7x Fantastische insecten

op 07 november 2020 door

Insecten, ze zijn overal, onder je bed, op de muur in de tuin en in je schuur. Over de gehele wereld komen deze veelal kleine wezentjes voor. Ze zijn met recht de grootste groep onder de dieren en dan zijn er ook nog heel veel soorten niet eens ontdekt. Het is niet vreemd dat je insecten dus overal tegenkomt, ook in boeken. Insecten zien er in de echte wereld al spectaculair uit en vormen zijn dan ook vaak een mooie voedingsbodem voor wezens in Fantasy boeken. Tijd voor een 7x over Insectachtige wezens. 

Ra'Zac uit de Erfgoed trilogie van Christopher Paolini
Ra'zac zijn gevreesde wezens met een exoskelet in een menselijke vorm. Ze zijn sterk, snel en hebben krachtige zintuigen. Ze leven van mensenvlees en jagen graag op hen. Om hun prooi te verdoven gebruiken ze hun adem. De ogen van de Ra'zac zijn een zwakke plek. Ze raken snel verblind door licht. Zwemmen kunnen ze niet. De Ra’zac zijn de larven van de Lethrblaka. Meer weten lees ons artikel.

Nachtvlinders uit de Meestermagier reeks van WJ Maryson
De twee bekendste nachtvlinders van Aiden leven in de woestijn. Je hebt de Grote zwarte nachtvlinders die in symbiose leven met de Kuben boom. In de holle bomen leven duizenden vlinders die van de sappen van de boom leven. Binnen een paar maanden sterft de boom, maar in het sap zit het zaad voor de volgende generatie bomen. Wanneer het zaad die door de koningin vlinder wordt meegenomen klaar is, verschijnt er een vuurbloem op de boom. De bloem vat vlam en verbrand de boom en de kolonie vlinders.
De nog gevaarlijkere nachtvlinders zijn er die in plaats van een boom een levend wezen gebruiken. Na de beet van een nachtvlinder is het slachtoffer hevig versuft en kan de koningin het zaad van een vuurroos onder de huid planten. Na enkele uren verschijnt een vuurbloem waarna het slechtoffer ook vlam vat en tot as verbrand.

Bloedvliegen uit de Wetten van Magie van Terry Goodkind
Bloedvliegen zijn kleine vliegende insecten, die hun prooi een venijnige steek geven, waardoor ze in beweging komen. Hierdoor vallen ze ten prooi aan de Kaai, die hen dan als dank weer met bloed voeden. Meer weten over Kaaien?

Bijen uit het boek De Bijen van Laline Paull
Flora 717 is geboren in de laagste klasse van haar hiërarchische gemeenschap. Ze is een schoonmaakster, die alleen mag opruimen en de dode bijen uit haar bijenkast moet verwijderen. Werk en opoffering zijn de grootste deugden in de gemeenschap, en het aanbidden van de geliefde Koningin is de enige religie. Maar wanneer Flora de belangrijkste wet schendt en de vruchtbaarheid van de Koningin aan de kaak durft te stellen, brengt ze chaos in het rigide en ordelijke leven van de bijenkast. Haar instinct om te dienen en te offeren wordt overschaduwd door een diepere behoefte. Dit verlangen brengt haar in conflict met haar hart en geweten, en zal haar wereld voor altijd veranderen.

Larve uit Station Perdido van China Mieville.
Isaac Dan der Grimnebullin is een getalenteerd en excentriek wetenschapper die zijn leven gewijd heeft aan de ontoegankelijke wetenschap der Crisis Theorie. Op een dag wordt Isaac benaderd door een Garuda - half vogel, half mens - wiens vleugels door zijn eigen volk als straf zijn verwijderd. Hij wil dat Isaac een manier vindt om hem weer te laten vliegen. Isaac stort zich enthousiast op het onderzoek dat hem naar onverkende en onvermoede hoeken van de wetenschap en alchemie voert. Tijdens zijn experimenten stuit hij op een larve van een onbekende soort, die zich voedt met een zeldzaam hallucinogeen. Wat Isaac niet weet is dat deze larve afkomstig is van een geheim overheidsexperiment en gestolen is door een van de machtigste onderwereldfiguren in Nieuw Crobuzon.


Reuzemotten uit Acmala van Johan Klein Haneveld.
De wold van Dizary kent vele gevaren, dus waarom zou je die opzoeken? De weetkundige Farenal kan het verleidende aanbod van zakenman Somnius niet weerstaan. Samen met hun bewapende begeleiders Karonna en Droeger trotseren ze de wouden van Gesmèr. Ze gaan opzoek naar de bron van de reuzenmot, de duivels van de nacht. Meer lezen?

Insecten uit Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans
Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom als hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insec-ten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en alles over hun gewoontes lijkt te weten. 
Dit verhaal is een echte pre Tolkien klassieker, meer lezen over klassiekers.

Welk Fantastisch insect hoort er nog meer in dit rijtje?Reacties op: 7x Fantastische insecten

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken