De favoriete boeken van de Sciencefiction- & Fantasy-ambassadeurs - deel 1

op 30 januari 2017 door

In de afgelopen twee weken hebben alle Sciencefiction- en Fantasy-ambassadeurs zich voorgesteld. We hopen dat we met onze voorstelstukjes al een goed beeld van onszelf hebben kunnen geven. Lezers leer je echter toch vooral kennen door erachter te komen wat ze graag lezen. Deze week vertellen we daarom allemaal welk boek een speciale plek in ons hart heeft. Natuurlijk zijn er meer boeken waar we erg van genoten hebben, dus het was lastig om er slechts één te kiezen. Toch heeft iedereen een favoriet kunnen noemen.
In dit eerste deel vertellen Saskia, Yvette, Marc, Adinda en Cindy welk boek bijzonder voor hen is.


Saskia: Ontworteld van Naomi Novik

Ik heb veel lievelingsboeken en dat kan ook niet anders met zo’n levenslange verslaving aan sciencefiction en fantasy. Ieder boek heeft zijn eigen kwaliteiten. Het ene is vernieuwend en het ander raakt mijn hart.
Ontworteld van Naomi Novik is een mooi romantisch en sprookjesachtig verhaal. Het zijn vooral de onderliggende thema’s en boodschappen die me beroeren. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke magie en het gevolg daarvan vind ik mooi uitgewerkt. De magie van Agnieszka ‘meandert’ als een beekje en ontstaat intuïtief. De magie van de Draak is van rationelere aard. Pas wanneer beide samenwerken en hun krachten samensmelten behalen ze de resultaten die ze willen. En dat vervult me met ontzag.
De schrijfster toont ons dat de grens tussen goed en kwaad heel dun is. De slechterik wordt iemand voor wie we begrip kunnen hebben, waardoor het verhaal meer diepgang krijgt. Het is mooi om te zien hoe Agnieszka haar vermogens inzet om te het leed in de wereld te verminderen. Ze schenkt mededogen, begrip en vergiffenis. Het is een sprookje dat me tot diep in mijn ziel beroert. En het brengt de hoop dat het goede altijd ergens te vinden is. Ontworteld heeft me betoverd.Yvette: Het oneindige verhaal van Michael Ende

Wat is het moeilijk om slechts één lievelingsboek te kiezen. Alsof je moet kiezen tussen je vader en moeder of je kinderen. Elk boek vind ik namelijk op een ander moment en bij een andere emotie goed. Na een flinke overpeinzing en na het doornemen van alle stadia in mijn leven heb ik toch de knoop kunnen doorhakken. Goede runner-ups bevonden zich onder de boeken van Astrid Lindgren, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Juliet Marillier, Robin Hobb, Margaret Atwood en Veronica Roth, maar de keuze viel op het boek waar mijn liefde voor fantasy mee is begonnen: Het oneindige verhaal van Michael Ende. Ik kreeg het boek al vroeg voorgelezen en ook de film heeft op mij en veel van mijn generatiegenoten indruk gemaakt. Het bevat alle elementen van een goed (fantasy)verhaal, van magische wezens, goed versus kwaad en heldendaden tot griezelige Gmorks en wijze levenslessen. Ik heb er veel dromen en nachtmerries van gehad, maar vond het fantastisch. Aan de moraal heb ik niks meer aan toe te voegen: er bestaat geen wereld zonder fantasie!Marc: Eon van Greg Bear

Mijn favoriete sciencefictionboek is Eon, het eerste deel uit de Distelpluis-trilogie van Greg Bear. Dit is mijn favoriet omdat het mijn eerste sciencefictionboek was. Het deed beseffen dat alles kan – als je tenminste bereid bent om je ervoor open te stellen. In dit boek komt een meteoriet (vandaar de naam ‘Distelpluis’) in de nabijheid van de aarde. De mensheid gaat op onderzoek en ontdekt van alles.
In de loop van het verhaal wordt je kijk op verleden en heden op zijn kop gezet. Tevens krijgt het begrip ruimte er een aspect bij. Door dit boek heb ik grote bewondering gekregen voor mensen met een grenzeloze verbeelding, zeker als ze er ook nog in slagen om een vlot en spannend verhaal neer te pennen. Het is zo’n boek waarbij je onmiddellijk aan het vervolg wilt beginnen omdat je wil weten hoe het verhaal verder gaat. Eon is een al wat ouder boek, maar in bijna elke boekenwinkel en op vrijwel elke site waar tweedehands boeken verkocht worden kun je wel een goedkoop exemplaar op de kop tikken.Adinda: De Magier van John Fowles

Ik koester heel wat fantasyboeken, maar De Magier van John Fowles heeft een bijzondere betekenis voor me. Ik las dit boek in mijn tienerjaren. Gegrepen door de titel trok ik het uit de rekken van de bieb. Het was fantasy die anders was dan ik gewend was; dit boek was een openbaring. Al in het begin van het verhaal vervaagt de scheidslijn tussen fantasie en realiteit en tast je als lezer net zo in het duister als de hoofdpersoon. Laag na laag weeft Fowles een macabere werkelijkheid waarin niets is wat het lijkt. Zo’n boek wilde ik zelf ook kunnen schrijven.
Hoewel ik uiteindelijk een heel ander soort auteur ben geworden dan John Fowles is dit boek, deze diepe duik in de verbeelding, nog steeds het fundament van mijn schrijverschap. Ik durf het boek zelfs niet te herlezen. Ik koester de duistere flarden van illusie die het nog steeds oproept.Cindy: Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley

Het leek zo’n makkelijke vraag, maar hij bleek toch heel moeilijk te beantwoorden: wat is mijn lievelingsboek en waarom? Er zijn zoveel boeken die me na aan het hart liggen, die me meenemen in hun wereld, die me raken.
Mijn liefde voor fantasy begon al vroeg. Als kind was ik gek op sprookjes en ik heb ze heel wat keren gehoord en gelezen. Toen kwam Het oneindige verhaal van Michael Ende en ik dacht alleen maar ‘wauw’. Mijn eerste echte fantasyboek was van Tolkien. Ik was twaalf, bijna dertien, en ik vond het geweldig. Daarna kwam Elfquest van Wendy and Richard Pini. Ik heb die strips verslonden.
Als ik nadenk over welk boek mijn liefde voor fantasy heeft verankerd dan moet ik echter toch zeggen: Nevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley. Ik werd tot diep in mijn hart geraakt door dit boek. Het verhaal van King Arthur was sowieso al een van mijn favoriete verhalen, en het was fantastisch om het vanuit het perspectief van Morgaine te lezen. Het boek nam me mee naar een wereld die ik maar al te graag wilde leren kennen. Sindsdien heb ik kennis mogen maken met heel veel andere werelden en ik hoop er nog veel meer te mogen ontdekken.


Benieuwd geworden naar het favoriete boek van de andere Sciencefiction- en Fantasy-ambassadeurs? Donderdag vertellen Marjolein, Natasja, Demi, Kim en Vanessa welk boek zij nooit zullen vergeten en komen we met een uitdaging.

Is jouw favoriete boek al genoemd? Laat het ons weten.Reacties op: De favoriete boeken van de Sciencefiction- & Fantasy-ambassadeurs - deel 1

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

John Fowles

John Fowles

John Fowles werd in 1926 geboren in Engeland. Hij studeerde aan de Oxford Univer...

Marion Zimmer Bradley

Marion Zimmer Bradley

Marion Zimmer Bradley (1930-1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels fem...

Gesponsorde boeken