7x Boeken met een leesteken

op 07 april 2020 door

In deze 7x spenderen we wat tijd aan een van de categorieën die je wellicht over het hoofd hebt gezien: die van de categorie boeken met een leesteken. Zo op het eerste oog denk je: niet zo moeilijk, maar als je verder zoekt, is het zo waar toch best pittig.

Van de gebruikte leestekens, komt de komma het meest voor, gevolgd door het vraagteken, de punt, uitroepteken en het &-teken. Wat sporadischer zijn de dubbele punt, de puntkomma, aanhalingstekens en de computertekens @,#. Als we de Accent aigu, accent grave, accent circonflexe, trema’s en Umlauten ook meetellen dan komen we echt een heel eind. Subtitels laten we even buiten beschouwing, dan is er geen sport meer aan. V€€l l€€$p!€zi€R!

Huis van aarde & bloed – Sarah J. Maas

De nieuwe serie van wereldwijde bestsellerauteur Sarah J. Maas en gelijk een wat zeldzamer leesteken. Crescent City is een bruisende, moderne stad waar mensen en magische wezens op gespannen voet met elkaar samenleven. De stad strekt zich uit in zeven districten, van het knusse stadshart en chique woonwijken, tot duistere uithoeken en de beruchte markt waar van alles te koop is, van vers vlees tot smokkelwaar.
In de stad maken vier huizen de dienst uit. Bryce Quinlan – half mens, half Fae – behoort tot het huis van aarde & bloed, net als alle andere mensen, dieren, heksen en Fae. Samen met haar vrienden geniet ze volop van alles wat Crescent City te bieden heeft. Maar als de stad wordt getroffen door een wrede moord, komt er abrupt een einde aan haar zorgeloze leven. Bryce krijgt de opdracht de dader te ontmaskeren, samen met de beruchte huurmoordenaar Hunt Athalar. Maar hun verwoede poging het mysterie op te lossen, zet meer in beweging dan ze lief is.

Dromen androïden van elektrische schapen? Do androids dream of electric sheep?

Oftewel Bladerunner, dat is natuurlijk de bekendere titel. Lees je toevallig Bladerunner, dan mag je deze categorie ook afvinken, want de oorspronkelijke titel is Do androids dream of electric sheep?

Op een langzaam ontvolkende Aarde krijgt een androidenjager opdracht achter zes kunstmensen aan te gaan, en dan verzeilt hij in boosaardig komplot. De sf-romans van Philip Dick behoren tot de beste en ook de vreemdste in het genre. Hij is vooral, en met name in dit boek, gefascineerd door relaties tussen mensen en kunstmatige scheppingen, van elektronische schapen tot androiden, en de invloed die ze op elkaar uitoefenen.

De 7 van Stephen

Mr. Mercedes, Dr. Sleep , Gwendy’s knoppenkist of Salem’s lot. Stephen King schrijft heel veel boeken en van leestekens heeft hij ook kaas gegeten. De bestsellers zoals Mr. Mercedes en Dr. Sleep ken je wellicht al, maar kende je Aardedonker, zonder Sterren of Harvey’s droom uit Na zonsondergang al? Wellicht zijn deze kortere verhalen dan leuk om deze categorie mee af te vinken.

De drietand, de heks of de draak

De drietand, de heks en de draak van Christopher Paolini is een doorlopend verhaal met Eragon in de hoofdrol. Eindelijk leren we hoe het hem vergaat na het einde van Erfenis. Eragons avonturen worden afgewisseld met uitstapjes naar andere werelddelen en uittreksels uit manuscripten, waaronder de memoires van de onvergetelijke heks Angela de kruidenvrouw, geschreven door haar inspirator Angela Paolini.

Predator’s gold

In het Nederlands is het niet met een leesteken, maar als je de Engelse versie leest tel die hartstikke mee! In dit adembenemende vervolg op zijn bekroonde en verfilmde Mortal Engines dompelt Philip Reeve lezers opnieuw onder in een meedogenloze en angstaanjagend geloofwaardige wereld waarin steden elkaar opeten, verraad heel gewoon is en loyaliteit de enige overlevingskans biedt.

Bondgenoten & verraders

In het tweede deel van Patty van Delfts spannende trilogie Drägan Duma volgen gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Verlies, moed, verdriet en haar moeilijke relatie met Skylar veranderen het examenjaar van de zestienjarige Jill in een chaotische achtbaan van belevenissen. De trema zorgt voor een dubbele normering en het is natuurlijk extra leuk dat het van eigen bodem is.

Button, button

Horrorauteur Richard Matheson bekend van What dreams may come? en I am legend schreef een kort verhaal voor notabene The Playboy in 1953. Tientallen jaren daarna werd het ook een aflevering in The Twilight Zone en later werd dit verhaal verfilmd tot The Box met Cameron Diaz. Wat zou jij doen als je elke keer dat je op een knop drukt, je 50.000 dollar krijgt, maar dat er iemand sterft die je niet kent?

Welk boek met een leesteken ga jij lezen?Reacties op: 7x Boeken met een leesteken

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken