Magische bibliotheken I

op 27 september 2017 door

Wie van boeken houdt, houdt vast ook wel van plaatsen waar heel veel boeken zijn, oorden zoals de boekenwinkel of de bibliotheek. Kortom snoepwinkels met boeken. Wij van de Hebban Scifi/Fantasy club houden ook van bibliotheken, in het bijzonder die uitvoeringen waar een magisch randje aan zit. Of dat nu de lokatie is, de geheimzinnige bezoekers of omdat ze de meest absurde vorm hebben, dat maakt niet uit. Het blijft magisch en daarom heel aantrekkelijk om in weg te dromen.

Vandaag maken jullie kennis met drie bijzondere bibliotheken uit de fantasyboekenwereld:

Een bibliotheek in een gletsjer 

Diep verborgen in de Gletsjer van de Clayr bevindt zich een magische bibliotheek. De bibliotheek van de Clayr uit Garth Nix 886a4390050802eca4d7bab05b8aa248.jpgzijn boek Lirael is enorm groot en bevat alle kennis van het Oude Koninkrijk. Ze heeft de vorm van een nautilusschelp, één voortdurende tunnel die zich in een steeds nauwere spiraal naar beneden de berg in slingert. Wanneer je deze vanaf de bovenste regionen volgt, daal je duizenden voeten af tot onder de valleibodem. De spiraal vertakt zich bovendien in talloze gangen met kamers, zalen en vreemde ruimten. Ze zijn gevuld met profetieën van zieners, verslagen, kaarten, boeken over allerhande onderwerpen waaronder magie, eeuwenoude wapenarsenalen, kleding van vroegere generaties en van andere culturen, plantenkassen en met merkwaardige attributen waarvan niemand weet waar ze voor dienen. Een voorbeeld hiervan is het beeldje van de Ongemanierde Hond dat de metgezel wordt van Lirael, een bibliothecaresse. Net als elke bibliothecaris krijgt ze een magisch zilveren mes en een sleutel in de vorm van een magische armband. Ook ontvangt ze een zilveren fluitje en zilveren bal zodat ze hulp kan inroepen van anderen. Voor het geval zich in de oude Lagen van de bibliotheek problemen voordoen, heeft ze een opwindbare muis bij zich die hulp kan inroepen. In deze oude Lagen houdt men een gevaarlijk magisch wezen gevangen dat de Stilken wordt genoemd. Hij heeft grote scharen in plaats van onderarmen, een mond met dubbele rij tanden en zilverkleurige ogen waar een vreemd vuur in brandt. Hij staat vijandig tegen al het menselijk leven en het is bijna onmogelijk om hem te verslaan. Het is al heel moeilijk om het te kluisteren en gevangen te houden. Hij zou nooit mogen ontsnappen. Maar zeg nooit nooit.

De bibliotheek van Hiërophant

Voor de liefhebber van bibliotheken is er genoeg te genieten in Gif van Chris Wooding – als je tenminste geduld hebt, want pas halverwege het boek wordt het verhaal op zijn kop gezet en blijkt dat verhalen er een belangrijke rol in spelen. Elk Rijk – dat van de Elfen, van de Spinnen, van de Trollen, van de Geesten, van de Demonen… – heeft een eigen bibliotheek in het paleis van de Heer of Vrouwe. Via de bibliotheek kun je in elk ander Rijk komen. De ultieme bibliotheek is die van de Hiërophant, de menselijke meesterverhalenverteller die verhalen schrijft en wiens woord letterlijk wet wordt.
In de Grote Bibliotheek in het kasteel van de Hiërophant kun je meer boeken niet zien dan wel. De bibliotheek bestaat uit zeven niveaus die in elkaar overlopen. Het is makkelijk om te verdwalen in het doolhof van kromme gangen. De Grote Bibliotheek wordt niet door muren of door de grenzen van de Rijken beperkt. Ze strekt zich tot in het oneindige uit en bevat alle belangrijke verhalen vanaf het moment dat de Rijken ontstaan zijn. De biografen van de Rijken, die de verhalen verzamelen, hebben jaren training nodig om hun weg in de bibliotheek te leren vinden.
De boeken in de bibliotheek zijn magisch. Ze kunnen niet verbranden of in stukken gescheurd worden. Ze komen ook op magische wijze tot stand. De biografen kijken toe hoe de verhalen ontstaan, maar de boeken worden vanzelf geschreven. Dit gebeurt echter pas als het verhaal afgelopen is. Tot die tijd zijn de pagina’s leeg, omdat je geen half boek kan schrijven; een gebeurtenis kan immers al het voorgaande veranderen waardoor het een ander verhaal wordt. En in dit boek gebeurt dat dan ook.

De universiteitsbibliotheek

Elke universiteit heeft wel een bibliotheek. Een geheime universiteit voor magie die verborgen is in een echte universiteit zou er dan dus ook nog een moeten hebben. De Untraceable University, de school voor Magi die via magische doorgangen in Carnforth Park University te bereiken is, stelt hierin niet teleur. Er is een prachtige bibliotheek, mét een oude, humeurige bibliothecaresse. Helaas voor iedereen die wegdroomt bij de gedachte aan kasten vol boeken over toverspreuken en fantasywezens speelt de bibliotheek lang niet zo'n grote rol in De verborgen universiteit van Nathalie Koch als je misschien zou verwachten. Boeken zijn echter wel heel belangrijk in De erfenis van Richard Grenville, het eerste deel van deze trilogie.
Zowel de bibliotheek in de verborgen als die in de voor iedereen zichtbare universiteit dient regelmatig als studieplek voor Alexa. In het tweede boek gaat ze bovendien in de bibliotheek van Untraceable University op zoek naar boeken die haar meer informatie kunnen geven over haar vader en naar manieren om met hem in contact te komen. In De erfenis van Richard Grenville is de gewone bibliotheek bovendien de plaats waar ze Alan Matthews ontmoet, een docent die haar vader vroeger gekend heeft. Van hem krijgt ze hier een bijzonder boek.

Naar welke van deze drie bibliotheken zou je vandaag het liefst afreizen?Reacties op: Magische bibliotheken I

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Natalie Koch

Natalie Koch

Natalie Koch (1966) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en we...

Garth Nix

Garth Nix

De Australiër Garth Nix brak internationaal door met zijn fantasytrilo...

Gesponsorde boeken