De mythologie van Circe

op 11 februari 2019 door

Circe was de grote winnaar bij de Hebban Awards bij de Readers afgelopen jaar en nu is hij eindelijk naar het Nederlands vertaald. Samen met Harriet, Gigi en Anne van de Literatuurclub lazen Janneke en Marjolein Circe van Madeline Miller. Wat wij daar allemaal van vonden kun je lezen bij de Literatuur spot. Hier gaan wij graag in op een paar van de goden, godinnen en andere Mythologische wezens die je in Circe kan vinden.

Circe

Circe is de dochter van Titaan Helios en nimf Perse. Wanneer de goden erachter komen dat de kinderen van Helios en Perse heksen zijn, en wat Circe met haar krachten heeft gedaan, wordt Circe verbannen naar een eiland. Uit de Oddysse zou je kunnen weten dat Circe op het eiland zeelieden in varkens verandert. Dit is echter maar een klein onderdeel van het boek Circe.

Helios

Helios is een titaan en de zonnegod. Elke dag rijd hij in zijn strijdwagen door de lucht om ons daglicht te geven. Hij stopt vaak bij zijn grote trots, de witte stieren, die door 2 van zijn dochters verzorgd worden. Hij is een van de weinige titanen die geen langdurige straf ondergaat.

Pasiphaë

Pasiphaë is de volle zus van Circe dus ook een heks. Zij trouwt met Minos, de koning van Kreta, en heeft tijdens haar huwelijk seks met een witte stier waardoor zij bevalt van de Minotaurus.

Aeëtes

Aeëtes is de volle broer van Circe en ook bekend als de tovenaar-koning van Colchis. Hij is bewaker van het gulden vlies en vader van sterfelijke heks Medea.

Hermes

Hermes is de boodschapper van de goden. Hij houdt ervan om onrust te veroorzaken en bezoekt Circe regelmatig op haar eiland. Zo weet zij ondanks haar verbanning toch wat er in de rest van de wereld speelt.

Odysseus

Een Griekse held die op Circes eiland terecht komt. Als zijn bemanning door Circe is veranderd in varkens weet hij haar te bespelen zodat zijn bemanning terug mens wordt. Hij blijft lang bij Circe en samen krijgen zij een zoon: Telegonus.

Daedalus

Een meester-handwerksman die gevangen zit op het eiland Kreta. Hij maakt een prachtig weefgetouw voor Circe. Het bekendste is hij om het maken van vleugels waarmee hij en zijn zoon Icarus ontsnappen. Helaas vliegt Icarus te dicht bij de zon waardoor de vleugels kapot gaan en Icarus doodvalt.

Athene

Godin van de wijsheid en oorlogsvoering. Tevens beschermvrouwe van Odysseus. Circe beschermt haar eiland omdat ze vermoedt dat Athene haar zoon Telegonus wil doden.

Scylla

Scylla was ooit een prachtige nimf, maar werd door de jaloerse Circe veranderd in een monster met zes hoofden en twaalf benen. Zij eet zes zeelieden tegelijk.

Penelope

Penelope is de vrouw van Odysseus die thuis op hem wacht tijdens de Trojaanse oorlog en de periode dat Odysseus bij Circe woont. Penelope stamt af van de Spartaanse Grieken en stond bekend om haar weefkunsten. Tijdens de afwezigheid van Odysseus hield zij gegadigden voor haar hand op afstand door te beloven dat zij een nieuwe partner zou kiezen als haar weefwerk klaar zou zijn. Om te voorkomen dat zij moest kiezen haalde ze elke nacht het nieuw geweven stuk weer uit. Samen met Odysseus had zij een zoon: Telemachus. Volgt Circe op als heks van Aiaia in het boek van Madeline Miller.

Telegonus

De zoon van Circe en Odysseus. Wordt door zijn moeder beschermd opgevoed in verband met de wraak van Athene. Gaat op zoek naar zijn vader en keert terug met Penelope en zijn halfbroer Telemachus. Hij neemt de plaats in van Telemachus wanneer Athene een nieuwe leider zoekt voor een nieuw land. Volgens de Telegonie trouwt Telegonus met Penelope en krijgen ze een zoon Italus, naamgever van het land Italië.

Telemachus

Telemachus is de zoon van Penelope en Odysseus. Hij is compleet anders dan zijn vader en voelt een band met Circe. Wanneer Circe haar eiland mag verlaten gaat hij met haar mee. Volgens de Telegonie trouwt Telemachus uiteindelijk met Circe.

Welke van deze mythologische wezens spreekt jullie aan en waarom? En hebben jullie Circe al gelezen?Reacties op: De mythologie van Circe

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (Philadelphia) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown Universi...