7 x Monsterlijke virussen

op 21 maart 2020 door

In het kader van het #coronavirus, doen we vandaag een extra herhaling van ons Monsterlijke virussenartikel.Hou jullie taai en lees door! Wie weet halen we uit deze boeken wel overlevingstips!

Ga er maar eens aan staan. Wie kan je vertrouwen, waar kan je terecht? Wat als iemand die je liefhebt transformeert door een virus in iemand die het op jouw leven heeft voorzien? Een monster dat alleen nog maar wordt voortgedreven door een alles overheersende en niets ontziende honger? Boeken met monsterlijke virussen worden met grote regelmaat gelezen. Is het omdat het duistere, het monsterlijke, de mens van nature aantrekt of omdat men denkt dat er wellicht een kern van waarheid in zit? Hoe dan ook, als jouw interesse is gewekt, zijn hier een aantal boeken die hier zeker mee te maken hebben. Lees en huiver mee...

The Fireman - Joe Hill

Niemand weet precies wanneer het is begonnen of waar het is ontstaan. Een angstaanjagende nieuwe pest verspreidt zich als een lopend vuur door het hele land en treft steden één voor één aan: Boston, Detroit, Seattle. De artsen noemen het Draco Incendia Trychophyton. Het is een zeer besmettelijke, dodelijke spore die zijn gastheren markeert met mooie zwarte en gouden markeringen over hun lichaam om hen daarna in vlammen te laten uitbarsten. Miljoenen zijn besmet. Er is geen tegengif. Niemand is veilig. Niemand wist waar het virus vandaan kwam. FOX News beweert dat het door ISIS is losgelaten, met behulp van sporen die in de jaren tachtig waren uitgevonden door de Russen. MSNBC zegt dat bronnen aangeven dat het mogelijk is gemaakt door technici in Halliburton en dat het is gestolen door christelijke types die gefixeerd zijn op het boek Openbaring. CNN meldt beide partijen. Terwijl elke tv-zender de oorzaak bespreekt, verbrandt de gehele wereld. De zwangere schoolverpleegster, Harper Grayson, ziet op tv vele mensen verbranden, maar de eerste persoon die zij in real life echt ziet branden, is in de speeltuin achter de school. Het is vreselijk om te aanschouwen. Harper is vastbesloten te overleven en heeft daar alles voor over.

Metro 2033 - Dmitry Glukhovesky

Het is het jaar 2033. De wereld is gereduceerd tot puin. De mensheid is bijna uitgestorven. De half-vernietigde steden zijn door straling onbewoonbaar geworden. Buiten hun grenzen, zegt men, liggen eindeloze, uitgebrande woestijnen en de overblijfselen van versplinterde bossen. Overlevenden herinneren zich hoe het vroeger ooit was. Maar de laatste overblijfselen van de beschaving zijn al een verre herinnering geworden, een mythe en legende. Meer dan 20 jaar zijn verstreken sinds het laatste vliegtuig van de aarde is vertrokken. Verroeste spoorwegen leiden naar de leegte. De ether is leeg en de luchtgolven weerkaatsen naar een zielloos gehuil, waar voorheen de frequenties vol waren met nieuws uit Tokio, New York, Buenos Aires. De mens heeft rentmeesterschap over de aarde overgedragen aan nieuwe levensvormen. Gemuteerd door straling zijn ze beter aangepast aan de nieuwe wereld. De tijd van de mens is voorbij. Enkele tientallen duizenden overlevenden leven voort, niet wetende of zij de enigen zijn die op aarde zijn achtergebleven. Ze wonen in de metro van Moskou, de grootste schuilbunker ooit gebouwd. Het is de laatste toevlucht van de mensheid. Op de stations komen de mensen samen en delen ideeën, religies, waterfilters of de simpele noodzaak om een ​​vijandelijke inval te bedwingen. Het is een wereld zonder een morgen, zonder ruimte voor dromen, plannen en hoop. Gevoelens hebben plaatsgemaakt voor instinct, het belangrijkste is overleven. Overleven tegen elke prijs. VDNKh is het meest noordelijke bewoonde station op zijn lijn. Het was een van de beste stations van de Metro en is nog steeds veilig. Maar nu is er een nieuwe en verschrikkelijke bedreiging verschenen. Artyom, een jonge man die in VDNKh woont, krijgt de opdracht om naar het hart van de metro te gaan, naar de legendarische Polis, om iedereen te waarschuwen voor het vreselijke gevaar en om hulp te zoeken. Hij houdt de toekomst van zijn geboortestreek in handen, die van de gehele metro en misschien de van de resterende mensheid.

Ik ben een legende - Richard Matheson

Robert Neville leidt een eenzaam bestaan. Ergens in de toekomst is er een pandemie geweest die mensen heeft veranderd in vampierachtige wezens. Hij is nog de enige nog normale mens in de wijde omtrek. 's Nachts barricadeert hij zijn huis terwijl de ondoden voor zijn deur staan te wachten. Overdag gaat hij op jacht naar benzine voor zijn auto, naar proviand en naar slapende vampiers om ze een staak door het hart te jagen. De eenzaamheid en de herinneringen aan zijn overleden gezin vreten aan hem, maar op een dag komt hij plotseling een ander levend wezen tegen. Die vrouw blijkt echter onderdeel uit te maken van een gemeenschap. Een gemeenschap waar Robert zich niet thuis voelt en waar hij geen binding mee heeft. Het boek is verfilmd als I am Legend.

World War Z- Max Brooks

De Zombie-oorlog kwam ondenkbaar dicht bij het uitroeien van de mensheid. Max Brooks, bewaart de uit eerste hand vernomen ervaringen van de overlevenden uit die apocalyptische jaren. Hij reist door Amerika en over de hele wereld, van gedecimeerde steden die ooit bewoond waren met meer dan dertig miljoen zielen, naar de meest afgelegen en onherbergzame gebieden van de planeet. Hij neemt de getuigenissen op van mannen, vrouwen en soms kinderen die oog in oog kwamen te staan ​​met de overlevenden en de ondoden. World War Z is het resultaat. Het is een document dat de diepste angsten en afschuwelijke gebeurtenissen overbrengt. Maar daarnaast ook de onuitroeibare geest van verzet en overlevingsdrang. De rauwe, angstige en heftige getuigenissen variëren van het beruchte dorp New Dachang in China, waar de epidemie begon met de twaalf jaar oude Patiënt Zero, naar de noordelijke bossen waar men een vreselijk en tijdelijk toevluchtsoord zocht in de kou. Patient Zero stond aan het begin van een gruwelijke pandemie die zich door illegale orgaanhandel razendsnel heeft verspreid over de gehele wereld. Deze onschatbare kroniek geeft inzicht in de impact en duur van de Zombie-oorlog.

De oversteek - Justin Cronin

Het verhaal begint met de 6-jarige Amy die door het noodlot wordt gescheiden van haar moeder. Zuster Lacey, een non, ontfermd zich over Amy. Ondertussen is de Amerikaanse overheid bezig met een geheim project, waarbij twaaf zware criminelen de kans krijgen aan de doodstraf te ontsnappen als zij meedoen met het experiment. Uiteindelijk krijgt de overheid ook Amy te pakken en zij wordt bij dit experiment betrokken. Maar dan breken de proefpersonen uit en het virus waarmee zij zijn behandeld heeft hen zodanig veranderd dat zij zeer kwaadaardige wezens zijn geworden met een onverzadigbare honger, waarbij zij iedereen die op hun pad komt vernietigen en één op de tien besmetten om hun leger van viralen te vergroten. Amy weet met behulp van Wolgast te ontsnappen. Zij reageert anders op het virus dan de twaalf en is geen gevaar voor de mens. Wolgast neemt haar mee de bossen van Oregon in, waar zij weten te overleven. Amy wordt niet ouder of ziek, Wolgast wel en na een wanhopige poging van de leiders van het land om de virale te vernietigen, komt Amy alleen te staan. Honderd jaar later is de beschaving die wij kennen vernietigd, er is een kleine ommuurde kolonie waarin een ieder zijn taak heeft. Waar de nacht licht wordt gemaakt om de viralen op een afstand te houden. Waar men altijd waakzaam is om te overleven. Dan verschijnt er een jonge vrouw, zij kan niet praten, niemand weet wie zij is. Voor een kleine groep uit de kolonie, is het duidelijk dat zij een belangrijke rol speelt in het geheel. Ze besluiten om de reis te maken naar waar het allemaal begon, daar waar de experimenten hebben plaats gevonden.

Monster eiland - David Wellington

Het is een maand na een wereldwijde ramp. De meest "ontwikkelde" landen van de wereld zijn gevallen tot zombie naties. Slechts een kleine hoeveelheid van de mensheid overleeft op plaatsen waar men krachtige wapens tot de beschikking heeft, zoals Somalië. In New York City lopen de doden de straat op, gedreven door een onverzadigbare honger naar alles wat leeft. Een van hen is anders; hoewel hij hun begeerten deelt, heeft hij zijn menselijke intelligentie behouden. Gary Fleck is ooggetuige van het einde van de wereld en misschien wel het kwade genie erachter. Van de andere kant van de planeet heeft een kleine maar zwaar bewapende groep van schoolmeisjes-soldaten maar één doel: een experimenteel vaccin bemachtigen dat mogelijk de ernstig zieke mama Halima, de drijvende kracht achter de Vrije Vrouwenrepubliek van Somalië, het leven kan redden. Dekalb, een voormalige wapeninspecteur van de Verenigde Naties, leidt hen als hun lokale gids. Ze denken dat ze op alles voorbereid zijn. Aangekomen op Monster Island zullen ze merken dat er nog iets ergers is dan als levende dode door het leven te moeten gaan, terwijl Gary leert wat de echte prijs van overleven is.

Feed - Mira Grant

In 2014 hadden we kanker genezen. We hadden de verkoudheid verslagen. Maar door de manier waarop we dat deden, creëerden we iets nieuws, iets verschrikkelijks dat niemand kon stoppen. De infectie verspreidt zich, het virus blokkeert lichaam en geest met één, niet te stoppen commando: FEED. Nu, twintig jaar na de Rising, zoals begin van het virus wordt genoemd, zijn bloggers Georgia en Shaun Mason op het spoor van het grootste verhaal van hun leven, namelijk de duistere samenzwering achter de besmetting. De waarheid zal aan het licht komen, zelfs als het hen doodt.

Mocht je graag willen lezen over Nederlandse situaties, dan kijk eens of Quarantaine van Erik Betten geen optie is?

Welk virus bezorgt jou koude rillingen? Heb je nog een mooie aanvulling?Reacties op: 7 x Monsterlijke virussen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Dmitry Glukhovsky

Dmitry Glukhovsky

Dmitry Glukhovsky (1979) is een Russische journalist en schrijver. Hij is gebore...

Richard Matheson

Richard Matheson

Richard Burton Matheson (Allendale (New Jersey), 20 februari 1926 – Calabasas ...

Max Brooks

Max Brooks

Max Brooks (1972) is de zoon van de Amerikaanse acteur en filmregisseur Mel...

Justin Cronin

Justin Cronin

Justin Cronin (1962) is geboren en getogen in New England in de Verenigde Staten...