Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Categorie #19 - Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar

op 17 december 2018 door

Het jaar is bijna afgelopen en dus ook de challenge met categorieën. Misschien heb je ze al allemaal kunnen afvinken en wellicht heb je nog wat inspiratie nodig. Om een beetje te helpen wordt er deze keer aandacht besteed aan Challenge Categorie #19 - Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar. Aangezien de leden van de Scifi & Fantasy Club afstammen uit de jaren 1962 tot en met 1998 kunnen we een mooie diverse lijst maken. Een ieder van de club heeft een aantal boeken uit zijn/ haar jaar gekozen voor deze lijst. Laat ik bij het begin beginnen en starten met het geboortjaar 1962. Veel plezier!

Marc, geboortejaar 1962

De Drakenruiters - Jack Vance 

In deze bundel zijn drie korte verhalen te vinden. Namelijk de Drakenruiters waarin een kleine nederzetting regelmatig wordt overvallen door buitenaardse wezens. Uit deze wezens zijn later draken gefokt die weer worden ingezet tegen de wezens waar zij van af stammen. Het laatste kasteel waarin de onderdrukte mens in opstand komen tegen hun meesters de aristocraten. en in De wonderbaarlijke verrichtingen van Sam Salazar leven menselijke kolonisten samen met de oorspronkelijke bewoners van de planeet Pangborn. Als dit evenwicht wordt verstoord moet de mensheid vrezen voor zijn bestaan. Het boek werd in 1963 bekroond met een Hugo Award.

A wrinkle in time - Madeleine L’Engle

Vader is vermist. Zijn geheime baan als natuurkundige voor de regering is de oorzaak van zijn verdwijning, maar waar is hij naar toe? Meg en haar jongere broer, Charles, vertrekken met hun vriend Calvijn op een spannend avontuur door tijd en ruimte om hem te zoeken. Dit boek heeft een Newbery-medaille gewonnen en is in 2018 verfilmd. 

We hebben altijd in het kasteel gewoond Shirley Jackson

Merricat Blackwood woont met haar enige zus Constance en haar oom Julian in het kasteel dat van de familie is. Er waren eerst zeven Blackwoods, totdat er op een vreselijke nacht een dodelijke dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord omdat zij geen suiker at maar is vrijgesproken. De buitenwereld laat de Blackwoods niet meer met rust. Als hun neef Charles arriveert wordt de situatie nog dreigender. Niemand ziet het gevaar behalve Merricat. Kan zij haar laatste beetje familie redden?

Cindy, geboortejaar 1973 

To ride Pegasus - Anne McCaffrey

Vier extraordinaire vrouwen die gedachten kunnen lezen en lichamen kunnen helen. Ze kunnen rampen kunnen voorkomen en de toekomst voorspellen. Als deze getalenteerde vrouwen paria’s worden in hun eigen land, besluiten ze uit de race van het dagelijks leven te stappen en in plaats daarvan stappen ze in hun eigen race.

Momo en de tijdspaarders - Michael Ende

Momo is een kind van de natuur, ze woont in haar eentje in een oude ruime buiten de stad. Omdat zij zo goed kan luisteren komen de mensen regelmatig bij haar om hun hart uit te storten. Als de stad in de greep komt van de tijdspaarders verandert er veel. De mensen worden kil en afstandelijk. het leven wordt gehaast en men geniet niet meer van het leven. Het beïnvloedt iedereen, behalve Momo.

The Princess Bride - William Goldman

De mooie Buttercup valt voor Westley, een boerenjongen. Wanneer hij vertrekt om zijn fortuin te verdienen, belooft ze nooit meer van een ander te houden. Als zijn schip gevangen is genomen door de Dread Pirate Roberts is haar hart gebroken. Maar haar charmes trekken de aandacht van de niet-aflatende Prins Humperdinck die een vrouw wil en zich tot het uiterste inspant om Buttercup te veroveren.

De torens van februari - Tonke Dragt

Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben... Ik vroeg: 'Welke dag is het vandaag?' 'Dertig februari,' zei de oude man. Plotseling zag ik de zee. Zee, strand, schelpen, voetsporen in het zand. Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben. Dit zijn regels uit een dagboek. De schrijver ervan is zijn geheugen kwijtgeraakt, al roepen enkele dingen vage herinneringen op: Ik zag de torens, grote blokken, bijna lichtend tegen de sombere lucht. Ik ken die torens, ik ken ze. Maar alleen een woord kwam in me op en dat woord hoorde bij de torens: februari.De jongen die dit dagboek bijhoudt, gaat op zoek naar zijn vergeten verleden. Een ontdekkingsreis in een vreemde wereld waar alles nieuw is. Of lijkt dat maar zo? Wie kan hij vertrouwen? En zal hij vinden wat hij zoekt?

Vanessa, geboortejaar 1979

Bloemen op zolder - Virginia Andrews

Als haar echtgenoot komt te overlijden besluit Corinne Dollanger samen met haar vier kinderen terug te keren naar haar ouderlijk huis. Daar aangekomen worden de kinderen weggestopt op zolder. Daar moeten zij blijven totdat Corinnes vader zal komen te overlijden. Voor hem moet zij tot zijn overlijden kinderloos blijven en dan ontvangt zij een grote erfenis. De kinderen wordt verteld dat dit een kwestie van dagen zal zijn. De dagen worden maanden en de maanden worden jaren. En al die tijd moeten zij binnen op zolder blijven. Alsof dit nog niet erg genoeg is hebben de vier kinderen ook nog te maken met hun wrede en wraakzuchtige grootmoeder die tot alles in staat is. Dit indrukwekkende boek is vertaald als 

Hitchhiker's Guide to the Galaxy Douglas Adams

Twee mensen overleven op het nippertje de vernietiging van de Aarde door mee te liften op een ruimteschip van de buitenaardse Vogons,. de Aarde wordt vernietigd om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg door de ruimte. Samen met nieuw verworven vrienden maken zij het universum onveilig. Als leidraad wordt het transgalactisch liftershandboek geraadpleegd.

Yvette, geboortejaar 1980

MausArt Spiegelman

In deze biografische strip Vertelt Art Spiegelman het verhaal van zijn Joodse vader en moeder. Over hoe zij het Europa dat door Hitler werd bezet overleefden. De diverse groeperingen zijn getekend als dieren, zo zijn nazi's katten en Joden muizen. Ook vertelt de auteur over zijn moeilijke relatie met zijn vader.

De stam van de holenbeer - Jean M. Auel

We gaan terug naar ruim 35.000 jaar geleden. Het meisje Ayla is nog maar vijf jaar oud als zij door een aardbeving haar ouders verliest. In haar vlucht voor de aardbeving wordt zij verwond door een holenleeuw. Ayla wordt gevonden door een vrouw uit een stam Neanderthalers die door dezelfde aardbeving verdreven is uit haar vorige woongebied. Zij nemen haar op en voeden haar op. Maar al gauw blijkt dat ze meer verschilt van haar stamgenoten dan alleen haar uiterlijk doet vermoeden. Ayla zal gedurende haar jeugd opgroeien bij deze Neanderthalers. Door haar grotere intelligentie stelt Ayla te veel vragen en gaat zij in tegen de regels en tradities van de stam waardoor zij op uiteindelijk verstoten wordt.

Het restaurant aan het einde van het heelal - Douglas Adams

Hugo Veld is opgepikt door een gestolen ruimtejacht, aangedreven door onwaarschijnlijkheid. Het enige wat hij wil is gewoon zijn koffie! Gelukkig is daar het restaurant aan het einde van het heelal.

Merel, geboortejaar 1987

De Wachters van het WestenDavid Eddings

Als Garion de kwade god Torak verslaat, wordt hij tot koning van Riva gekroond en zo lijkt de profetie te zijn vervuld. Elf jaar later wordt de rust verstoord. Garion ontdekt de voorspelling van de duisternis nog steeds strijd voert met de voorspelling van het licht. Wederom hangt het lot af van Garion.

Weefwereld - Clive Barker

Weefwereld is een parallelle wereld die zit opgeslagen in de draden van een magisch tapijt. Een tapijt dat velen willen bezitten, maar waarvoor men niet bereid is de prijs te betalen. Als Weefwereld opnieuw tot leven komt worden de duistere krachten opgeroepen. Hierdoor ontgaat er een strijd om het laatste beetje magie te beschermen. Susanne, de kleindochter van de laatste tapijtbewaarder gaat samen met Calhoun, een duivenhouder, de strijd aan met Immacolata, een afschrikwekkend wezen dat op de ondergang van haar volk uit is en haar dienaar Shadwell die alleen maar de hoogste bieder voor het tapijt zoekt.

Janneke, geboortejaar 1988

The crystal shard - R.A. Salvatore

Hij reisde naar het einde van de wereld op zoek naar vrede. Maar nu staat het huis van Drizzt Do'urden op de rand van vernietiging! Met de oude kracht van de Crystal Shard in de handen van een waanzinnige tovenaar, staan ​​alleen Drizzt en zijn naaste metgezellen, Bruenor en Wulfgar, tussen Icewind Dale en totale vernietiging.

My Neighbor Totoro - Kubo, TsugikoMiyazaki, Hayao

De elfjarige Satsuki en haar brutale zusje Mei zijn naar het platteland verhuisd om dichter bij hun zieke moeder te zijn. Terwijl hun vader aan het werk is, verkennen de meisjes hun uitgestrekte oude huis, het bos en de velden eromheen. Al snel ontdekken Satsuki en Mei Totoro, een magische bosgeest die ze op fantastische avonturen meeneemt door de bomen en de wolken en ze een les leert over elkaar vertrouwen.

De scherpschutter - Stephen King

Roland van Gilead, scherpschutter, zoeker naar de waarheid, avonturier en vogelvrijverklaarde. is op een queeste naar het brandpunt van ruimte en tijd dat bekendstaat als de Donkere Toren. Roland is gedreven door wraakzucht, in een wereld vol oude technologie en dodelijke nieuwe magie jaagt op de man in het zwart. Het jachtterrein is een helse woestijn van zout en dodelijk kruid. Maar wordt de man in het zwart wel opgejaagd? Of wordt Roland zelf juist meegelokt naar waar zijn prooi hem hebben wil?

Marjolein, geboortejaar 1988

Wyrd sistersTerry Pratchett

Het is het verhaal van Granny Weatherwax, de meest gewaardeerde niet-leider die niet-sociale heksen ooit zou kunnen hebben. Over het algemeen raken deze eenlingen nergens bij betrokken. Maar soms zijn er van die momenten dat ze er niets aan kunnen doen. Zoals Granny Weatherwax op het punt staat om te ontdekken. Het blijkt dat het veel moeilijker is om problemen in het kasteel op te wekken dan men zou verwachten. Zelfs als je een paar onverwachte spreuken tot je beschikking hebt hebt. Granny Weatherwax spant samen met twee andere heksen, Nanny Ogg en Margat Garlick. Een onwaarschijnlijk bondgenootschap dat samen is gekomen om een ​​prins te redden en hem terug te brengen naar de troon van Lancre.

Matllda - Roald Dahl

Matilda is een bijzonder meisje. Ze is hoogbegaafd. Ze kon al praten toen zij nog maar anderhalf jaar wasen lezen toen zij drie jaar was. Haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar vreselijk. Op school is het niet veel beter, het gemene schoolhoofd Bulstrionk maakt het leven van veel leerlingen onmogelijk. er is echter wel een lichtpuntje, juffrouw Engel. Als het Matilda allemaal te veel wordt, bedenkt zij heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.

Kim, geboortjeaar 1995

The Golden Compass – Philip Pullman

Lyra's zoektocht naar haar ontvoerde beste vriend brengt haar naar de Noordpool. Daar waar de heksen clans heersen, waar de gepantserde beren wonen wonen. Waar zij ontdekt welk gruwelijk lot de verdwenen kinderen wacht. Kan een jong meisje een verschil maken in zulke grote en verschrikkelijke complotten?

Meestermagiër - Het eerste zwaard: SperlingW.J. Maryson

Om het onnoembare kwaad dat de wereld Aiden bedreigt te keren, begint een reisgezelschap van negen gezellen onder aanvoering van de jonge Jyll aan een speurtocht naar de Vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis. Hun queeste heeft als doel te voorkomen dat de planeet wordt vernietigd door het kwaad. Naarmate de queeste vordert, ontdekt Jyll dat zich in hem magische krachten openbaren.

De stad der blindenJosé Saramago

Een rij auto’s staat te wachten voor een rood stoplicht. Als het licht eindelijkop groen springt, trekt de eerste auto niet op, tot groeiend ongenoegen van de automobilisten erachter. Als ze het portier opentrekken, treffen ze een wanhopige bestuurder aan, die alleen maar kan uitbrengen dat hij van het ene op het andere moment blind is geworden. Als daarna vrijwel iedereen in Lissabon plotseling blind wordt nemen de verbijsterende gebeurtenissen al snel apocalyptische vormen aan. 

Demi, geboortejaar 1997

Harry Potter en de Steen der Wijzen - J.K Rowling 

Sinds de dood van zijn ouders woont Harry Potter in de bezemkast onder de trap in het huis van zijn tante, oom en neefje Duffeling. Ze vinden Harry maar en last en doen er alles aan om hem het leven zuur te maken. Op zijn elfde verjaardag krijgt hij een bijzondere uitnodiging. Hij mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Dat is het moment waarop Harry te horen krijgt dat hij een tovenaar is, wie zijn ouders werkelijk waren en wat er met hen is gebeurd. Harry is ondanks allerlei gevaren en pesterijen dolgelukkig op school. Hij maakt er vrienden en leert er van alles over magie. maar weet hij al voldoende als hij het op moet nemen tegen de moordenaar van zijn ouders?

Ella Enchanted Gail Carson Levine

Bij haar geboorte was Ella van Frell de ongelukkige ontvanger van het geschenk van een dwaze fee het 'geschenk' van gehoorzaamheid. Ella moet elke bevel dat aan haar gegeven wordt gehoorzamen, of het nu anderhalve dag op één voet springen, of haar eigen hoofd afhakken is. Maar de eigenzinnige Ella weigert haar lot te accepteren. Ella gaat op zoek naar een manier om de vloek te verbreken, voor eens en voor altijd.

Eline, geboortejaar 1998

A clash of kings - Geroge R.R. Martin

Een komeet met de kleur van bloed en vlammen doorsnijdt de lucht. Van de oude citadel van Dragonstone tot de verboden oevers van Winterfell, heerst chaos. Zes facties vechten om de controle over een verdeeld land en de IJzeren Troon van de Zeven Koninkrijken. Men heeft er alles voor over om de macht in handen te krijgen, ook oorlog. Het is een verhaal waarin broers elkaar verraden en de doden opstaan ​​om in de nacht te lopen. Tegen een achtergrond van incest, alchemie en moord, kan de overwinning gaan naar de mannen en vrouwen die het koudste staal bezitten ... en de koudste harten. Want wanneer koningen botsen, beeft het hele land.

Het magische schip - Robin Hobb

Hoewel verwacht wordt dat ze het nieuwe levende schip van haar familie zal erven, verliest Althea Vestrit de eer aan haar zwager, die van plan is om het als een slavenschip te gebruiken. De meedogenloze piraat Captain Kennit ziet een gevangen levend schip als zijn sleutel tot succes. Althea wordt snel gedwongen om beide mannen te bevechten om het bezielde, intelligente leven te herwinnen, het meest gekoesterde bezit van haar familie.

Welk boeken of boeken heb jij al gelezen? En welk boek komt uit jouw geboortejaar?

2b1ca6be637f5a0aa463e0474bf36bfe.jpgReacties op: Challenge Categorie #19 - Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jack Vance

Jack Vance

Jack Vance (John Holbrook) (1916-2013) was een Amerikaans sciencefiction- e...

Shirley Jackson

Shirley Jackson

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus ...

Anne McCaffrey

Anne McCaffrey

Anne Inez McCaffrey (1926-2011) was een sciencefiction- en fantasyschrijfster. Z...

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...