7 x Woestijnen

op 07 juni 2019 door

De officiële datum is al een aantal keer verschoven, maar onlangs kwam het derde deel uit van Bradley P. Beaulieu’s fantasy-trilogie Het Lied van het gebroken zand. Om in de sfeer en de stemming te komen is deze 7x gericht op de setting van de trilogie. Namelijk de dorre, droge woestijn, waar het overdag bloedheet is, maar de nachten ijskoud kunnen zijn. Waar men wordt geteisterd door zandstormen en waar water schaars is. Uiteraard beginnen we met de inspiratie van dit artikel. De drie boeken van Het lied van het gebroken zand, waarin Beaulieu ons meeneemt naar een een enorme woestijn waarin Nomadische stammen leven, waar men zich verplaatst via zandschepen en skiffs. Daarna volgen nog zes andere boeken die met de woestijn te maken hebben. Neem een koel drankje, zoek een plekje in de schaduw en ga er lekker voor zitten.

12 Koningen van Sharakhai - Bradley Beaulieu

Sharakhai, de grote stad van de woestijn, centrum van handel en cultuur, wordt sinds onheuglijke tijden geregeerd door twaalf koningen. Zij zijn wreed, meedogenloos, krachtig en onsterfelijk. Met hun leger van Zilversperen, hun elite gezelschap van Klingmaagden en hun heilige verdedigers, de angstaanjagende Asirim, verdedigen de Koningen hun posities als onbetwiste, onoverwinnelijke heren van de woestijn. Er is geen hoop op vrijheid voor degenen onder hun heerschappij. Of zo lijkt het, totdat Çeda, een dappere jonge vrouw uit de sloppenwijken van het westen, de wetten van de Koningen trotseert door naar buiten te gaan in de heilige nacht van Beht Zha'ir. Wat ze die avond leert, zet haar op een pad dat slingert tussen de verschrikkelijke waarheden van de mysterieuze geschiedenis van de koningen en de verborgen raadsels van haar eigen verleden. Samen zouden deze geheimen eindelijk de ijzeren greep van de macht van de Koningen kunnen doorbreken, tenminste ,als de Koningen haar niet eerst vinden.

Bloed op het Zand - Bradley P. Beaulieu

Çeda is inmiddels een Klingmaagd en in dienst van de Koningen van Sharakhai. Ze wordt op geheime missies gestuurd om hun heerschappij te bevestigen en te bevorderen. Ze kent de duistere geschiedenis van de Asirim, die honderden jaren geleden tot slavernij werden gedwongen door de Koningen. Als klinkmaagd en door haar verleden is zij verbonden aan de Asirim, ze voelt hun pijn als die van haarzelf. De Asirim willen van hun ketenen worden verlost en Çeda kan hen hierbij helpen. Maar na de overwinning behaald door de Maanloze Horde op het paleis van één van de Koningen, willen de Koningen wraak. Onrust verspreidt zich als een plaag, iets dat Emre en zijn nieuwe bondgenoten in de Maanloze Horde hopen te kunnen gebruiken, maar met de Koningen en hun door god gegeven krachten en de Klingmaagden en hun dodelijke ebonieten zwaarden, is de kans hierop erg klein. Wanneer Çeda en Emre een samenzwering van de bloedmagiër Hamzakir ontdekken, varen ze door de woestijn om de waarheid te achterhalen en wordt een verwoestend geheim onthuld, een die de macht van de gehate en gevreesde Koningen zou kunnen vernietigen. Maar als Çeda niet leert om te gaan met de verschuivende machtswisselingen in Sharakhai en de groeiende woede van de Asirim die haar dreigt te overweldigen, zijn alle inspanningen voor niets.

Een Sluier van Speren - Bradley P. Beaulieu

De nacht van Ontelbare Zwaarden was een bloedige strijd die de bijna het einde betekende van de heerschappij van de onsterfelijke Koningen van Sharakhai. Wanneer Çeda ternauwernood aan het gevecht ontsnapt en de woestijn in vlucht, neemt ze de geheimen die ze leerde terwijl ze zich voordeed als een Klingmaagd met zich mee. De belangrijkste hiervan is de connectie tussen haar en de Asirim, de angstaanjagende onsterfelijke slaven van de koningen. De Asirim zijn de overlevenden van de legendarische dertiende stam, mannen en vrouwen wier leven werd gebruikt zodat de Koningen hun krachten konden behouden. Tot grote vreugde van Çeda verzamelen de verspreide overlevenden van de dertiende stam zich in de woestijn en vormen een nieuwe stam. Hun bestaan ​​wordt echter bedreigd door de Koningen, die voor niets stoppen om de dertiende stam vernietigen, voor eens en altijd. Wanhopig keert Çeda terug naar Sharakhai, in de hoop de ketenen van de tot slavernij gemaakte Asirim te verbreken en de stam te redden. Daar ontdekt ze al snel dat het ooit verenigde front van de Koningen afbrokkelt. De Koningen strijden met elkaar om controle over de stad en de woestijn daarbuiten. Çeda is van plan dat in haar voordeel te gebruiken, maar wie kan ze vertrouwen? Ieder van hen zou haar net zo gemakkelijk kunnen verraden als zij hun medekoningen verraden. Ondertussen bereiden de Koningen van Sharakhai zich voor op een grootse strijd die het lot van iedereen kan bepalen.

Rebel in de woestijn - Alwyn Hamilton

Stervelingen heersen over de woestijnnatie Miraji, maar mythische beesten zwerven nog door de wilde en afgelegen gebieden, en het gerucht gaat dat ergens Djinn nog steeds hun magie uitvoeren. Voor mensen is het een meedogenloze plek, vooral als je arm, wees of vrouwelijk bent. Amani Al'Hiza is alle drie. Ze groeit op in Dustwalk. Het woestijnzand zit in haar botten. Maar ze wil ontsnappen. Het is veel meer dan een wens, het is een behoefte. Dan ontmoet ze een knappe en mysterieuze buitenlander zonder naam in een schietwedstrijd en ziet hem als de perfecte ontsnappingsroute. Maar waarheen? De woestijnvlaktes zijn vol gevaar. Zand en bloed vermengen zich en de vijanden van de Sultan zijn in opkomst.

De Schroeiproeven - James Dashner

Een weg vinden uit het Labyrint had de oplossing moeten zjin. Thomas was er zeker van dat ontsnappen uit het doolhof betekende dat hij en de andere overlevenden hun leven terug zouden krijgen. Maar wat voor leven, dat wist niemand. De aarde is een woestenij. Regering en orde zijn uiteengevallen en hebben de mensen tot moorddadige waanzin gedreven door de zeer besmettelijke ziekte die bekend staat als de Vuring. De besmette mensen zwerven door de afbrokkelende steden op zoek naar hun volgende slachtoffer. Als iemand van de groep wordt getroffen door de Vuring, moeten Thomas en de rest van de groep zich binnen twee weken 150 kilometer noordwaarts verplaatsen. Daarbij moeten ze een verbrand deel van de aarde, de Schroei, oversteken op weg naar het Toevluchtsoord om daar op zoek te gaan naar een geneesmiddel. Vriendschappen worden op de proef gesteld. Er is geen hulp. Voor wie het niet haalt, wacht onherroepelijk de dood.

The Desert Spear - Peter V. Brett

Als de zon ondergaat behoort de nacht tot vraatzuchtige demonen. De slinkende bevolking wordt gedwongen zich aan oude en halfvergeten symbolen van macht te klampen. Deze symbolen kunnen de demonen op afstand houden, maar legendes vertellen over een verlosser: een generaal die de demonen versloeg. Die tijden, als ze ooit al hebben bestaan, zijn allang verleden tijd. De demonen zijn terug en de terugkeer van de Verlosser is gewoon een mythe, toch? Ahmann Jardir, heeft de oorlogszuchtige woestijnstammen van Krasia gesmeed tot een demonenmoordend leger. Hij heeft zichzelf tot Shar Dama Ka, de Verlosser, uitgeroepen en hij draagt ​​oude wapens, een speer en een kroon, die geloofwaardigheid verlenen aan zijn bewering. Beëdigd om het pad van de eerste Verlosser te volgen, is hij naar het noorden gekomen om de verspreide stadstaten van de groene landen samen te brengen in een oorlog tegen demonen. Maar de noorderlingen eisen hun eigen Verlosser op. Zijn naam was Arlen, maar nu kennen ze hem allemaal als de Warded Man: een donkere, verboden figuur wiens huid is getatoeëerd met symbolen die zo krachtig zijn dat deze hem tot een demon maken. De Warded Man ontkent dat hij de Verlosser is, maar zijn daden spreken meer dan woorden, want hij leert mannen en vrouwen om hun angsten onder ogen te zien en sterk te staan ​​tegen de wezens die hen al eeuwenlang pijnigen. Eens waren de Shar'Dama Ka en de Warded Man vrienden. Nu zijn het felle tegenstanders. Terwijl oude loyaliteiten worden getest en nieuwe allianties worden gesmeed, zijn allen zich onbewust van het verschijnen van een nieuwe soort demonen, intelligenter en dodelijker dan ooit.

Roos van de profeet 1 - Het bevel van de zwerver - Weis & Hickman

Sinds de dageraad der tijden hebben Goden geheerst over het universum. Elke God was oppermachtig op zijn eigen terrein. Nu heeft één van hen de machtsbalans verstoord, waardoor alle anderen moeten vechten voor hun plek in de nieuwe orde. Als de God der Woestijn, Akhran de Zwerver, beveelt dat twee volkeren zich verenigen ondanks hun eeuwenoude rivaliteit, zijn ze in eerste instantie woedend. Maar ze dienen te buigen voor Gods wil. De koppige prins Khardan en de onbezonnen prinses Zohra moeten met elkaar in het huwelijk treden om hun mensen te bevrijden van het juk van Quar, de God van Werkelijkheid, Wet en Hebzucht. Maar wat als Khardan en Zohra elkaar bedriegen? Wat als het zwakke verbond geen stand kan houden voordat de legendarische Roos van de Profeet zal gaan bloeien? Khardan en Zohra binden de strijd aan tegen de machtige legioenen van de kwade Amir. En geheel onverwacht schaart de verbannen tovenaar Mathew zich aan hun zijde. Zullen zij een kans maken tegen de kwade Amir?

Duin - Frank Herbert

Melange is het meest waardevolle en zeldzaamste element in het universum; een medicijn dat alles doet, van het vergroten van de levensduur van een persoon tot het mogelijk maken van het reizen tussen werelden. En het kan alleen op één enkele planeet worden gevonden: de onherbergzame woestijnwereld Arrakis. Degene die Arrakis bestuurt, beheert het kruid. En wie het kruid beheert, bestuurt het universum. Wanneer de keizer het rentmeesterschap van Arrakis overbrengt van het nobele huis Harkonnen naar huis Atreides, vechten de Harkonnens terug en vermoorden Hertog Leto Atreides. Paul, zijn zoon en Lady Jessica, zijn concubine, vluchten de woestijn in. Op het punt van de dood worden ze gered door de inheemse bevolking van Arrakis, die de tweede grote bron van Arrakis controleren: de reuzenwormen die graven onder de brandende woestijnzanden. Om zijn vader te wreken en Arrakis uit de Harkonnens te heroveren, moet Paul het vertrouwen van de inheemse bevolking verdienen en een klein leger leiden tegen de ontelbare krachten die tegen hen zijn uitgelokt. Zijn queeste zal het universum veranderen.

Reign the EarthA.C. Gaughen

Shalia is een trotse dochter van de woestijn, maar na jaren van verwoestende oorlogen met het aangrenzende koninkrijk zijn haar mensen wanhopig op zoek naar vrede. Bereid om haar vrijheid te ruilen om de veiligheid van haar familie te garanderen, Shalia wordt Queen of the Bonelands. Maar ze leert al snel dat haar man, Calix, alleen gemotiveerd is door zijn verlangen om de Elementae-mystieke mensen die de aarde, wind, lucht en vuur kunnen beheersen uit te roeien. Nog verontrustender zijn de gevoelens van Shalia voor de broer van haar man, die een macht over de aarde ontketent waarvan ze nooit wist dat deze ze bezat. Een kracht die haar zou kunnen laten doden. Naar aanleiding van geruchten over een opstand tegen Calix moet Shalia kiezen tussen de laatste kans op vrede en haar eigen toekomst als elementae.

Ben jij ook fan van Het Lied van het gebroken zand? Welke boeken heb je al gelezen? Natuurlijk zijn ook deze keer aanvullingen weer van harte welkom.

Reacties op: 7 x Woestijnen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

James Dashner

James Dashner

James Dashner (1972) werd geboren in Georgia en woont nu met zijn vrouw en vier ...

Weis & Hickman

Weis & Hickman

Margaret Weis en Tracy Hickman vormen het succesvolste Amerikaanse schrijverstea...

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-...

Gesponsorde boeken