Een raket naar Mars: buitenaards leuke boeken

op 05 mei 2018 door

Ik denk dat we een goede kans hebben om lang genoeg te overleven om het zonnestelsel te koloniseren. - Stephen Hawking

Vandaag5b44edf02c40748182d2b86e038c81c1.jpg lanceert NASA zijn nieuwste onderzoeksproject richting Mars. Eerder noemden we dit al kort in de duorecensie over de Rode Magneet van Bertina Mulder, haar naam wordt op papier meegestuurd naar Mars met de  NASA InSight. De raket zal om 13:05 Nederlandse tijd gelanceerd worden. Omdat dit toch een bijzonder moment is om bij stil te staan en het voor ons als sciencefiction en fantasyclub een kans is om niet te laten liggen hebben wij een lijst gemaakt met buitenaards goede boeken: boeken die zich buiten de aarde afspelen.

 • In A Conspiracy of Stars neemt Olivia A. Cole ons mee naar Faloiv, de planeet waar de mens zich heeft gevestigd nadat ze van de Aarde wegmoesten. Een verhaal over macht gezien vanuit de ogen van de dochter van een van de meest ambitieuze kolonisten op de planeet.
 • Artemis is een stad op de maan waar Andy Weir's Artemis zich afspeelt. Jasmine Bashara echter, droomt van een leven op Aarde in plaats van de beklemmende maanstad.
 • Cress is het derde deel in de Lunar Chronicles geschreven door Marissa Meyer. Cress woont al sinds ze zich kan herinneren als gevangene op een satelliet met alleen technologie als gezelschap. Door haar skills als hacker is Cress de ideale dubbelagent voor Koningin Levana maar ook voor Cinder en haar gezelschap.
 • De geheime sleutel naar het heelal is het eerste deel in de kinderboekenreeks van Stephen en Lucy Hawking. George is een hele normale jongen maar hij heeft een groot geheim: hij kan door het helaal reizen en intergalactische avonturen beleven.
 • De Laatste Martiaan van Ray Bradbury is misschien wel het boek wat sciencefiction op een voetstuk heeft gezet. Een verhaal met een verfijnde poëtische waarneming van het leven van de Marsbewoners.
 • De Poort Des Doods serie van Margaret Weis en Tracy Hickman is een multi-dimensioneel verhaal waarbij de werelden doormiddel van een poort met elkaar verbonden worden. De Durnai in deze serie zijn planeten waarop dalen zijn waar de mens kan wonen.
 • Met De Rode Magneet brengt Bertina Mulder de ethische kant van het koloniseren van Mars in beeld. Tijdens een spannende reis naar de nieuwe wereld worden vier astronauten op de voet gevolgd via reality-televisie vanaf Aarde. In voor en tegenspoed.
 • Duin werd in 1965 door Frank Herbert geschreven en is misschien wel het grootste sciencefiction epos wat ooit is uitgekomen. Arrakis is de enige planeet waar een belangrijke grondstof gevonden kan worden met vergaande gevolgen. In Duin volgen we Paul Atreides die Arrakis wil bevrijden en zijn familie wil wreken.
 • Een korte geschiedenis van de Tijd is de toegankelijke versie van het onderzoek van Stephen Hawking naar de plaats van de mens in de enorme kosmos. Een visuele uitleg over het ontstaan van het heelal voor niet-wetenschappers.
 • Het Transagalactisch Liftershandboek van Douglas Adams is een epische reis naar alle uithoeken van het heelal. Ga mee met Arthur Dent en Ford Prefect op zoek naar een manier om de aarde te redden, naar het restaurant aan het einde van het heelal en naar het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles.
 • In Ilium weeft Dan Simmons Griekse Mythologie met sciencefiction. Hier staat Olympus op Mars en kijken Zeus en zijn familie neer op enorme veldslagen welke vanaf Aarde als entertainment te volgen zijn onder het wakend oog van Thomas Hockenberry, Ilias-deskundige.
 • Illuminae is geschreven door Amie Kaufman en Jay Kristoff en speelt zich af in 2575. Twee megacorporaties voeren oorlog over de rug van de planeet van Kady en Ezra. Alleen door in te breken in de computers van de vijand kan Kady achter de ware toedracht van de oorlog komen en de echte vijand leren kennen.
 • Laat me sterren zien van Lizzie van den Ham is het eerste boek van de Nederlandse schrijfster wat zich in de ruimte afspeelt. De wereld zoals wij hem kennen is er niet meer en er zijn meerdere kolonies in de ruimte. Victoria, stagiaire op ruimtestation Desida Twee bij Saturnus, komt achter een complot wat een grote ruimteoorlog tot gevolg kan hebben.
 • Malacandra, ver van de zwijgende planeet is het eerste boek in de ruimtetrilogie van C.S. Lewis. Filoloog Ransom wordt ontvoerd naar Mars waar hij overgedragen wordt aan de oorspronkelijke inwoners van de planeet. Ransom weet te ontsnappen en vlucht verder de planeet op waar hij langzaam de taal en cultuur van Mars leert kennen. 
 • Wat als je in een stofstorm terecht komt die je bijna fataal wordt? Dat overkomt Mark Watney in Mars van Andy Weir. Als enige man op Mars, zonder contact met Aarde, moet hij zien te overleven op een lege planeet.
 • Mars de rode planeet van Kim Stanley Robinson is het eerste boek in de trilogie over de kolonisatie, terraformatie en leven op Mars. In deze trilogie zien we de rode planeet eerst groen en later blauw kleuren door ingrijpen van de mens.
 • Voor Manfred is de taal van Mars in de Martiaanse Tijdverschuiving van Philip K. Dick niet onbekend. De taal van zijn eigen mensen echter wel. Toch probeert men wel met hem te communiceren, Mandred bezit namelijk een waardevol talent: hij leeft maar zelden in het heden.
 • In Phobos van Victor Dixen worden zes jongens en zes meisjes op de voet gevolgd tijdens hun reis naar Mars. Dit alles is te volgen via Project Genesis, datingshow met als uiteindelijke resultaat zes stellen de eerste menselijke kolonie op Mars te kunnen laten stichten.
 • Prinses van Mars van Edgar Rice Burrows is het verhaal van John Carter die op Mars terecht komt. Hij ontmoet daar het volk van Tars Tarkas, een 4,5 meter lange groene krijger.
 • The Last Jedi van Jason Fry is het laatste boek in de reeds lange serie van boeken in de Star Wars Saga en sluit aan bij de laatst uitgekomen film. Rey gaat in training bij Luke Skywalker om samen met Finn en Poe Dameron de strijd aan te gaan tegen de Eerste Orde.

0197e2fc5aad31d117547b2ec39994d4.jpegNatuurlijk is dit slechts het puntje van de ijsberg en zijn er nog veel meer buitenaards leuke boeken te bedenken. Hebben jullie al iets van deze lijst gelezen? Of hebben jullie nog andere tips? Wij horen het graag hieronder.

- Janneke - 

De foto van Illuminae, Gemina en Obsidio is gemaakt door Anca.Reacties op: Een raket naar Mars: buitenaards leuke boeken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Olivia Cole

Olivia Cole

Olivia A. Cole is an author, a blogger, and a poet. Her books include A Conspira...

Andy Weir

Andy Weir

Andy Weir werd geboren in Californië en is de zoon van een fysicus en een ingen...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Stephen Hawking

Stephen Hawking

Stephen Hawking (1942-2018) is een Engelse natuurkundige, kosmoloog, wiskundige ...

Lucy Hawking

Lucy Hawking

Lucy Hawking (1969) is een Engelse journaliste en schrijfster, en dochter van th...

Ray Bradbury

Ray Bradbury

Ray Bradbury (1920–2012), voluit Ray Douglas Bradbury, was een Amerikaanse...

Gesponsorde boeken