7 x Een ode aan de Notre Dame

op 07 mei 2019 door

Het zal niemand zijn ontgaan, de brand die een groot gedeelte van de Notre Dame in Parijs heeft verwoest. Velen van ons hebben een bepaalde binding met deze prachtige kathedraal. Het is een boegbeeld van de stad, wereldwijd bekend en een bedevaartsoord voor velen. Ook ik heb herinneringen aan dit prachtige gebouw met zijn waterspuwers en luchtbogen. Vandaar 7 x een ode aan de Notre Dame. Dat wil zeggen 7 boeken waarin een kathedraal of een kerk een belangrijke rol speelt. Uiteraard beginnen we met de Notre Dame. Lees je mee?


De klokkenluider van de Notre Dame - Victor Hugo

De Notre Dame speelt een centrale rol in dit verhaal. De meeste gebeurtenissen vinden plaats in en om de kathedraal. In de gewelfde gotische torens van de Notre Dame leeft Quasimodo, de gebochelde klokkenluider. Hij wordt bespot en gemeden vanwege zijn uiterlijk. Alleen Esmerelda, een mooie zigeunerdanseres, heeft medelijden met hem. Quasimodo verliest zijn hart aan de mooie en lieve Esmeralda. Maar hij is niet de enige, Esmeralda verovert de harten van veel mannen, waaronder die van kapitein Phoebus en Pierre Gringoire. De sinistere aartsdeken Claude Frollo heeft ook zijn oog op het mooie meisje laten vallen en wanneer ze zijn wellustige aanpak afwijst, komt Frollo met een complot om haar te vernietigen. Quasimodo is de enige die dat kan voorkomen. 

Nimmernacht - Jay Kristof

In Jay Kristoff’s Nimmernacht speelt de Rode kerk een zeer belangrijke rol. De Rode Kerk is de meest gevreesde moordenaarscultus van de Republiek. Hoewel het een ketterij is, heeft de organisatie een akkoord bereikt met verschillende autoriteiten in de Republiek Itreya. Het is algemeen bekend onder beschermheren, degenen die de moordenaars van de Rode Kerk in dienst hebben, dat de moordenaars opereren onder een gedragscode die bekend staat als de Rode Belofte. Mia Corvere wil wraak nemen op de mensen die haar familie hebben ontnomen en wil daarom worden opgeleid tot moordenaar. Mia is zestien als zij zichzelf moet bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben. Dodelijke beproevingen wachten op haar in de zalen van de kerk: messen en vergiften, verraad en de dood. Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar en ze nemen al haar angsten weg.

Koning van Katoren - Jan Terlouw

Stach wordt geboren in de nacht dat de oude koning overlijdt. Hij wordt, zo goed en zo kwaad als het kan, opgevoed door zijn oom Gervaas die de dienaar van de koning was. De koning had geen kinderen en daarom grijpen na zijn dood zes zure ministers de macht Ze beloven dat ze een nieuwe koning zullen aanstellen, maar er gebeurt niets. Zeventien jaar later regeren deze zes ministers het land Kantoren nog steeds. Stachs oom Gervaas, die na de dood van de koning voor de ministers is gaan werken, regelt voor Stach een afspraak bij de ministers als wens in verband met zijn 50-jarig jubileum als dienaar in het paleis. Stach vraagt de ministers wat je moet doen om koning te worden. De ministers willen hun heersende positie niet graag opgeven. Ze zijn het met elkaar oneens welke maatregel er tegen Stach moet worden genomen. Stach moet zeven onmogelijke opdrachten uitvoeren. Eén van die opdrachten betreft de schuifelende kerken van Uikumene. Deze bewegen uit zichzelf voorwaarts en verpletteren alles wat zich op hun weg bevindt: huizen, bomen en mensen en zelfs de woning van de burgemeester. Stach krijgt de opdracht om de kerken te stoppen.

Het spel der tronen - George R.R. Martin

In Het Spel der Tronen komt de Grote Sept van Baelor voor het eerst voor. Het gebouw staat bovenop Visenya's Hill in King's Landing. Het bestaat uit de traditionele zevenzijdige structuur, zij het op een enorme schaal, met zeven slanke torens met daarboven kristallen. Er is een groot plein voor de sept, vanwaar de High Septon de massa's kan aanspreken. De massieve koepel en torens van de Grote Sept van Baelor zijn overal in de stad te zien, maar niet op het uitgestrekte platteland dat ervoor heeft betaald. Zijn zeven klokken zijn tot aan Dragonstone te horen wanneer een koning sterft. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, worden zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen. Niet wetende dat zijn bloed de trappen voor de Grote Sept rood zullen kleuren. Terwijl aan de andere kant van de hoge ijsmuur die de noordgrens van het koninkrijk sinds mensenheugenis beschermt, zich een lang vergeten vijand roert.

To say nothing of the dog - Connie Willis

In het boek To say nothing of the dog, geschreven door Connie Willis komen we de Coventry Cathedral tegen, ook wel bekend als de Kathedraal van St. Michael gesitueerd in Coventry, Engeland. In het jaar 1888 pendelt Ned Henry tussen de jaren veertig en de moderne tijd terwijl hij onderzoek doet naar de kathedraal van Coventry voor een cliënt die geïnteresseerd is in de wederopbouw, maar als het tijdcontinuüm wordt onderbroken, moet Ned zich storten om de zaken recht te zetten. Maar dat valt niet mee als je een door tijdreizen veroorzaakte jetlag hebt.

The Clockwork Cathedral - Heather Blackwood

De Clockwork Cathedral, de jongste van Absalom's Great Schools, is gespecialiseerd in de studies van machinebouw en constructies. De kathedraal bevindt zich in het Merchants 'Quarter, in het district The Coins van Absalom. De kathedraal zelf is een uurwerkapparaat dat lijkt op een duizendpoot. Een klokkentoren stijgt op van wat de "achterkant" van de duizendpoot zou zijn. De muren bestaan ​​uit ijzeren beplating, gotische bogen, bewegende gewrichten en duizenden versnellingen. Het interieur bestaat uit een enkele gang verdeeld in segmenten door gigantische, hefboomtandwielen en ondersteund door smeedijzeren schuifbeugels. Deze tandwielen worden aangedreven door de klokkentoren en bewegen en veranderen regelmatig, waarbij ze de grootte en toegankelijkheid van elk van de academische kamers aanpassen. Medische studente Felicia Sanchez probeert een gewonde man te helpen wanneer ze door een time-rip glijdt en in het New Orleans van de 19e eeuw belandt. De enige persoon die haar thuis kan krijgen, is professor Seamus Connor. Met de hulp van een plaatselijke straatjongen ontdekken ze dat hun problemen dieper gaan dan alleen Felicia terugbrengen naar haar eigen tijd. De drie moeten de geheimen van een stoommachine ontrafelen die te maken heeft met de Clockwork Cathedral. Kunnen zij dit mysterie ontrafelen voordat duizenden de dood zullen vinden?


Pilaren van de Aarde - Ken Follett

Dit is het verhaal van Philip, prior van Kingsbridge, een vrome en vindingrijke monnik die is gedreven om de grootste gotische kathedraal te bouwen die de wereld heeft gekend. Maar ook van Tom, de metselaar die zijn architect wordt, een man verdeeld in zijn ziel, van de mooie, ongrijpbare Lady Aliena die achtervolgd wordt door een geheime schaamte en van een strijd tussen goed en kwaad. De bouw van de kathedraal staat centraal. Deze gaat namelijk niet vanzelf en zal een zeer lange tijd in beslag nemen


Heb jij de Notre Dame ooit bezocht en wat is jouw mooiste herinnering? Ken je deze boeken al, welke heb je gelezen? Noem gerust aanvullingen. Die zijn zeer welkom.

Reacties op: 7 x Een ode aan de Notre Dame

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is vooral bekend als politicus en bestuurder, voormalig parti...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Ken Follett

Ken Follett

Ken Follett (1949) is een Britse auteur van thrillers en historische romans. Hij...

Gesponsorde boeken