Aussiereads!

op 06 mei 2019 door

G’day mates! How’s your cuppa? We love a good brekkie, a nice barbie and a good book! Daarom besteden we vandaag een heel artikel aan Australische auteurs met boeken in ons genre. Zo kun je rechtstreeks afstrepen voor de Hebban Reading Challenge XXL (#categorie Werelddeel Oceanïe) en onze eigen SFF challenge categorie #14 Lees een boek buiten Europa en Amerika.

Laat je verrassen, want er komen meer auteurs uit Australië dan je wellicht in eerste instantie zou hebben gedacht:

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy en sciencefictionboeken. Hij woont in Melbourne met zijn vrouw en zijn Jack Russell-Terriër Samwise. Hij schreef o.a. de Lotus War serie, de Illuminae-serie samen met Amie Kaufman en de serie Nevernight Trilogy / Nimmernacht . Zijn laatste boek is Aurora Rising.

Kaaron Warren

Kaaron Warren schrijft horror, sciencefiction, and fantasy korte verhalen en romans. Ze schreef oa. de kortverhalenbundels Splintered Walls, The Grinding House, and Dead Sea Fruit.  Met haar korte verhalen won ze al eens de Australian Shadows Awards, Ditmar Awards and Aurealis Awards. Haar bekendste vier boeken zijn Slights, Walking the Tree and Mistification en The Grief Hole (IFWG).  Voor Sky won ze een Shirley Jackson Award in 2012. Helaas zijn haar boeken nog niet in het Nederlands vertaald.

Juliet Marillier

Juliet Marillier (Dunedin, Nieuw-Zeeland, 1948) is een Australische auteur van historische fantasyboeken. Ze groeide op met Schotse en Ierse verhalen en muziek, dus haar grote affiniteit met geschiedenis en folklore is niet vreemd. De lijnen van de traditionele vertelkunst zijn terug te vinden in haar werk. Ze studeerde letteren en muziek aan de universiteit van Otago. Daarna had ze diverse baantjes, zoals docent muziekgeschiedenis, zangeres, dirigent van een koor, en ambtenaar. Later verhuisde ze naar Perth, Australië.

Vanaf 2002 ging Marillier zich fulltime op het schrijven richten. Het meeste van haar werk is in Nederlandse vertaling verschenen, waaronder de populaire Zeven Wateren-serie, de tweeluik Saga van de Eilanden, De Kronieken van Bridei-reeks en nog veel meer.

Jennifer Fallon

Jennifer Fallon (1959) is een Australisch schrijfster van sciencefiction en fantasy. Ze is een tevens een zakenvrouw, trainer en zakenconsultant. Tot dusver heeft Fallon al meer dan 750.000 boeken verkocht wereldwijd, waaronder De Kronieken van Wolfsblad. Fallon hielp ook mee bij het schrijven van de Stargate SG-1-novel Roswell samen met Sonny Whitelaw.

Garth Nix

De Australiër Garth Nix brak internationaal door met zijn fantasytrilogie Het Oude Koninkrijk. Hiermee vestigde deze meester van de verbeelding zich als fantasyauteur voor jong en oud in de traditie van J.K. Rowling en Philip Pullman, en veroverde stormenderhand Amerika en Engeland. Garth Nix woont en werkt in Sydney, op loopafstand van Coogee Beach dat, zoals hij zelf zegt, een onuitputtelijke inspiratiebron is. Zijn werk verschijnt met regelmaat op de bestsellerlijsten van de New York Times, Publishers Weekly en de Guardian. Zijn werk is inmiddels vertaald in 38 landen.

Trudy Canavan

Trudi Canavan (1969) is een geboren en getogen Australische. Haar opleiding genoot ze aan de kunstacademie van Melbourne. Behalve als fantasy-auteur is ze ook actief als freelance ontwerper en illustrator, en ze is artdirector van een fantasy-tijdschrift. Canavan is geïnteresseerd in primitieve kunst, in schrijven en muziek. Haar boeken verschijnen in elf landen in vertaling. Ze woont in een buitenwijk van Melbourne.  Ze is vooral bekend van de serie De zwarte magiërs. Deze serie gaat over Sonea en haar belevenissen op een school voor magie.

Cecile Dart-Thornton

Cecilia Dart-Thornton (Melbourne)werd in 2000 fulltime fantasyschrijfster nadat haar werk was ontdekt door het internet en gepubliceerd werd door Time Warner. Haar debuut was De vreemde vondeling, wat het eerste deel bleek uit de de Bitterbynde-. Het tweede deel uit de serie, Vrouwe van droefenis, verscheen in 2004. Het derde en laatste deel krijgt de titel Om de eeuwige nacht mee en werd in 2005 gepubliceerd in het Nederlands.  Een deel van de opbrengst van dit boek doneerde ze aan een project om de olifant te beschermen, daar ze een voorstander is van dierenrechten.

Sara Douglass

Sara Warneke (2 June 1957 – 27 September 2011), beter bekend onder haar pseudoniem Sara Douglass,  was een Australische fantasyauteur die woonde op Tasmanië.  Haar Axis-trilogie is vertaald naar het Nederlands. Later is de trilogie The Wayfarer Redemption aan deze trilogie toegevoegd en bekend geworden onder de serie The Wayfarer Redemption.

Nog meer SFF auteurs:

Andrew Macrae (Trucksong)- Literaire biopunk in een post-apocalyptisch Australië. Mad Max ontmoet Trainspotting.

Ilka Tampke  (Dochter van Albion) – Voor de liefhebbers van Jean M. Auel en Marion Zimmer Bradley.
Alison Goodman (Eon en Eona)  - de Aziatische wereld van draken.

Thoraiya Dryer (Crossroads of canopy)- Een gigantisch, mythisch regenwoud dat door levende goden onder controle wordt gehouden

Eervolle vermeldingen:

Auteurs die ook Australisch zijn en met een enkele voet zich in ons genre bevinden: Markus Zusak (De boekendief, Bridge of Clay), John Marsden (Morgen toen de oorlog begon), Shaun Tan ( De Rode boom, De aankomst), John Flanagan (De grijze jager), Amie Kaufmann (The Illuminae files), Charlotte Wood (The natural way of things), Kate Forsyth (The Wild Girl) en  Julia Leigh (The Hunter (Het Tijgerspoor)en Disquiet (Uitgesteld afscheid))Reacties op: Aussiereads!

Meer informatie

Gerelateerd