7x7 Mensachtigen

op 07 september 2020 door

Met veel plezier maken we als club de reeks 7x. Tijd voor een terugblik vol lees inspiratie.
In deze editie van 7x7 lichten we artikelen over Fantastische mensachtigen uit. Van de lieve tot de monsterlijkste wezens.
Veel leesplezier.

Heksen
Het begrip heksen is ons al eeuwen bekend. Zo zijn Medea en haar nicht Circe bekende voorbeelden uit de Griekse mythologie. Circe veranderde haar vijanden in beesten en Medea vermoordde zelfs haar eigen kinderen.
Het woord heks stamt af van het Middelhoogduitse woord ‘hecse’. In het Nederlands gebruikte men tot in de 16e eeuw de woorden ‘toverssche’ en ‘kol’ meer dan het woord heks. Het woord heks had een negatieve gevoelswaarde en werd gelijkgesteld met duivelse praktijken. Tegen het einde van de 19de eeuw veranderde dat door de opkomst van esoterische en occulte genootschappen en de belangstelling voor zaken als astrologie, tarot en kabbala. Hierdoor ontvouwde zich een nieuwe visie op heksenbewegingen waarvan sommigen zich wicca noemden. Met de nieuwe naam 'wicca' wilde men de negatieve ondertoon van 'hekserij' vermijden. In fantasyboeken zijn zowel de zwarte als de witte heksen alomtegenwoordig. Wij hebben de volgende 7 magische heksen voor jullie onder de loep genomen.

Fantastische Magiers
Deze 7x gaat over een in de Fantasy veel gebruikt karakter, de Magiër of Tovenaar. Als machtige wijsgeer, raadgever en soms als intrigant speelt deze een belangrijke rol in vele Fantasy verhalen. Natuurlijk kennen we de allergrootste Merlijn, die in vele verhalen zijn kunsten toont en ook Gandalf en Albus Dumbledore zijn in die rol wereld beroemd. In deze 7x wat minder bekende magiërs. (al kom je ook daar Merlijn weer tegen)

Kameraden
De vele helden en heldinnen in onze Scifi verhalen kunnen niet zonder een goede kameraad. Kameraden hebben soms een menselijke vorm, maar ook regelmatig de vorm van een dier. Vaak hebben ze een belangrijke rol in het verhaal. Nodig voor hulp en advies, een luisterend oor. Voor een grapje om de spanning te breken of als afleiding. Alles om het verhaal toch naar een goed einde te krijgen.

Engelen
Engelen spreken tot de verbeelding. Een bovennatuurlijk, verstandelijk wezen, dat wordt teruggevonden in verscheidene religies. Zou dat de reden zijn dat engelen vaak worden geassocieerd met het goede, het licht? Wat als een engel afvallig wordt? Wat voor kwaad zou het kunnen aanrichten? Heel wat stof om over na te denken én om over te schrijven. In de YA zijn er talloze boeken waarin engelen voor komen. Dit is een ander verhaal in de adult Fantasy en Scifi. Mocht je op zoek zijn naar een boek over engelen in dit genre, zijn hieronder een zevental aanbevelingen.

Alchemisten
Een voorloper van de moderne scheikunde is de alchemie, een oude tak van de natuurfilosofie waarin geleerden op speculatieve wijze materie onderzochten.De alchemisten hadden als doel op zoek te gaan naar de steen der wijzen, een steen die van bijvoorbeeld gewone metalen, goud en andere edelmetalen zou kunnen maken. Het doel hiervan was om ziektes te genezen en langer te kunnen leven. Omdat we regelmatig alchemisten tegen komen in de boeken, wilden we deze wetenschappers eens in de spotlights zetten.

Heldhaftige Krijgers
Deze 7x gaat over heldhaftige krijgers in beeldverhalen. Een krijger is strijder van een stam of volk. Ook kan het gaan om een beoefenaar van een specifieke krijgskunst, of een soort terrorist zijn. Het hoeft hierbij niet per se te gaan om een primitief volk, zoals sommige bronnen stellen. Volkeren met een rijke cultuur, zoals de Nazca-cultuur en de Amazonen kenden krijgers. Over het algemeen wordt met het woord krijger een gewapend mens bedoeld die ingezet kan worden om een gevecht aan te gaan met een tegenstander. Een krijger is een soort militair maar het kan ook een lid zijn van een stam. Krijgers kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Omdat er zo veel krijgers zijn zijn er zowel 7 mannelijke als 7 vrouwelijke krijgers benoemd. Is dit helemaal in je straatje? Of ben je nieuw met krijgers? Hoe dan ook, ga er lekker voor zitten en lees mee over de dappere strijders.

Slechteriken
In elk kinderboek is er wel een held. En waar een held is, is natuurlijk ook een schurk, een slechterik, iets of iemand waar de held het tegenop moet nemen. De SFF10 nemen 7 van deze onverlaten onder de loep. En onze vraag aan jullie als volgers; wie is jullie favoriete slechterik uit een kinderboek en waarom?

Heb je toendertijd uit deze lijsten inspiratie opgedaan en heb je een of meerdere boeken gelezen, laat ons in de comments weten wat je ervan hebt gevonden. Reacties op: 7x7 Mensachtigen

Meer informatie

Gesponsorde boeken