7x Huiveringwekkende plekken

op 07 oktober 2018 door

In horrorverhalen is de setting enorm belangrijk voor het effect, maar waarom eigenlijk? Daarvoor kijken we naar de definitie van horror.

‘Horror (het Latijnse woord voor verschrikking) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen. Dit kan door bijvoorbeeld angstige situaties of wezens ten tonele te voeren.’

Om het effect van die angst te vergroten wordt er een bepaalde sfeer gecreëerd, de omgeving. Als op een zonnige klaarlichte dag waar de vogels fluiten een monster voor je springt voelt dat toch anders aan dan dat dat in een donker bos gebeurt waar het doodstil is, op het af  en toe kraken van een tak na.

Voor deze editie van de 7 hebben we een aantal plekken die regelmatig terugkomen in horrorverhalen voor jullie uitgezocht met uiteraard wat leuke suggesties.

In het bos, in het bos….

Stel je bent aan het wandelen, maar de nacht valt sneller dan je denkt. Plots ben je alleen in het bos, je hoort geritsel, enge geluiden en het lijkt alsof iemand je volgt. Een bos waar geesten ronddwalen, waar bomen een eigen leven leiden, donker, sinister… Het bos is een perfecte plek voor verdwijningen. Al zin in een wandeling?

Net buiten Tokio ligt Aokigahara, een uitgestrekt bos en een van de mooiste wildernisgebieden van Japan ... en ook de meest beruchte plek om zelfmoord te plegen in de wereld. De legende gaat dat de geesten van die vele zelfmoorden nog steeds ronddolen, diep in de oude bossen rondspoken. Door slecht weer besluit een groep vrienden de nacht door te brengen met kamperen in Aokigahara. Maar ze krijgen meer dan ze hadden verwacht als een van hen 's ochtends wordt opgehangen - en ze beseffen dat de legenden toch enige waarheid kunnen bevatten. Wil je meer weten over dit duistere bos? Lees dan Suicide Forest van Jeremy Bates.

In Adam Nevill's Ritual komen vier oude universiteitsvrienden samen voor een wandeltocht door de Scandinavische wildernis van de poolcirkel. Niet langer de jonge mannen van toen zij nog op de universiteit zaten, ze hebben weinig met elkaar gemeen en de spanningen stijgen als ze worstelen om contact met elkaar te maken. Gefrustreerd en moe nemen ze een kortere weg. Niet wetende dat deze weg van hun wandeling een nachtmerrie maakt en die hen hun leven kan kosten. Verloren, hongerig en omringd door duizenden millennia onaangeroerd bos, struikelen ze over een geïsoleerd oud huis. Binnen vinden ze de macabere overblijfselen van oude riten en heidense offers; oude artefacten en niet-identificeerbare botten. Een plaats met een donker ritueel en een verblijfplaats voor een beestachtige aanwezigheid die nog steeds in het oeroude bos aanwezig is, en nu zijn ze de prooi. Terwijl de vier vrienden worstelen naar redding, ontdekken ze dat de dood niet gemakkelijk komt tussen deze oude bomen. . .


Begraafplaatsen

Overdag zijn begraafplaatsen vaak rustige plaatsen. Wanneer de avond valt, veranderen de dingen echter, krijg jij al kippenvel?

In Dodenwake, geschreven door horrorkoning Stephen King verhuizen Louis en Rachel Creed met hun twee kinderen en hun kat naar een prachtig huis in Maine. Niet ver achter het huis liggen twee begraafplaatsen, een voor de honden en katten uit de buurt, en een veel oudere indiaanse begraafplaats waar de mensen uit het dorp magische krachten aan toeschrijven. Als de kat door een ongeluk om het leven komt en  deze op de begraafplaats achter het huis begraven wordt, komt Louis er pas achter hoeveel waarheid er in dat bijgeloof steekt, en ontvouwt zich een oeroude kracht.

Een psychologisch horror-verhaal over een jong getrouwd stel dat een donker geheim herbergt zit vol angst en verschrikking. Ze verhuizen samen met hun dochter naar een gloednieuw appartementencomplex naast een kerkhof. Terwijl vreemde en angstaanjagende gebeurtenissen zich opstapelen, beginnen mensen in het gebouw een voor een weg te gaan, totdat het jonge gezin alleen achterblijft met iemand ... of iets ... dat op de loer ligt in de kelder. Nieuwsgierig geworden? lees dan The graveyard appartement van Mariko Koike

Het bijzondere boek Het kerkhof is geen echte horror, maar wel superspannend. Nim is een ongewone jongen op een ongewone plaats. Hij is de enige levende bewoner van een kerkhof. Hij leert oude gewoonten kennen, van toen zijn spookachtige beschermers nog leefden. Ook leert hij hoe hij zichzelf kan laten verdwijnen. En dat komt hem goed van pas! Maar kan een jongen, opgevoed door geesten, de wonderen en verschrikkingen van zowel de wereld van de levenden als van de doden aan? En dan zijn er ook nog gruwels en nachtmergels, demonen die noch bij de levenden, noch bij de doden horen... Dit ijzingwekkende verhaal van Neil Gaiman zorgt ervoor  dat kinderen én volwassenen er helemaal in op zullen gaan. 

Inrichting

Welke geheimen liggen begraven in de afbrokkelende muren van oude gestichten voor krankzinnigen? Durf jij er eens rond te kijken?

In het boek Het gesticht van Madeleine Roux wordt de zestienjarige Dan Crawford voor straf naar een speciale zomerschool gestuurd om zijn eindexamen te kunnen halen. Toch heeft Dan er best zin in: op zijn eigen school heeft hij geen vrienden en wie weet wat voor mensen hij nu gaat ontmoeten. Al snel ontdekt hij dat het schoolgebouw een voormalig gesticht is waar gestoorde, levensgevaarlijke criminelen werden opgesloten. Wanneer Dan en zijn nieuw verworven vrienden het duistere gebouw onderzoeken, komen ze erachter dat het geen toeval is dat ze alle drie naar de school zijn gestuurd. Het oude gesticht is de sleutel tot een angstaanjagend verleden, en sommige geheimen kunnen niet voor altijd verborgen blijven.

De veelbelovende psychiater, James Richardson, krijgt de baan van zijn leven aangeboden bij Wyldehope Hall in Suffolk. Een van zijn taken is het managen van een controversieel project - een baanbrekende therapie waarbij patiënten die extreem gestoord zijn maandenlang in slaap worden gehouden. Terwijl Richardson zich in zijn nieuwe leven vestigt, begint hij iets griezeligs te voelen over de slapende patiënten - zes vrouwen, verlaten door de maatschappij. Wat kan het betekenen als alle slapers tegelijkertijd gaan dromen? Wat voor schokkende geheimen herbergt Wyldehope Hall? Lees het verder in Sleep room van Frank Tallis

Hotel/ Motel

De Eagles zongen het al:You can check out any time you like,but you can never leave!' Zin in een overnachting?

Als het Bates Motel opdoemt uit de storm, denkt Mary Craine dat het haar redding is. De kamers zijn muf, maar schoon, en de manager, Norman Bates, lijkt een aardige man. Dan ontmoet Mary de moeder van Norman. Zij doet er alles aan om haar zoon te beschermen tegen alles en iedereen. In plaats dat Mary lekker kan gaan dromen, begint voor haar een nachtmerrie. Heb jij hier wel zin in? Lees dan Psycho van Robert Bloch

De Shining van Stephen King gaat over de ontslagen leraar Jack Torrance die met zijn gezin gedurende een winter als beheerder in een geïsoleerd, spookachtig berghotel genaamd Halloran verblijft. Zijn vijfjarige helderziende zoontje wil helemaal niet naar het hotel, maar heeft geen keuze.Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar dat blijkt anders uit te pakken. Als het gezin dan ook nog eens door hevige sneeuwstormen van de buitenwereld wordt afgesloten, breekt de hel los.

Ondergronds

Wie krijgt er geen rillingen van een kelder of de donkere catacomben?

Het is het jaar 2033 in een post-apocalyptische wereld. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro… Door de straling zijn er gemuteerde wezens ontstaan die de metro binnen willen en er al zijn. Zij vormen nu een grote bedreiging voor de mens. Artjom krijgt de opdracht een boodschap over te brengen naar iemand in een ander deel van het ondergrondse landschap. Daarvoor moet hij door de ondergrondse tunnels, een tocht die levensgevaarlijk is… Wil je meer weten? Lees dan Metro 2033 van Dmitry Glukhovsky

In het spook van de opera, geschreven door Gaston Leroux lezen we over een misvormde man die diep in de geheime krochten van de Parijse opera woont. Ooit was hij nauw betrokken bij de opera. Nu kent men hem van de verhalen die over hem de ronde gaan. Niemand krijgt ooit meer dan een glimp van hem te zien. Hij wordt intens verliefd op de beeldschone Christine. Hij helpt haar in het geheim om een fabuleuze zangeres te worden. Maar hij wil meer en als Christine zijn liefde niet beantwoord zoals hij dat wenst, neemt hij haar mee naar het donkere gangstelsel onder de opera. Maar of zij ooit nog het daglicht mag aanschouwen?

De slaapkamer van Muna is een donkere kelder zonder ramen. Haar activiteiten zijn beperkt tot koken en schoonmaken. Ze is eraan gewend geraakt mishandeld te zijn door de Songoli-familie; om een ​​slaaf te zijn. Ze is nooit buiten geweest, weet niet hoe ze moet lezen of schrijven en kan geen Engels spreken. Dat is tenminste wat de Songolis geloven. Wraak zal zoet zijn. Lees het in The Cellar van Minette Walters


Enge huizen

Het lijkt alsof het de meest cliché scene is in horrorverhalen: een eng donker huis, het liefst verlaten met enge geluiden.

In de buurt staat het huis bekend als griezelig, haunted, gedoemd of het heeft een berucht verleden. Dan durf je toch niet naar binnen te gaan? En al zeker niet in het donker? En al helemaal niet als je alleen bent en gewaarschuwd bent? Toch wel? Probeer dan Hell House van Richard Matheson over het Belasco House in Maine. Neig je meer naar Victoriaanse settings, lees dan klassiekers De geesten van Hill House van Shirley Jackson, of Susan Hill’s De vrouw in het zwartOok haar moderner boek I'm the king of the castle gaat over een oud Victoriaans huis. Nog meer enge Victoriaanse huizen vind je in John Boyne’s boek: Het Victoriaanse huis. Vreemde huizen vind je Het kaartenhuis van Mark Z. Danielewski waar het huis aan de binnenkant groter is dan aan de buitenkant of het geheimzinnige huis in Doorgang van David Mitchell dat maar eens in de negen jaar bestaat en waar mensen in verdwijnen.

Kasteel

Een perfecte setting voor de gothic horror.

Stel je hebt een duister, middeleeuws kasteel of ruïne. Het is vervallen, veel begroeiing en het ligt aan het einde van een lange doodlopende weg, op eigen terrein of bij een klif. Binnen loop je door eindeloze gangen, hoor je vreemde geluiden, piepende deuren, rinkelende kettingen of voel je rillingen bij elke stap die je zet. Een perfecte setting voor de gothic horror. Heb je nog niet genoeg huiveringen? Probeer dan vooral eens de vader van het gotische genre uit: auteur Horace Walpole, die in 1764 The Castle of Otranto: A Gothic Story schreef.  Een afgelegen kasteel en waanzin vormen ook belangrijke onderdelen in  Charlotte Brontë’s Jane Eyre en We hebben altijd in het kasteel gewoond van Shirley Jackson. Mocht je geïnteresseerd zijn in Oosteuropese kastelen, bezoek dan het kasteel van graaf Dracula in Dracula van Bram Stoker. Vergeet Amsterdammer Van Helsing niet mee te nemen. Zoek je toch een boek met een moderner jasje, probeer dan De burcht van Jennifer Egan.

Van welke plek krijg jij de rillingen? Welke plek laat jou koud? En heb je zelf nog een mooie aanvulling?Reacties op: 7x Huiveringwekkende plekken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Madeleine Roux

Madeleine Roux

Madeleine Roux is geboren in Minnesota en woont nu in Louisiana. Haar zeer succe...

Frank Tallis

Frank Tallis

Frank Tallis is een Engelse auteur en tevens klinisch psycholoog. Voordat hij zi...

Gesponsorde boeken