Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

7x Fantastische Franse SF&Fantasy Auteurs

op 07 juni 2023 door

Er verschijnen veel prachtige Sciencefiction en Fantasyboeken in de wereld. Vele worden geschreven in het Engels en vele van hen worden jammer genoeg nooit vertaald naar het Nederlands. Maar er is veel meer in de wereld dan alleen de Engelse taal. In de 7x van deze maand zeven pareltjes die geschreven zijn door Franse auteurs. Een aantal klassiekers en een paar recente auteurs.

(nieuwsgrierig naar Zweedse Fantasy)

Jules Verne 

De Franse schrijver Jules Verne (1828-1905) was een pionier in het sciencefictiongenre. Verne is de schepper van een enorm, zeer veelzijdig en erudiet oeuvre. Zijn boeken zijn een meeslepende mengeling van vernuftige fantasie en wetenschappelijke waarheid, vol ingenieuze vondsten en romantische verwikkelingen. Hij is vooral bekend als de schrijver die 'de toekomst voorspelde'. Veel zaken die hij in zijn tijd beschreef werden als fantasie beschouwd. Toch is er veel van uitgekomen zoals de reis naar de maan, de langeafstandsreizen in luchtballonnen en de tochten van onderzeeboten onder het poolijs.

Charles Perrault 
Perrault werd geboren in Parijs uit een rijke familie, hij studeerde rechten aan de Université d'Orléans, en begon een carrière als ambtenaar. Hij was lid van de Académie française, en een belangrijk intellectueel.
In 1697 publiceerde hij zijn bekendste werk, Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Het is een verzameling volksverhalen en sprookjes. Het werd een internationaal beroemd boek onder zijn ondertitel, en de verhalen zijn bekend als Sprookjes van Moeder de Gans. Meteen was een nieuw literair genre geboren: het sprookje. (bron wikipedia)

Pierre Pevel

Pierre Pevel werd geboren in 1968. Als zoon van een soldaat bracht zijn jeugd hem ertoe vele steden te bezoeken. Hij is eerst scenarioschrijver , journalist en auteur van rollenspellen , en komt pas daarna tot schrijven. Hij schreef verschillende fantasieromans onder het pseudoniem Pierre Jacq. Hij werd bekend met zijn trilogie Shadows of Wielstadt.
De romans van Pierre Pevel komen dicht bij fantasy uchronia , in die zin dat ze universums tonen die sterk geïnspireerd zijn door een nauwkeurig en goed gedocumenteerd historisch tijdperk, maar die verschillen van de echte wereld door de aanwezigheid van wonderbaarlijke elementen (magie, bovennatuurlijke wezens) , rijk aan gevolgen voor de loop van de geschiedenis. Viktoria 91 verschilt van zijn andere werken door een alternatief historisch type steampunk te bieden in de stad Londen in het volledige Victoriaanse tijdperk (1891). Bron https://nl.frwiki.wiki/wiki/Pierre_Pevel

Pierre Grimbert

Pierre Grimbert werd geboren in 1970 in Lille en werkte eerst als bibliothecaris alvorens in Bordeaux studies voor uitgever en boekhandelaar te volgen.
In 1995 schreef Grimbert het eerste deel van de boekenreeks Le Secret de Ji (Het geheim van Ji), Six héritiers dat met verschillende prijzen bekroond werd. Zijn saga Cycle de Ji (Ji-cyclus) bestaat inmiddels uit drie boekenreeksen en 13 volumes, gepubliceerd tussen 1996 en 2012. De eerste boekenreeks werd vertaald in het Tsjechisch, Duits, Engels en Nederlands. Hij schrijft behalve fantasyromans ook fantasyboeken voor kinderen. (Bron Wikipedia)

Henri Loevenbruck

Henri Loevenbruck is een Franse schrijver, zanger en componist. Hij schrijft thrillers en fantasy-romans en is in meer dan vijftien talen vertaald. Als songwriter schrijft hij niet alleen liedjes voor zichzelf, maar ook voor andere Franse artiesten. Loevenbruck werd in Europa wereldberoemd met de boeken van Het Geheim van de Witte Wolvin. (Bron LSAmsterdam)

Christelle Dabos

Christelle Dabos is in 1980 geboren in Frankrijk en verhuisde na haar studie naar België. Toen ze in 2007 ziek werd en aan bed gekluisterd was, begon ze te schrijven. Met haar debuut won ze de Gallimard Jeunesse-RTL-Télérama First Novel Competition en de Grand Prix de l'Imaginaire. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk.

Victor Dixen

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand Prix de l’Imaginaire voor zijn boeken. Zijn serie Phobos is in Frankrijk ontzettend populair, en is al aan meerdere landen verkocht.

Ken jij nog andere Franse SF&Fantasy schrijvers laat het in de comments weten.



Reacties op: 7x Fantastische Franse SF&Fantasy Auteurs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jules Verne

Jules Verne

De Franse schrijver Jules Verne (1828-1905) was een pionier in het sciencefictio...

Christelle Dabos

Christelle Dabos

Christelle Dabos is in 1980 geboren in Frankrijk en verhuisde na haar studie naa...