Je favoriete boek van 2018 - de voorronde

op 04 december 2018 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Scifi/Fantasy. Wie dit jaar onze spot heeft gevolgd, kan tot de ontdekking zijn gekomen dat de genres SF/Fantasy/Horror heel veel diversiteit aan boeken waarborgen. Die diversiteit komt ook terug bij de lezers en bij de Clubleden. Nu leek het ons wel leuk om eens te kijken naar wat iedereen zijn of haar Boek van het Jaar zou zijn. Welk boek, dat je dit jaar hebt gelezen sprak het meest tot je verbeelding, maakte de diepste emotie bij je los, gaf de beste verrassingen tijdens het lezen of liet je nog weken nasidderen? Wij willen het graag weten en daarom kondigen wij nogmaals aan:

Je favoriete boek van het jaar 2018!

Wij, de Club van SFF en de redacteuren maakten een eindejaarslijstje met favorieten. Wat was dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maakten we bijna allen een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan.

Nieuw dit jaar is de categorie: Graphic novel van het jaar 2018! Aangezien onze club de aanstichters zijn van de Week van het Beeldverhaal lazen we veel beeldverhalen dit jaar. Juist omdat het zo'n andere beleving en manier van "lezen" is, maken we er voor de terugblik een eigen categorie van. Echter hier telt slechts 1 keuze.

De favorieten van We love fantasy

Merel:
1. Rijk van stormen: Rijk van Stormen van Sarah J. Maas was spannend van begin tot einde en heeft ontzettend goede actiescenes!
2. Windhaven van George R.R. Martin: Ik vond het een prachtig verhaal met thema's die actueel blijven.
3. The wolf van Leo Carew: Ik vond The wolf een indrukwekkend debuut over politieke spelletjes en oorlogsvoering en als eerste deel veelbelovend voor de rest van de serie.

Mijn keuze voor Graphic novel van het jaar: Thornhill blijft voorlopig mijn favoriet! Wat een fantastisch boek!

Demi:
1. Nevernight - Jay Kristoff: Dit boek was een heel toffe verrassing; het concept van een school waarin pupillen worden opgeleid tot een bepaald iets is niet origineel, maar zo'n beetje de rest van het boek is dat wél. Vol met humor en actie en een schaduwkat genaamd Mr. Kindly die iedereen wel wilt hebben.
2. The Song of Achilles - Madeline Miller: Na Circe, mijn favoriete boek van vorig jaar door dezelfde schrijfster, moest ik natuurlijk ook haar eerste boek lezen. Het is een prachtig verhaal vol met sfeer en mythologie en de onvergetelijke band en liefde tussen Patroclus en Achilles.
3. Spinning Silver - Naomi Novik: Een heel sfeervol en magisch verhaal dat losjes is gebaseerd op het sprookje van Repelsteeltje. De meerdere perspectieven, de setting en het verhaal zorgen samen voor een heel mooi boek.

Graphic novel: Windhaven - George R.R. Martin & Lisa Tuttle: een heel mooi boek met mooie illustraties die het verhaal goed ondersteunen en tot leven brengen. Met interessante thema's en een vleugje mythologie.

Eline:

Deze sprongen er toch wel bovenuit voor mij:
1. Circe - Madeline Miller
2. Obsidio - Amie Kaufman & Jay Kristoff
3. Nimmernacht/ Nevernight - Jay Kristoff

Circe hoort bij mij absoluut op nummer 1, omdat ik het prachtig geschreven vind en het een originele, nieuwe draai geeft aan bekende en minder bekende mythes.

Kim:
1. Het oneindige verhaal - Michael Ende De film was een jeugdfavoriet, het boek las ik dit jaar voor het eerst. Een prachtig verhaal over het belang van fantasie.
2. Windhaven - George R.R. Martin en Lisa Tuttle Een boek dat uit korte verhalen bestaat die samen een geheel vormen. Hoewel het al in 1981 gepubliceerd werd, zijn de thema's nog steeds actueel. Ik vond zowel het boek als de graphic novel goed, maar omdat ik ervoor gekozen heb geen al eerder gelezen boeken in mijn top-3 te zetten nomineer ik het beeldverhaal.
3. Nimmernacht - Jay Kristoff Nadat dit boek onze Clubprijs won besloot ik het eindelijk ook eens te gaan lezen. Ik vond het leuker dan ik verwacht had. Ik kon vooral de grimmige sfeer en de duistere humor waarderen.

Graphic novel: Windhaven van George R.R. Martin en Lisa Tuttle

En nu jullie:

Wij hebben de keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 (eventueel een graphic novel) door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

  • Geef maximaal een top 3 gelezen boeken. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2, twee en Nummer 3, een punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Je favoriete boek van het jaar 2018.
  • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je Heb-ik-gelezen-lijst.
  • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
  • Kies 1 graphic novel uit en meld erbij waarom deze.
  • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
  • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
  • Plaats je favoriet ook op ons Facebook-account.
  • Vul je favorieten in voor 31 december!

De andere clubleden zullen hun favoriete boek toelichten in het tussenstandartikel. Wij zijn benieuwd naar jullie favorieten. Veel succes! Denken jullie er ook aan mee te doen met de Hebban Reading Challenge 2019?Reacties op: Je favoriete boek van 2018 - de voorronde

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken