dode. Hij vertelt over de nacht dat hij afscheid nam van het aardse leven en door de demonische Lestat werd ingewijd in de sinistere geheimen van het vampierdom

9de7002b65193c0119b49adae04c88ab.jpg

Frankenstein’s monster

Een tragisch monster met een gerimpelde huid die de bloedvaten, zwarte lippen, zwart haar en gele ogen nauwelijks verbergen. Op een regenachtige novembernacht in de late achttiende eeuw in Ingolstadt, Duitsland, werd hij gecreëerd door de medische student Victor Frankenstein. Het monster is op alle mogelijke manieren superieur aan de mens. Zijn brein heeft het potentieel om alle menselijke wezens te overtreffen, zijn zintuigen zijn veel sterker ontwikkeld. Het wezen kan sneller bewegen dan een adelaar op zijn vlucht en het heeft in zekere mate een helende factor en een verhoogde tolerantie voor pijn. Daarbij kan het overleven met een minimalistische hoeveelheid het voedsel en kan zich adapteren aan elke omgeving, met inbegrip van de Noordpool. Het monster is echter bang voor vuur en zijn eigen spiegelbeeld. In sommige verhalen is het monster mentaal onstabiel en heeft het een slechte coördinatie. Enkele boeken waarin we dit monster tegenkomen zijn:

 • Frankenstein van Mary Shelley waarin de geleerde Victor Frankenstein, bezeten van het idee het leven zelf te creëren, begraafplaatsen plundert en er in slaagt om met elektriciteit dode materie tot leven te wekken. Maar zijn mislukte creatie, door Frankenstein afgewezen en verstoken van menselijk contact, wil zijn maker en alles waar hij waarde aan hecht, vernietigen.
 • Het uur van Frankenstein van Brian W. Aldiss stelt de lezer voor aan de geesteskinderen van grootmeesters op het gebied van horror en fantasy. Topauteurs brengen een hommage aan Mary Shelley’s onvergetelijke Frankenstein, over de Zwitserse geleerde die de controle verliest over het afzichtelijke wezen dat hij zelf in het leven heeft geroepen.
 • Frankenstein in Baghdad van Ahmed Saadawi beschrijft hoe Hadi,vanuit de puin bezaaide straten van de door de VS bezette Bagdad Hadi menselijke lichaamsdelen verzamelt en ze aan elkaar naait om een ​​lichaam te maken. Hadi realiseert zich al snel dat hij een monster heeft gemaakt, eentje dat menselijk vlees nodig heeft om te overleven  

2fbbb3e89cd463d3e5a06af7462e2f95.jpg

Dr Jekyll en Mr Hide

Dr. Henry Jekyll is een gewaardeerd arts in Victoriaans Londen, die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en hij gaat ervan uit beide kanten in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Na lang experimenteren creëert hij een middel dat de slechte kant naar boven haalt en een tegengif om de goede kant weer de overhand te laten krijgen. Het duistere, kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Mr. Edward Hyde. Mr. Hyde is groot, sterk, maar ook monsterachtig lelijk. Het wordt steeds moeilijker om mr Hyde onder controle te houden. Als Mr. Hyde begaat hij misdaden die Dr. Jekyll normaal nooit zou plegen, en uiteindelijk komt het tot een afschuwelijke moord. Het tegengif, dat eerst zo goed zijn werk deed, wordt steeds minder effectief.  Zal het Dr Jekyll lukken zijn kwade ik onder controle te krijgen? Wat moet hij doen als de ingrediënten voor het tegengif niet meer voorhanden blijken te zijn? De lezer volgt het verhaal door de ogen van het personage Mr. Utterson, die lange tijd niet doorheeft dat hij zowel Dr. Jekyll als Mr. Hyde te zien krijgt, maar net als de lezer lange tijd niet op de hoogte is van het feit dat de beide heren één en dezelfde zijn. Lees hoe het verder gaat in De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll & Mr. Hyde geschreven door R.l. Stevenson.

c7684600dd8a2fc3ecc8c7b95c6aabd7.pngMummie

Een mummie is een menselijk of dierlijk lijk dat door balsemen en begraven op een zorgvuldige en respectvolle manier is geconserveerd. Ze zijn perfect om als monster te gebruiken. Door hun windsels komen ze op veel mensen als eng over. De monster-mummies zijn vaak op zoek naar wraak tegen degenen die hun graven hebben verontreinigd. Er wordt hen vaak bovennatuurlijke krachten toegekend. De exacte aard van deze krachten verschilt. Voorbeelden hiervan zijn: immuniteit tegen alle vormen van aanvallen of het wegzuigen van de levenskracht van stervelingen, tot meer bizarre en over-the-top-prestaties zoals beheersing van het weer of zwermen insecten. Sommige mummies worden tot leven gebracht door magische spreuken of vloeken op hun graven. Bij het geval van grafschennis mag de mummie pas weer in ruststand totdat de daders zijn gestraft en de gestolen schatten weer op hun plaats liggen. Andere meer conventionele zwakheden zijn kwetsbaarheid voor vuur of kou. Enkele boeken waarin we deze monsters tegen komen zijn:

 • The mummy van Max Allen Collins waarin bij toeval door een expeditie van schatgravers een tot dood veroordeelde priester uit een graftombe wordt bevrijd. Een wraakzuchtige mummie komt tot leven en dat heeft huiveringwekkende gevolgen…Is hij nog te stoppen?
 • Ramses the damned van Anne Rice dat vertelt over hoe Ramses De Tweede, opnieuw is opgewekt door het Levenselixir in het 20e-eeuwse Engeland, samen met de eens zo grote koningin Cleopatra. Tijdens hun speurtochten om het geheim van het elixer te ontdekken, worden ze achtervolgd door een mysterieuze aanwezigheid die nog ouder en krachtiger is dan zij, een koningin die de waarheid van hun onsterfelijkheid kan ontsluiten.
 • The Mummy's Revenge van Andrew Bealey waarin een oude Egyptische mummie terroriseert de Schotse adel en het is de taak van Billy en Charley om het te stoppen. Maar de mummie wordt bestuurd door de mysterieuze Sandman, die van plan is om een ​​kwaadaardig drankje te maken - met behulp van een menselijk hart!

a8b22313e74b194f68f1e26bb874d2f2.jpg

Grendel

De beschrijving van de Grendel is niet altijd eenduidig.Er zijn mensen die beweren dat het een trolachtig wezen is en anderen zien het meer als een beer en weer anderen beschrijven het als een soort reus. Allen zijn het er over eens dat het een bruut en bloeddorstig monster is dat mensen aanvalt, verscheurd en verorberd. Grendel wordt beschreven als een 'duivel uit de hel', woedend vanwege het gelach en het feestvieren dat hij hoort trekt hij er op uit om datgeen wat hem zo stoort voor altijd het zwijgen op te leggen. Enkele boeken waarin we de grendel tegenkomen zijn:

 • Grendel van John Gardner. Deze klassieke en veel geprezen hervertelling van Beowulf volgt het monster Grendel terwijl hij over mensen leert. Grendel is een bitterzoet verhaal, tegelijk humoristisch en verdrietig.
 • Heorot geschreven door Larry Niven waar op door aardmensen gekoloniseerde paradijselijke planeet Avalon, de kolonie wordt bedreigd door een monster dat de hoeveelheid mensen aardig uitdunt. De kolonisatie, wat zo mooi had moeten zijn, wordt een ware nachtmerrie.
 • Beowulf door J.R.R Tolkien. Het hier in proza vertaalde Oudengelse epos vertelt hoe Beowulf, held van de Zweedse Geaten, de Deense koning Hrothgar gaat helpen als de Denen worden bedreigd door het monster Grendel.

d520e14da2c03385ed2230e24e810921.jpgDe Hond van de Baskervilles

Temidden van de mist en de eenzaamheid van Devon's legendarische Dartmoor. schuilt een duivels kwaad. In de vorm van een helse hond voedt het zich met het trillende vlees van de erfgenamen van Baskerville Hall. Wanneer Sir Charles Baskerville dood op de wilde heide van Devon wordt gevonden met de voetafdrukken van een reusachtige hond in de buurt, wordt de schuld gelegd op een familievloek. Maar voordat dit wilde beest het vlees en het bloed van de nieuwste heer van het landhuis kan proeven, moet dit monster het opnemen tegen het brandende intellect van de meest krachtige vijand die het ooit is tegengekomen, de onvergelijkbare Sherlock Holmes. Wie zal als overwinnaar uit deze strijd komen? Lees het in De Hond van de Baskervilles geschreven door Arthur Conan Doyle.

Wat heb jij met de monsters uit vroegere tijden? Welke maakte dat jij niet kon slapen?
Reacties op: 7 x Klassieke monsters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Markus Heitz

Markus Heitz

De Duitse schrijver en journalist Markus Heitz (1971) werd geboren in Hombu...

Bram Stoker

Bram Stoker

Abraham Stoker (Dublin, 8 november 1847 – Londen, 20 april 1912) werd gebo...

Gesponsorde boeken