Club & Co #1 vrienden en familie over SFF

op 04 augustus 2018 door

Vandaag de aftrap van een nieuwe reeks artikelen waarin de leden van de Hebban Scifi- en Fantasyclub in gesprek gaan met vrienden en familie over sciencefiction en fantasyboeken. Als eerste sprak Janneke met haar zusje en Hebbanlid Marjanne

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Marjanne, 24 jaar en ik werk als staff accountant bij een groot accountantskantoor. Al sinds ik een klein meisje was ben ik gek op lezen. Mijn zus, Janneke, heeft mij daarna aangestoken met het fantastische genre. Mijn leescarrière begon met boeken over paarden, de boeken van Heartland heb ik verslonden. Tegenwoordig kan ik helaas maar weinig tijd vrij maken om te lezen naast mijn werk en studie tot registeraccountant. Dat vind ik wel jammer omdat ik dol ben op lezen en nog zoveel wil lezen.

Vind je lezen makkelijk? Haal je er ontspanning uit en bovenal, hoe leuk vind je het?

Ik vind lezen makkelijk wanneer ik de rust heb om te lezen. Wanneer ik de rust niet heb lukt het vaak gewoon niet en wordt het voor mij lastig. Als ik eenmaal aan het lezen ben haal ik er heel veel ontspanning uit omdat ik dan mijn drukke leven kan vergeten en mij in de hoofdpersoon kan verliezen en mijn eigen wereldje kan creëren. Ik vind lezen fantastisch! Ik vind het oprecht erg jammer dat ik er weinig tijd voor heb.

Waar lees je het liefste?

Het liefste lees ik in een huiselijke omgeving. Bij voorkeur thuis op de bank of één van de luie stoelen of in de stacaravan van mijn familie in Doetinchem. Op een rustige plek waar ik niet direct gestoord word en mijn verbeelding de vrije loop kan laten gaan.

Hoeveel lees je gemiddeld? Vroeger en nu?

Tegenwoordig lees ik helaas niet zo veel meer door mijn werk en deeltijd studie. Hier steek ik ook veel vrije tijd in waardoor mijn droom, het lezen van één boek per week, niet goed lukt. Ik moet nog een half jaartje doorbikkelen en dan ben ik theoretisch klaar met mijn postmaster. Dan hoef ik alleen mijn tentamens nog te halen en heb ik meer tijd om te lezen.

Vroeger las ik veel meer. In een zomervakantie las ik met gemak gemiddeld tien boeken. Dit ligt wel aan het boek, een dunner boek had ik vaak in twee dagen uit maar een dikker boek, bijvoorbeeld Eragon, kon ik makkelijk een week mee doen. Als kind vond ik het vaak wel lastig dat mijn zus een stuk sneller las. Een boek waar ik een dag of twee dagen over deed had zij vaak in een paar uurtjes al uit. Dit heb ik gelukkig tegenwoordig achter mij kunnen laten en lees ik op mijn gemak alle boeken waarvan ik houd in mijn eigen tempo zonder mij iets van anderen aan te trekken.

Wat was jouw eerste aanraking met fantasy?

Zoals ik al noemde, mijn eerste aanraking met het zelf lezen van fantasy kwam door mijn zus. Zij raadde mij de Wicca serie van Cate Tiernan aan en later las ik zelf ook de boeken van Darren Shan welke ik bij de bibliotheek van Doetinchem haalde tijdens mijn vakanties op de camping als jong meisje. Door deze twee series ben ik verslingerd geraakt aan het fantastische genre en ben ik mijn eigen voorkeur en stijl gaan ontdekken. Zo heb ik met heel veel plezier de eerste drie boeken van Christopher Paolini gelezen: EragonOudste en Brisingr. Ook de Tamir-trilogie van Lynn Flewelling behoort tot mijn favorieten. Als ik verder terug denk is mijn allereerste aanraking met fantasy eigenlijk Harry Potter en de Steen der Wijzen is geweest. Deze werd op de basisschool voorgelezen en zijn boeken waar ik mij dusdanig in kan verliezen dat ik soms vergeet dat ze ook tot de fantasy behoren.

Wat was je eerste aanraking met sciencefiction?

Mijn eerste echte aanraking met sciencefiction heb ik nog niet gehad. Ik heb wel een aantal sciencefiction boeken op mijn wil ik lezen lijstje staan. Op het moment ben ik echter bezig in Cinder van Marissa Meyer wat volgens mij een kruising is tussen fantasy en sciencefiction. Dit smaakt echter nu al naar meer en ik wil graag meer sciencefiction gaan lezen.

Hoe lang lees je al fantasy en sciencefiction?

Ik denk dat ik al meer dan veertien jaar fantasy lees. Als ik Harry Potter meetel misschien nog wel iets langer, vanaf dat we oud genoeg waren op de basisschool in ieder geval.

Wat is je favoriete fantasyboek?

Dit vind ik altijd een lastige vraag om te beantwooden en ben altijd geneigd om met een serie te antwoorden in plaats van een los boek. Dat ga ik daarom nu ook weer doen. Harry Potter komt eigenlijk altijd als eerste in mij op maar omdat Harry voor mij niet direct onder pure fantasy valt kies ik toch voor de Eragon trilogie.

Waarom is Eragon je favoriet?

Eragon is een van de eerste fantasyboeken die ik zelf ontdekte. Ik las over Eragon in de Eclips, het boekje van Luitingh-Sijthoff waarin de nieuwe fantasyboeken aangekondigd werden. Ik las de flaptekst in dat boekje en was verkocht. De complete eerste trilogie vind ik geweldig al moet ik eerlijk toegeven dat ik het laatste deel, Erfenis, nog niet heb gelezen. Ik heb nog niet de rust gevonden om deze te kunnen lezen op de manier dat hij het verdient om gelezen te worden. Zelf vind ik het ook leuk dat ik Eragon gelezen heb voor het echt een hype werd.

Wat spreekt je aan in fantasy en sciencefiction?

Wat mij het meeste aanspreekt is dat fantasy en sciencefiction zich vaak afspeelt in een omgeving die letterlijk bij jou om de hoek zou kunnen zijn, maar dan in een middeleeuwse, verzonnen of futuristische setting. Ook boeken als de Wicca-serie van Cate Tiernan en natuurlijk Harry Potter spelen zich letterlijk in jouw wereld af. Het fijne van fantasy vind ik ook dat ik mij er kan inleven, dat ik makkelijk mijzelf een voorstelling kan maken hoe dingen gebeuren in de boeken en dat het helemaal niet gek zou zijn als dat in werkelijkheid ook zou gebeuren: je kent de grenzen van de werelden niet, misschien komt er wel een gek aan de macht, ontstaan er daadwerkelijk Hongerspelen of krijgen we te maken met cyborgs in de toekomst. Met de technologische ontwikkelingen en denkbeelden van individuen weet je het immers nooit. Daarnaast vind ik het fijn dat, wanneer je die koppeling maakt in je hoofd en je er in verliest, je toch makkelijk kan reflecteren: jammergenoeg of gelukkig is alles hier toch normaal en is het maar een boek.

Welke genres lees je nog meer naast fantasy en sciencefiction?

Naast fantasy lees ik graag thrillers van onder andere Stephen King en Paula Hawkins. Ook lees ik graag romans van onder andere Chantal van Gastel en Lulu Wang. Voorheen las ik ook literatuur al is dat wel teruggelopen. De Donkere Kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans en De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch hebben indruk op mij gemaakt. Bij die laatste speelt uiteraard ook het stukje bovennatuurlijkheid mee waardoor het indruk op mij heeft gemaakt.

Welk fantasy- en/of sciencefictionboek heb je recent gelezen of ben je misschien wel aan het lezen?

Op het moment ben ik bezig in de Lunar Chronicles reeks van Marissa Meyer en heb ik het eerste boek, Cinder, bijna uit. Het tweede deel ligt ook al klaar om te lezen. Het laatste fantasyboek wat ik voor de Lunar Chronicles heb gelezen is Hex van Thomas Olde Heuvelt. Een heerlijk boek dat door het bekende er voor zorgt dat je het echt gaat geloven. En dat terwijl het fantasy is.

Fantasy en sciencefiction gebruiken wel eens moeilijke woorden die we niet direct kennen. Wat doe je als je moeilijke woorden en stukken tegenkomt die je niet direct begrijpt?

Als eerste probeer ik het uit de rest van de tekst te herleiden. Indien ik er dan nog niet uitkom pak ik het internet erbij. En als ik even geen internet beschikbaar heb vraag ik het vaak aan iemand in mijn omgeving. Wees vooral niet bang om dingen na te vragen, niemand weet alles en kan alles weten!

Heb je een lijstje met tips voor de fantasy en sciencefiction lezers? Welke boeken moeten ze volgens jou echt lezen?

Lees vooral boeken die voor jouw gevoel dicht bij je staan. Ben je meer van historische boeken? Lees dan fantasy met meer middeleeuwse invloeden. Heb je liever de toekomst? Pak dan een goed sciencefiction boek. Leef en lees je liever in het hier en nu? Lees dan boeken die zich in een moderne setting afspelen, een beetje de urban-fantasy achtige boeken. Ik hou van alle fantasy maar iedereen is anders en vindt andere dingen leuk.

Een paar aanraders voor jullie op een rijtje:

En wat wil je zelf nog lezen?

Ik heb nog veel wat ik wil lezen. Een aantal titels hieruit zijn:

Hebben jullie de tips van Marjanne al gelezen? En hebben jullie misschien nog tips voor haar? Reacties op: Club & Co #1 vrienden en familie over SFF

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cate Tiernan

Cate Tiernan

Cate Tiernan (New Orleans, 1961) is een New York Times bestsellerauteur. Ti...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Christopher Paolini

Christopher Paolini

Christopher Paolini schrijft al vanaf zijn vijftiende epische fantasy boeken en ...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Suzanne Collins

Suzanne Collins

Suzanne Collins (1962) is de bestsellerauteur van de succesvolle trilogie The Hu...