7x Fantastische natte voeten

op 07 april 2021 door

Klimaatverandering, een grote inspiratiebron voor vele verhalen. Het heeft zelfs een eigen stroming binnen de Science Fiction, Cli-fi(Climate Fiction). Meer weten over deze stroming lees het artikel over Cli-fi.  In de 7x van deze maand zeven boeken over de natte consequenties van de roofbouw op onze Aarde. Water in al zijn vormen die het leven van de mens hevig beïnvloed.

De nieuwe ijstijd van Kim Staley Robinson
Washington D.C. is volledig overstroomd, grote delen van San Diego zijn in zee gespoeld. Alles waar Frank Vanderwal van de National Science Foundation en zijn collega?s bang voor waren, heeft plaatsgevonden. En nu kijkt heel de wereld naar hen om deze ramp te keren. Maar op grote afstand van Washington vindt een nog veel extremere klimaatsverandering plaats. Door het smelten van de poolkappen is de Golfstroom tot stilstand gebracht en nu is er een nieuwe ijstijd op komst. De laatste keer, 11.000 jaar geleden, was hier slechts drie jaar voor nodig??

Vlieggedrag van Barbara Kingsolver
De jonge, bijdehante Dellarobia had ooit dromen en ambities, totdat ze zwanger werd en op haar zeventiende trouwde. Twaalf jaar later, ongelukkig met haar armoedige leven op een boerderij in het oosten van de Verenigde Staten, staat ze op het punt een affaire aan te gaan. Maar in plaats van haar minnaar te treffen, stuit ze op een prachtig en tegelijk angstaanjagend natuurwonder. Dellarobia ziet zich ineens geconfronteerd met de komst van milieuactivisten, politici, een mediacircus en een charismatische natuurwetenschapper. Terwijl de verhoudingen binnen haar familie en de lokale gemeenschap veranderen, verbrokkelen de bestaande zekerheden van het leven. Hoe nu verder als niets meer hetzelfde is?

Madaddam van Margaret Atwood
Enige tijd nadat een waterloze vloed het grootste deel van de mensheid heeft vernietigd, hebben Toby en Ren hun vriendin Amanda uit handen van zogeheten Painballers gered. Zij leven teruggetrokken in het zwaarbeveiligde MaddAddamite Cob House, waar het leven evenmin eenvoudig blijkt te zijn. Te midden van allerlei gevaren van buiten moeten zij ook alledaagse gevaren zien te trotseren: culturele verwarring, jaloezie jegens onbereikbare geliefden, en verschrikkelijke koffie.

De muur van John Lanchester
Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden. Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen. De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde tijdens fundamentele onzekerheid.

Een horizon vol eilanden van Tais Teng
Het is Nederland, 2069. Nederland is overspoeld in het verleden door een tsunami, die Nederland drastisch heeft veranderd, qua vorm, maar ook als samenleving. Mensen zijn milieubewuster geworden en gebruiken geen aardolie meer, alleen natuurlijke energie bronnen. In deze wereld wordt de identiteit van Sephira gestolen en moet ze wegvluchten uit haar gerieflijke leven in de Belle van Zuylen toren. Om haar leven weer terug te krijgen doorkruist ze heel Nederland op weg naar de eilanden voor de kust van Nederland, waar ze hoopt op asiel. Zal dit haar lukken...

Weerwater van Renate Dorrestein
De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein. De schaarse overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen. Langzaam hervindt de ontredderde gemeenschap haar evenwicht. Maar na een paar jaar zijn er nog steeds geen kinderen geboren. Net als alle hoop op nieuw leven dreigt te vervliegen, is er plotsklaps een baby. De vondst stelt de bewoners voor een raadsel. Is er misschien toch nog leven buiten Almere? Of luidt deze gebeurtenis het begin van het einde in? En aan wie van alle hunkerende vrouwen zal baby Ally in de tussentijd worden toegewezen?

Klifi van Adriaan van Dis (Het boek van Captain Sander in de LEWA maand.)

De aasgieren zweven boven de republiek Nederland. Na een verpletterend warme zomer wordt het land voor het eerst in zijn geschiedenis getroffen door een orkaan. De gepensioneerde bibliothecaris Jákob Hemmelbahn is getuige van een lokale ramp waarbij tientallen mensen omkomen. Wegkijken en ontkennen is van hogerhand tot kunst verheven. Als zoon van Hongaarse vluchtelingen herinnert het meebuigen en in de pas lopen met de nieuwe orde hem aan zijn jeugd onder een communistisch regime. Hij wil de verhalen van de overlevenden optekenen maar wordt daarbij gehinderd door een dreigende censor. Jákob sjoemelt, komt in opstand en droomt van grootse daden.

Op zoek naar nog meer boeken inspiratie met als hoofdrol de Aarde vind je in dit artikel. 
Weet je zelf nog boeken die in deze lijst passen dan horen we dat graag in de comments.Reacties op: 7x Fantastische natte voeten

Meer informatie

Over

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson (Waukegan, Illinois, 1952) is een Amerikaanse auteur v...

Barbara Kingsolver

Barbara Kingsolver

Barbara Kingsolver is een Amerikaanse auteur. Haar romans, waarvan De gifhoute...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...

Tais Teng

Tais Teng

Tais Teng (14 april 1952) is behalve schrijver ook illustrator, decorschilder en...

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Lette...

Gesponsorde boeken