7x Fantastische alchemisten

op 07 april 2018 door

Een voorloper van de moderne scheikunde is de alchemie, een oude tak van de natuurfilosofie waarin geleerden op speculatieve wijze materie onderzochten.De alchemisten hadden als doel op zoek te gaan naar de steen der wijzen, een steen die van bijvoorbeeld gewone metalen, goud en andere edelmetalen zou kunnen maken. Het doel hiervan was om ziektes te genezen en langer te kunnen leven. Omdat we regelmatig alchemisten tegen komen in de boeken, wilden we deze wetenschappers eens in de spotlights zetten.

Alivet Dee

De gifmeester vertelt het verhaal van Alivet Dee, een vrouwelijke alchemist. In haar wereld, waar de mens tot de allerlaagste klasse wordt gerekend, gaat alles en iedereen gebukt onder het schrikbewind van de buitenwereldse Heren van de Nacht. Om haar tweelingzuster vrij te kopen nadat ze in slavernij is weggevoerd naar het paleis van de Heren, spaart Alivet trouw elk verdiend muntje. Aan haar plannen komt abrupt een eind als één van haar welgestelde klanten overlijdt door haar persoonlijk gebrouwen zalfje. Wat volgt is een kat-en muisspelletje en ontmoetingen met vreemde wezens. De gifmeester van Liz Williams is een nog ondergewaardeerd pareltje uit het Sf/fantasy-genre, gebrouwen met een vleugje thriller.

Nicolas Flamel 

In De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel van Michael Scott maken we kennis met Nicolas Flamel, geboren in 1330. Hij is alchemist en in dienst geweest van koningen, prinsen en keizers om voor hen onedele metalen in goud, en stenen in edelstenen te veranderen. Nu gaat hij, samen met zijn vrouw Perenelle, als boekverkoper door het leven. Wel zijn ze nog steeds de bewaarders van het boek van Abraham de Magus, ook wel de codex genoemd. Het is een klein boek met een band van koperkleurig metaal en staat vol met sierlijke letters en geometrische vormen. Door dit boek heeft Nicolas het geheim van de steen der wijzen ontdekt en zijn hij en zijn vrouw feitelijk onsterfelijk geworden. Maar dan wordt het boek gestolen. Nicolas Flamel moet alles op alles zetten, want hij heeft dit boek nodig om de maandelijkse bezweringsformules uit te kunnen spreken om ziekte en dood op afstand te houden. Hij heeft precies een maand voor zijn formule voor onsterfelijkheid uitgewerkt is.

Christopher Reed

In De sleutel van Sleedoorn, geschreven door Kevin Sands, maken we kennis met de 14-jarige, leergierige apothekersleerling Christopher. Hij is in de leer bij meester apotheker Benedict Sleedoorn. Er is een geheime sekte actief die apothekers vermoordt. Benedict Sleedoorn is één van de slachtoffers. Vlak voor zijn dood heeft hij een cryptische boodschap voor Christopher achtergelaten. Samen met zijn vriend Tom gaat Christopher op zoek naar antwoorden. Tijdens deze zoektocht worden de jongens uitgedaagd om met gevaar voor eigen leven, raadsels en codes op te lossen, maar ook om magische brouwsels te maken. En wat heeft de sleutel ermee te maken die Sleedoorn aan Christopher heeft gegeven voor zijn verjaardag? Zal het de jongens lukken het geheim te ontrafelen en de sekte te ontmaskeren?

Sydney

De alchemisten in De Alchemisten 1 - Bloedverwanten van Richelle Mead weten alles van de vampierwereld. Zij gaan tot het uiterste om de mensheid te beschermen tegen deze verdorven wezens. Er wordt uit alle macht geprobeerd deze wezens geheim te houden voor de wereld. In het verleden heeft alchemist Sydney een misstap begaan, ze heeft een half- vampier die veroordeeld was voor moord, helpen ontsnappen. Een taboe is in de alchmistenwereld. Ze krijgt de kans haar misstap goed te maken en haar loyaliteit te tonen. Ze moet de jongere halfzus van de vampier- koningin beschermen. De opdracht lijkt eenvoudiger dan dat het daadwerkelijk is, want op de school waar ze naar toe worden gestuurd liggen de gevaren wel degelijk op de loer. Niet alleen van de Strigoi (de slechte vampieren) en de Moroi ( vampieren) huurmoordenaars. Maar ook haar geschiedenisdocent die wil dat zij helpt bij het vertalen van haar boeken met spreuken, blijkt een dubbele agenda te hebben.

Edward Elric

Edward is de hoofdpersoon van de manga (Japanse strip) Fullmetal Alchemist. Deze stripreeks liep van 2001 tot 2010 en werd geschreven door Hiromu Arakawa. De originele titel is Hagane no Renkinjutsushi, wat verwijst naar een metalen arm en been van de alchemist Edward. Hij offerde ze op om zijn broertje Alphonse te redden. Alphonse overleed tijdens een verboden alchemie experiment, dat zij uitvoerden om hun moeder uit de dood terug te halen. Dat mislukte, maar de ziel van Alphonse Elric werd gebonden aan een harnas. Samen reizen ze rond om de Steen de Wijzen te vinden en zo hun lichamen terug te krijgen. De spelregels zijn hard. In de alchemie van Fullmetal Alchemist vraagt alles een gelijkwaardige prijs. De serie verkent de ethische grenzen van wetenschap en religie en is een zoektocht naar de menselijke ziel.

Jules

Jules en haar vader leven in armoede in Sempera waarbij Jules haar vader steeds zwakker ziet worden door al het bloed wat hij moet betalen. Bloed kan omgesmolten worden tot tijd, hoe meer bloed je geeft hoe korter je leeft. Jules besluit terug te keren naar Everless om voldoende geld te verdienen zodat zij en haar vader comfortabel kunnen blijven leven. De plannen veranderen wanneer haar vader komt te overlijden. Op het landgoed Everless leert Jules een legende kennen waarin een alchemist ontdekt hoe je tijd uit bloed kunt halen. De alchemist en een tovenares waren gevangen genomen door een heerschap wat tijd wilde stelen. Om uit hun gevangenschap te ontsnappen gebruikte de alchemist de onsterfelijkheid van de tovenares waarna de tovenares de alchemist vermoordt. Door een profetie komt Jules erachter dat ze de alchemist moet vinden, totdat blijkt dat zijzelf de alchemist is uit de legende die opnieuw moet strijden tegen de Tovenares. Nieuwsgierig geworden? Lees dan Everless: Het meisje en de alchemist van Sara Holland.

ISAAC NEWTON

In Het wapen van Newton van Greg Keyes maken we kennis met de alchemist Newton en zijn vrienden Benjamin Franklin en John Collins, allemaal lid van de academie der wetenschappen, maar ook met de Zonnekoning (Louis XIV). Allemaal echt bestaande historische figuren. In dit eerste deel van De eeuw der wonderen volgen we de zoektocht van de leden van deze academie naar nieuwe ontdekkingen en hoe deze kunnen gebruikt worden. Echter via een vrouw in Versaille - die ook lid is van deze academie - komt dit ten gehoren van Louis XIV en die beslist die kennis (lees=formule) te gebruiken om een komeet op Londen te doen neerstorten en aldus zijn aardsvijand Engeland uit te schakelen. Newton en zijn vrienden beseffen eerst niet dat hun formule ook voor slechte zaken kan gebruikt worden, noch dat ze verraden zijn. Dan start de race tegen de klok om te voorkomen dat de zonnekoning zijn plannen kan uitvoeren.

Welke alchemist is jullie favoriet? En welke staat er niet bij die absoluut ook moet worden genoemd?Reacties op: 7x Fantastische alchemisten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Scott

Michael Scott

Michael Scott (1959) is een Ierse auteur en tevens een ervaren scenarioschr...

Richelle Mead

Richelle Mead

Richelle Mead (Michigan, 1975) is een Amerikaanse fantasyauteur voor zowel ...

Sara Holland

Sara Holland

Sara Holland groeide op in een klein stadje in Minnesota, tussen honderden boeke...

Gesponsorde boeken