Buitengewoon #2 Fantastische Detectives

op 08 april 2017 door

Sciencefiction en fantasy omvat meer dan boeken over draken, vampiers en vreemde wezens alleen. In de rubriek Buitengewoon kun je kennismaken met boeken die meerdere genres overlappen. Zo kan iedereen die normaal een ander genre verkiest ook hier iets van zijn gading vinden.
In deze Buitengewoon gaan we in op detectives die zich afspelen in een Science Fiction of Fantasy wereld.

Detectives

De meeste detectives volgen een vast stramien. Na een kennismaking met de karakters volgt er een misdaad die opgelost moet worden. Vaak zijn er een paar dwaalsporen en gaat het bijna mis, waarna de ontknoping volgt en het verhaal meestal met een goed einde afloopt.


J.D. Robb   Eve Dallas Serie

Eve Dallas is hoofdinspecteur van de afdeling Moordzaken van New York in het jaar 2058. Ze neemt moord hoogstpersoonlijk op. Elke dode verdient gerechtigheid en zij voelt zich verplicht deze taak tot het uiterste te vervullen. Dat gaat ten koste van haar zelf maar gelukkig ontmoet ze de puissant rijke Roarke die een oogje op haar heeft laten vallen. Hij is zowel briljant op het gebied van elektronica als tussen de lakens en weet zich op beide gebieden onmisbaar te maken. Hij zorgt dat ze eet en rust neemt en helpt haar op legale en illegale wijze bij de oplossing van haar zaken. Eve is een intimiderende persoonlijkheid. Gelukkig houdt Roarke daar wel van.

Vermoord naakt is het eerste deel van de Eve Dallas Serie van J.D. Robb. Onlangs verscheen het elfde deel met de titel Vermoorde Getuige.  De boeken zijn het best te omschrijven als romantische detectives in een sciencefiction setting. Er zijn buiten-planetaire fabrieken en ontspanningsresorts, auto’s vliegen in de lucht en er wordt gecommuniceerd met e-links. De verhalen zijn over het algemeen spannend en afgewisseld met wat stomende seks.

Martin Scott   Traxas 


Traxas is een privé detective in een wereld van zwaarden en magie (het genre swords en sorcery). Mensen, elven en draken leven naast elkaar in het magische doch corrupte Turai, een stad die je aan het oude Rome laat denken.
Traxas is een uitgebluste 43-jarige epische drinker met overgewicht. Hij heeft verder weinig kwaliteiten buiten dat hij fungeert op een 2de rangs detective niveau en tovenarij uitoefent als een derderangs tovenaar. Alles is het net niet, dus spendeert hij veel van zijn tijd met drinken en gokken in herberg De Wrekende Bijl (tevens waar zijn kantoor boven is gevestigd). Hier werkt ook zijn af-en-toe assistent Makri, een serveerster die een mix van half mens/half Orc/elf is en altijd een maliënbikini aan heeft. Ze is een echte kick-ass survivor die de Orc gladiator arena’s heeft doorstaan en goed overweg kan met zwaard en aks.
Af en toe krijgt Traxas toch een zaakje voorgeschoteld dat hij aanpakt om wat geld te verdienen of omdat het om illegale praktijken gaat in bijvoorbeeld de vele dievengildes. Daar houden ze wel van aan lagerwal geraakte corrupte types.
Martin Scott’s boeken over Traxas zijn dunne en vlot- leesbare boekjes vol cynische humor en een bijzondere kijk op de fantasywereld. In totaal zijn er 6 boekjes uitgegeven, waarvan er 3 maar zijn vertaald naar het Nederlands. De laatste dateert uit 2015 en is uitgekomen als e-book. Vooral liefhebbers van zowel detective als fantasyromans kunnen meegenieten met deze anti-held.                    
Neem het vooral niet serieus wat je leest (of juist wel?).

Sir Arthur Conan Doyle    The Hound of the Baskervilles 

Het is denk ik wel eerlijk om te zeggen dat Sherlock Holmes de bekendste – en wellicht ook de succesvolste – fictieve detective ooit is. Door zijn deductieve vaardigheden en zijn intelligentie weet hij bijna elke zaak op te lossen, hoe absurd en onoplosbaar hij ook lijkt. Maar de zaak van The Hound of the Baskervilles is de eerste met een mysterieus bovennatuurlijk tintje. Een man schijnt te zijn vermoord door een enorme hond die door de vlaktes van Dartmoor dwaalt. Gigantische pootafdrukken naast het lijk schenen dat verhaal te bewijzen. Algauw wordt verteld dat er een vloek rust op de erfgenamen van de Baskervilles en dat ze allemaal op den duur gegrepen zullen worden. Holmes, samen met zijn trouwe partner John Watson, wil niks van het verhaal geloven en gaat op onderzoek uit. Maar algauw raakt zelfs Holmes in de war van alle aanwijzingen die wijzen naar het echte bestaan van de hond. Het verhaal leest als een gothic horror verhaal en zal je aandacht goed vasthouden met het mysterie van de Hond en of het misschien slechts een truc is, of toch een echte vloek blijkt te zijn…

Pepper Kay   Kit Guardner-serie


Een boekenreeks van Nederlandse bodem. Deze serie speelt zich af in de nabije toekomst rond 2030. Er is contact met een paar bewoonde planeten, zoals Anterra en Bankar. Kit Guardner is op 25 maart 2003 geboren en ze is Interstellair privédetective. Kit werkt als partner bij het detective bureau van haar broer Jim. Al vijf boeken lang lost ze diverse misdaden op, een verdwenen kind, buitenaardse moordlustige slangen en duistere praktijken van schimmige organisaties. Naast haar huidige zaken, loopt als rode draad in het leven van Kit de zoektocht naar haar moeder. Die toen ze een klein kind was op mysterieuze wijze is verdwenen.
Pepper Kay schrijft boeken die vlot lezen, ze combineert de typische aspecten van een detective met Sci-Fi elementen, waaronder teleportatie,intelligente implantaten en ruimtereizen. 


Welke Fantastische Detectives lezen jullie graag en zijn er nog andere titels die in dit rijtje passen?Reacties op: Buitengewoon #2 Fantastische Detectives

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.D. Robb

J.D. Robb

J.D. Robb (Silverspring, Maryland, 1950) is het pseudoniem van de Amerikaan...

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) was een Britse arts, beroemd voor zijn ver...

Pepper Kay

Pepper Kay

Auteur van science fiction detectives, fantasy romans en thrillers. In 2010 kwa...