7 x Wapens in fantasy en sciencefiction

op 07 mei 2017 door

In nogal wat fantasy en sciencefiction wordt flink gevochten. Strijd, zullen mensen ooit zonder kunnen? Helaas niet, maar het levert wel hele coole wapens op! De wapens van de toekomst en van de magische wereld zijn natuurlijk wel ietsje anders dan een doodgewone AK-47. We zetten de zeven meest bijzondere fantasywapens voor jullie op een rij.

e321d763455a99a07f3afbed349812a3.jpg1. Ooit gedacht, ik zou zo graag eens een planeetje willen slopen? Maar hoe vlieg ik dat aan? Elders in het universum hebben ze daar natuurlijk al lang een elegante, uiterst effectieve oplossing voor: de Death Star. Uitgevonden door het Galactisch keizerrijk (The Empire) is dit schitterende speeltje ter grootte van een kleine maan in staat om complete planeten uit te vagen. Zo af en toe vernietigen rebellen er één, maar dat leidt er alleen maar toe dat het keizerrijk al zijn inventiviteit inzet om een krachtiger exemplaar te bouwen... Kon je met de eerste Death Star net een piepklein planeetje klein krijgen, met Death Star II schiet je met gemak een heel planetenstelsel aan gort. En zo ontzettend milieuvriendelijk, werkt op pure zonne-energie!
Aanrader voor tirannen en milieudelinquenten die toe zijn aan net dat beetje meer uitdaging.

Star Wars Terugkeer van de jedi Timothy Kahn

33bf751f40d22045a139cd3dd3a0c606.jpg2. Soms werkt niets zo goed als een vlijmscherpe pijlpunt op je tegenstander gericht houden. En soms wil je je boog wel bij je hebben, maar zonder dat anderen direct doorhebben hoe dodelijk je bent. Om dit probleem op te lossen, bedenken de Grijze Jagers in De magiër van Macindaw een ontzettend inventieve oplossing: een meerdelige boog die naadloos in het zadel van Wills paardje Trek past. Als de nood hoog is, kan Will deze boog vliegensvlug monteren en zijn vijanden verbluffen met de schietkunsten van de Grijze Jagers.

De magier van Macindaw (Grijze jager boek 5) John Flanagan

3. Lichtsabel.... ok, geef maar toe, je hebt er ook zoeen van de Intertoys. Misschien maar beter ook, want the real deal is niet geschikt voor amateurs. Het vergt jarenlange training onder de hoede van een achteruitsprekende mentor om dat onder de knie te krijgen... en dan moet je er eerst nog een vinden. Hoe dan ook, de fantasyclub van 10 zou best wel een potje willen vechten met een lichtsabel. Maar dan misschien om te beginnen eerst met één exemplaar tegelijk...In iedere hand zo´n ding om mee rond te zwaaien is wat veel van het goede.... probeer dan maar eens je tegenstander te onthoofden zonder je eigen voeten eraf te slaan!

Erfgenaam van het rijk Timothy Zahn

0e5d183f82fc0f6f1668fd4f16c55597.jpg4. Zwaarden zijn voor sukkels! Als magiër heb je natuurlijk je toverstok: lichtgewicht, elegant en met veel betere special effects. Ook hier komt wel een beetje training bij kijken. Zo is het bijzonder gevaarlijk de benodigde spreuken verkeerd uit te spreken. En je toverstokje moet natuurlijk technisch wel in orde zijn, tenzij je voor lief neemt dat het in je gezicht ontploft of dat de spreuken op jouzelf gericht zijn zodat je zoals Ron Weasley ineens slakken uitbraakt als je praat. Maar als je een beetje nette toverstok op de kop kunt tikken en het toveren min of meer onder de knie krijgt, dan heb je ook wat!
Toe aan je eigen toverstok? Neem perron 13-en-een-half, en zorg je dat je in Diagon Alley South Side in Londen bij Ollivanders terechtkomt. Als het daar niet lukt, lukt het nergens. Nou ja, bij bol.com misschien....
Expelliarmus!

Harry Potter en de steen der wijzen J.K. Rowling

d00bed54800e8c41ef90b39d5280760c.jpg5. Voor wie uitgekeken is op slagvelden rond kastelen, in de ruimte of op andere doorsnee plekken, is er nanotechnologie. Kleine biots, minuscule wezentjes gemaakt uit DNA van kwal, spin en mens, die je via je gedachten bedient en via lists het lichaam van je slachtoffer binnenstuurt, meestal via de ogen. Eenmaal binnen kun je naar hartenlust je kwaadaardige werkzaamheden uitvoeren, tenzij er een team van je tegenstander hetzelfde lichaam binnendringt en je te lijf gaat met hun biots of nanobots, even kleine robotjes. Spannend genoeg, maar gelukkig zit jij tijdens het vechten gewoon ergens een colaatje te drinken. Een soort virtual reality gone real, vooral erg vervelend voor het menselijke slagveld van je keuze.

Bzrk Michael Grant

6. Tja...niet iedereen is een magiër en gewone stervelingen doen het met staal. Zwaarden zijn natuurlijk hoe dan ook effectief voor het betere hakken en moorden, maar een doorsnee fantasyzwaard heeft ook zo zijn speciale eigenschappen. Tot nut of wanhoop van zijn eigenaar.

1ca1d37af1d9f2f57d461a335ea97be4.jpga) Voor vrijwel iedereen zoiets als een briefopener (waar de dwergen hem dan ook voor gebruikten) maar voor hobbit Frodo precies de juiste maat om als zwaard te dienen: Sting. Met handige glow in the darkfunctie wanneer er slechteriken in de buurt zijn. Hoewel, niet altijd handig, want Sting werkt zo ook als een baken in de nacht voor de vijanden van de Hobbit en moet daarom soms in allerijl verborgen worden. Als het in zijn schede zit werkt het zwaard ook minder goed, waardoor het soms pas oplicht als Frodo zowat tegen zijn vijanden opbotst. Misschien handig om je bij te schijnen als je raak wilt slaan, een beetje zoals een boormachine met een lampje, maar als magisch wapen op zo'n moment niet bijster nuttig. Toch weet Sting ook het leven van Frodo regelmatig te redden.

In de ban van de ring Tolkien

b)Stormbrenger, het levende zwaard van Elric van Melniboné, beschikt over een hele krachtige magie, maar helaas, in ruil voor zijn fantastische kwaliteiten in het gevecht, vreet hij iedere keer een stukje van de ziel van Elric op. Terwijl Elric met de beste bedoelingen probeert om de rust en orde terug te brengen in zijn rijk Melniboné, maakt ieder gebruik van Stormbrenger hem een beetje gewetenlozer. Stormbrenger is dan ook niet zomaar een zwaard, maar een heuse demon. Door je eigen zwaard uitgelachen worden op je sterfbed; alle goede dingen komen met een prijs.

Elric van Melniboné Michael Moorcock

47087c4a5520e0db039e9ef90c9551c8.jpg7. Valyrisch staal is het ultieme materiaal voor wapens. Volgens de overlevering is het vuur van een draak samen met betoveringen nodig om dit staal te smeden, maar helaas is het procédé verloren gegaan. Dat maakt Valyrisch staal uiterst zeldzaam in de wereld van Een lied van vuur en ijs. Je herkent het aan het lichte gewicht van de wapens en het wat gerimpelde uiterlijk van het metaal. Ijs, het slagzwaard van Eddard (Ned) Stark, is al generaties in de familie. Het is wel een heel ironisch lot om dan met je eigen superwapen onthoofd te worden.

Het lied van vuur en ijs 1 - Het spel der tronen George R.R. MartinWat vinden jullie het stoerste fantasywapen en welk personage is hier de trotse bezitter van? Welk wapen zouden jullie zelf wel eens ter hand willen nemen?Reacties op: 7 x Wapens in fantasy en sciencefiction

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver. Hij is met name bekend om het schri...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Michael Grant

Michael Grant

Michael Grant is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid verwi...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...